Mainos

Suomalaisten terveys- ja hyvinvointierot kasvavat – etenkin yksinäisyys syö elämänlaatua

2:12

Hyvinvointipalveluiden resurssit jakaantuvat epätasaisesti ja ongelmat keskittyvät ihmisille, joilla ei ole juurikaan voimavaroja oman tilanteensa parantamiseen.

Suomen Akatemian rahoittaman tutkimushankkeen mukaan etenkin yksinäisyys syö elämänlaatua. Huono-osaisimmat luottavat yhteiskuntaan vähemmän kuin muut.

Tutkimushankkeen vetäjän professori Marja Vaaraman mukaan ihmisillä on hyvin erilaiset resurssit hyvinvointinsa ja terveydensä ylläpitämiseen.

– Suurin osa suomalaisista voi hyvin, mutta osa on syrjäytynyt yleisestä hyvinvoinnista ja terveydestä, Vaarama sanoo Kymmenen uutisissa.

Etenkin yksinäisyys on iso ongelma ja vaikuttaa haitallisesti mielenterveyteen.

– Voi olla, ettei ole päiväkausiin tai viikkokausiin ketään kenen kanssa vaihtaa mielipiteitä, tai jakaa ajatuksiaan ja ongelmiaan, ja se on terveydelle tuhoisaa.

Myös luottamus yhteiskuntaan jakaa kansaa kahtia. Vain noin puolet suomalaisista luottaa yhteiskunnan instituutioihin, kuten päätöksentekoon ja palveluihin. Vähiten luottamusta yhteiskuntaan löytyy heiltä, joilla koulutustaso on jäänyt alhaiseksi.

– Jos ei ole luottamusta yhteiskuntaan, kokee ulkopuolisuutta ja ehkä epäoikeudenmukaisuutta, eikä koe että on mukana siinä samassa veneessä.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.