Näitä asioita suomalaiset arvostavat asuinalueellaan – "Perustarve, joka tässä nousee esille"

2:08
Turvallisuus koetaan tärkeimmäksi tekijäksi asuinympäristössä. Tutkijan mukaan suomalaisten toiveita ei huomioida riittävästi kaupunkisuunnittelusssa.

Suomalaiset pitävät asuinympäristön turvallisuutta ja häiriöttömyyttä tärkeimpinä tekijöinä asuinalueen valinnassa, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS) tutkimuksesta.

Kyselyyn vastanneista 74 prosenttia valitsi asuinalueen turvallisuuden ja häiriöttömyyden viiden tärkeimmän vaihtoehdon joukkoon. Asuinympäristön turvallisuus oli yhtä tärkeää kaupungissa ja maaseudulla asuville.

Kaupunkimaantieteen professori Mari Vaattovaara ei pidä tuloksia yllättävinä.

– Nämä ovat suhteellisen pysyviä toiveita ja perustarpeita, jotka nousevat myös tässä kyselyssä esiin. Ensimmäisenä ihmiset toivovat yleensä turvallisuutta ja rauhallisuutta. Toisena esiin nousee yleensä luonnonläheisyys, joka tosin vaihtoehtona puuttui tästä kyselystä.

Turvallisuuden ja häiriöttömyyden jälkeen kyselyssä tärkeimmäksi koettiin palveluiden ja harrastusmahdollisuuksien sijainti lähellä asuntoa (54 %) sekä hyvät julkiset liikenneyhteydet (49%).

Kaupungissa asuville palvelut ja harrastukset lähellä asuntoa olivat keskimääräistä tärkeämpiä.

Pääkaupunkiseutulaiset, opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät puolestaan nostivat julkiset liikenneyhteydet muita useammin tärkeimpien tekijöiden joukkoon.

Vähiten tärkeimmäksi tekijäksi vastaajat kokivat asuinalueen kaupunkimaisuuden (11 %). Myös pääkaupunkiseudulla asuvien vastaajien joukossa kaupunkimaisuus jäi muiden seikkojen taakse.

Tämä kertoo Vaattovaaran mukaan nykyisestä rakentamisen tavasta.

– Ajattelen, että tämä liittyy tapaan, jolla nykyisin rakennamme massiivisia, jykeviä kortteleita kaupunkien sisällä. Kaupunki edustaa synkkää ja isoa rakennelmaa sen sijaan, että sieltä löytyisi turvallisuutta, rauhallisuutta ja luonnonläheisyyttä, Vaattovaara arvioi.

Toiveet jäävät huomiotta nykyisessä kaupunkisuunnittelussa

Vaattovaaran mukaan nykyisessä kaupunki- ja ympäristönsuunnittelussa ei huomioida ihmisten toiveita ja tarpeita ympäristön suhteen.

– Itse toivoisin että kaupunkien ja koko Suomen kehittämisessä turvallisuuden tunteeseen ja luonnonläheisyyteen kiinnitettäisiin enemmän huomiota, kuin mitä nykyisin tehdään. 

Hänen mukaansa asuntotuotannossa olisi mahdollista huomioida ympäristön viihtyisyys ja ihmisten toiveet paremmin ilman, että rakentamisen ja asuntotuotannon tehokkuus kärsisi.

Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy. Vastaajia oli yhteensä 4 516. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja