Suomalaisretkikunta ääriolosuhteissa Etelämantereella – "Tuulee 32 metriä sekunnissa, ulkona työskentely mission impossible"

Suomalainen tutkimusryhmä haastavissa olosuhteissa Etelämantereella 1:39

Suomen Etelämantereen tutkimusretkikunta on aloittanut työnsä tutkimusasema Aboan ympäristössä Kuningatar Maudin maalla. Helmikuuhun asti kestävän tutkimuskauden alkupäiviä haitanneet rankat tuulet, joiden voimakkuus on noussut hirmumyrskylukemiin.

Etelämantereen kesä. Tutkijat panevat kasaan mittauslaitteitaan suojahallissa ja siirtävät niitä viritettäviksi toiseen suojaa, jotta sään selkiintyessä ne saataisiin pikimmiten asemiinsa. Hirmumyrskyrajan ylittävässä jääkiteisessä tuulessa ulkona ei tehdä kuin välttämättömyyksiä.

– Kun tänne Etelämantereelle lopulta pääsee, eivät työskentelyolosuhteet ole kuitenkaan kaikkein helpoimmat. Tällä hetkellä tuuli puhaltaa 32 metriä sekunnissa, mutta ne ovat tyypilliset Etelämantereen kesämyrskylukemat, toimittaja Niko Nurminen kertoo.

Työskentely ulkona on käytännössä mission impossible, elikkä se tehtävä on hyvin vaikea. Näissä olosuhteissa kävely on hyvin hankalaa, näkyvyys jos on muutama metri, ihmisillä voi olla myös hengitysvaikeuksia, kylmyys ja paleltumisvaara, FINNARP-retkikunnan johtaja Priit Tisler sanoo.

Ilmastotutkijoiden mittaussuunnitelmat ovat kunnianhimoisia, mutta säätilat eivät ole tavoitteita kaatamassa – tietoa tulevaisuuden ilmastomallien rakentamiseksi kertyy varmasti. 

Lue myös:

    Uusimmat