Suomalaisten sähköhyvitykset uhkaavat lykkääntyä – ratkaisu junnaa EU-komissiossa

Sähkötuet selitettynä: Mitä on tarjolla, onko kiire ja miten pörssisähkön matala hinta vaikuttaa? 3:23
Sähkötuet selitettynä: Mitä on tarjolla, onko kiire ja miten pörssisähkön matala hinta vaikuttaa?

Marras-joulukuun laskuihin perustuvat sähköhyvitykset uhkaavat lykkääntyä, kertoo Energiateollisuus ry. 

Energiateollisuuden mukaan sähköhyvityksiä koskevan lain mukaan hyvityksiä ei voida toteuttaa ennen kuin EU:n komissio on hyväksynyt järjestelyn valtiontukena. Kyseistä päätöstä ei ole vielä saatu.

Käytännössä tämä tarkoittaisi sitä, että huhtikuulle luvatut sähköhyvitykset ovat lykkääntymässä, toisin kuin kuluttajille luvattiin.

Sähkönmyyjät eivät pysty erottamaan hyvityksiä saavia ja muita laskuja toisistaan. Laskujen lähettämistä ei myöskään voida lykätä loputtomiin maksuvalmiussyistä. EU-komission päätöksen viipyminen johtaisi siihen, että hyvitykset joudutaan siirtämään laskutuserä kerrallaan seuraavaksi lähtevään laskuun.

Energiateollisuuden tiedotteessa kerrotaan, että monella sähkönmyyjällä olisi tekninen valmius lähettää asiakkaille laskuja niin, että juuri säädetyn lain mukainen sähköhyvityksen ensimmäinen erä saataisiin näkymään vähennyksenä huhtikuun alkupuolella erääntyvillä laskuilla. Tätä ei kuitenkaan voida toteuttaa luvattuun aikaan mennessä ilman komission päätöstä.

Sähköenergialaskuja lähtee kuukaudessa yhteensä suurin piirtein kolme miljoonaa.

Laskutettavat asiakkaat on jaettu laskutusryhmiin, joita ei voi lennosta muutella esimerkiksi niin, että laskut lähetettäisiin muille ja hyvityksiä sisältävät laskut jätettäisiin odottamaan.

Katso myös:

130 000 kotitaloutta kiinni kallissa sähkösopimuksissa – näin viranomainen kommentoi tapauksia 4:09
130 000 kotitaloutta kiinni kallissa sähkösopimuksissa – näin viranomainen kommentoi tapauksia

Lue myös:

    Uusimmat