Suomalaisopiskelijoiden USA-unelmat ovat särkymässä, sillä viisumia ei juuri nyt saa: "Olen tehnyt vuosikaudet töitä, että pääsisin Yaleen"

Yhdysvaltoihin opiskelemaan lähtevillä on erikoinen ja ikävä pulma. Yliopistopaikat on jo otettu vastaan, mutta Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä ei tällä hetkellä saa maahan viisumia ruuhkien takia. Vaihtounelmat uhkaavat särkyä kokonaan. 

Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa opiskelevan Kaisa Matikaisen pitäisi lähteä syksyllä opiskeluvaihtoon Mississippiin, mutta hän ei saa viisumia Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä. 

Myös Patrik Haverinen sai opiskelupaikan Yhdysvalloista, Yalen yliopistosta toukokuussa. Hänenkin lähtönsä uhkaa viivästyä vuodella viisumin takia.

Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystössä on ongelmia viisumihakemusten käsittelyssä. Hakemusruuhkat koskettavat korkeakouluopiskelijoita, jotka ovat lähdössä Yhdysvaltoihin vaihtoon tai opiskelemaan. Vaikka Matikaisella ja Haverisella on lähes kaikki valmiina lähtöä varten, muutto näyttää yhtäkkiä epävarmalta.

– Minulle tuli tieto, ettei viisumihaastatteluaikaa saa kesällä Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystöstä. Tämä oli yllätys, Matikainen kertoo.

Myös Patrik Haverinen odotti kaiken menevän viisumihakemuksen suhteen hyvin. Ongelmia ilmeni kuitenkin pian opiskelupaikan vastaanottamisen jälkeen.

– Olen Fulbright Suomi -säätiön stipendiaatti, joten sitä kautta olemme olleet suurlähetystöön yhteydessä myös kevään aikana. Silloin lähetystö antoi ymmärtää, että viisumiaikoja saisi ihan hyvin, Haverinen kertoo.

 – Viime viikkoina on selvinnyt, ettei kesälle ole aikoja. Olen yrittänyt tavoitella suurlähetystön edustajia, mutta sähköposteihin tai puheluihin ei ole vastattu.

Matikainen ja Haverinen kertovat tuntevansa lukuisia ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa viisumihakemustensa kanssa.

Viisumiaika vasta ensi vuodelle

Matikaiselle ja Haveriselle annettiin suurlähetystöstä aika ensi vuoden maaliskuulle, vaikka heidän olisi tarkoitus lähteä Yhdysvaltoihin jo elokuussa.

– Olen ollut yhteydessä myös ulkoministeriöön ja hankaluudet vaikuttavat nousevan etenkin siitä, että suurlähetystöt joutuvat priorisoimaan omien kansalaistensa palvelemista ympäri maailmaa, Haverinen sanoo.

Yhdysvaltain Helsingin-suurlähetystön virkamies William Couch tunnustaa ongelman olemassaolon. Couch toteaa, että viisumien käsittelyyn tarvitaan huomattavasti enemmän aikaa kuin pelkään haastatteluun kuluisi. Henkilökuntaa hakemusten käsittelyyn on rajatusti.  

Couchin mukaan koronatoimet vaikuttavat suurlähetystön toimintaan huomattavasti. Esimerkiksi vaadittavien etäisyyksien pitäminen tarkoittaa, ettei hakijoita voida pyytää odotushuoneeseen tavanomaista määrää.

Suurlähetystössä on kasautunut useita asioita ruuhkaksi asti koronan aikana. Tämä hidastaa Couchin mukaan viisumiasioiden käsittelyä.

Lisäksi Couch toteaa, että suurlähetystön on palveltava viisumiasioissa ensin Yhdysvaltojen kansalaisia. Sen jälkeen tulevat maahanmuuttajien viisumit ja lopulta muut.

Peruuntumisesta kovat maksut

Vaihtojen peruuntuminen aiheuttaisi harmituksen lisäksi myös konkreettisia menetyksiä.

Matikainen uhkaa menettää melkein 3 000 euroa erilaisten vaihtoon liittyvien kustannusten takia. Hän oli jo maksanut vuokransa Mississippiin sekä monia hakemukseen liittyviä maksuja. Hän on myös maksanut viisumilupamaksuja.

– Viisumihakemukseen on mennyt useita satoja. Rahallinenkin puoli harmittaa, hän sanoo.

Couch haluaa välittää opiskelijoille viestin, ettei suurlähetystö pysty ennustamaan tulevien viisumiaikojen ajankohtia. Hän kehottaa opiskelijoita seuraamaan suurlähetystön verkkosivuja ja sosiaalista mediaa asian suhteen.

Matikaisella ja Haverisella on kuitenkin vielä yksi oljenkorsi.

Molemmat turvautuvat nyt hätäaikoihin, joita on mahdollista hakea, kun on saanut suurlähetystöstä ajan. Hätäaikojen avulla he voivat vielä saada viisumiajan nopeasti. Takeita siitä ei kuitenkaan ole.

– Jotenkin ajattelin, että kaikista asioista vaihtoni ei voi kaatua visahakemukseen, Matikainen toteaa.

– Olen tehnyt vuosikaudet töitä, että pääsisin Yaleen opiskelemaan. Kaikki on muuten kunnossa, mutta en välttämättä saakaan vielä viisumia, Haverinen sanoo.

Juttua muokattu 24.6. kello 15.05: Muokattu otsikkoa ja ingressiä. Aiemmin niissä puhuttiin vaihto-opiskelijoista. Viisumiongelmat koskevat kuitenkin myös Yhdysvaltoihin vakituisemmin opiskelemaan pyrkiviä, kuten jutussa haastateltua Patrik Haverista. 

Lue myös:

    Uusimmat