Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Suomalaisten suolansaanti ylittää suositukset – näistä ruoista suolaa kertyy

Shutterstock
Julkaistu 19.05.2015 18:00

MTV LIFESTYLE

Elimistö tarvitsee suolaa toimiakseen, mutta liiallinen suolankäyttö lisää muun muassa korkean verenpaineen riskiä. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat ravinnostaan jatkuvasti liian paljon suolaa.

Suositusten mukaan suolaa saisi syödä enintään viisi grammaa päivässä. Suurin osa suomalaisista saa suolaa reilusti tätä enemmän.

Suolaa kertyy ruokavalioon helposti liikaa, vaikka et annoksesi päälle sitä ripottelisikaan. Peräti 80 prosenttia päivittäisestä suolasta tulee niin sanottuna piilosuolana. Erityisesti lihavalmisteet, juustot, mausteseokset ja monet valmisruuat sisältävät reilusti suolaa. Myös leipien suolapitoisuus saattaa yllättää.

Tutkimusten mukaan sydän- ja verisuonitautioireiden riski pienenee tasaisesti suolansaannin laskiessa.

Viime vuosina suomalaisten ruokapöytiin on tullut joukko erikoissuoloja. Tavallisen suolan sijasta ruoanlaitossa suositaan merisuolaa, vuorisuolaa, ruususuolaa tai muita erikoissuoloja. Samalla perinteisen jodioidun suolan käyttö on vähentynyt.

Huomenta Suomen Terve aamu -lähetyksessä vierailee torstaina 21.5. lääketieteen professori Juhani Knuuti. Lähetyksen aiheena on suola. Knuuti on tutkinut muun muassa terveelliseksi väitettyä himalajasuolaa. 

Juhani Knuuti

Lähteet: Keventäjät, Sydänliitto

Lisää aiheesta:

Onko olemassa terveellistä suolaa? – "Ainoa, joka on vähiten haitallinen..."Hätkähdyttävä tieto: Lähes kaikki suomalaiset syövät liikaa suolaa – näistä elintarvikkeista saadaan suurimmat suolamäärätKäytätkö merisuolaa? Yksinkertaisella muutoksella voi olla merkittävä vaikutus terveyteesiSuola on suomalaisille sokeria isompi paha ja syöpäriski – valtaosa muualta kuin itse sirotellustaValtaosa suolasta syödään kodin ulkopuolella – liikasaannista sydänkuolemiaTurvottaako? Syy voi piillä näissä ruoissa
Terveys ja hyvinvointiLifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi
  • 06:51
    Hedelmät

    Tätä hedelmää Hanna Partanen suosittelee välipalaksi: "Tosi kuitupitoinen"

  • Eilen19:01
    Vitamiinit

    Kiinnitä huomiota yhteen oleelliseen seikkaan ostaessasi vitamiinivalmistetta

  • Eilen17:15
    Synnytys

    Valvontakamera tallensi naisen synnytyksen kesken ostosreissun – supistukset alkoivat vasta kaupassa

  • Eilen14:13
    Vammaiset

    Katariina Räikkösen Linnan juhlien asussa oli tärkeä viesti – tunnistitko?

  • Eilen08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"