Renny Harlin amerikkalaislehden haastattelussa: "Kiina on uusi Hollywood"

Renny Harlin ohjaa nykyään elokuvia Kiinassa.

Cliffhangerin (1993) ja Die Hard 2:n (1989) kaltaisten ison budjetin toimintaelokuvien ohjaajana Hollywoodissa tunnettu suomalainen Renny Harlin on jättänyt Hollywoodin taakseen. Nykyään Harlin ohjaa ison budjetin elokuvia Kiinassa.

Harlin puhuu aiheesta Wall Street Journalin haastattelussa.

– Kiina on minulle tänä päivänä sitä, mitä Hollywood oli minulle 1980-luvulla. Mahdollisuuksien, intohimon ja jännityksen maa, Harlin sanoo.

Suomalaisohjaaja oli ensimmäinen Hollywood-ohjaaja, joka aloitti työskentelyn Kiinassa täysin kiinalaisten työryhmien kanssa.

– Minulle sanottiin, että olin poikkeustapaus juuri tuosta syystä. En tuonut ketään mukanani Hollywoodista. Päämääräni on tehdä kiinalaisia elokuvia Hollywood-vaikutteilla.

Harlin ohjasi Hollywoodissa myös kohtuullisesti menestyneet elokuvat The Long Kiss Goodnight (1996) ja Deep Blue Sea (1999).

Kiinassa suomalainen on ohjannut jo Jackie Chanin tähdittämän Skiptrace(2016), jolle on luvassa lähivuosina jatko-osa. Parhaillaan Harlin ohjaa Kiinassa Bodies at Rest -nimistä elokuvaa.

Hänet on kiinnitetty myös videopeliin pohjautuvan kiinankielisen toimintafantasian Legend of the Ancient Sword ohjaajaksi.

– Täällä elokuvatähdet eivät ole sinänsä mitään tähtiä, vaan he ovat tottuneet tekemään kovasti töitä. Kuten kaikki Kiinassa, Harlin toteaa.

– Monet ovat ihmetelleet, että miten ymmärrän mandariinikiinaksi tai kantoninkiinaksi puhuttua dialogia. Tunnen käsikirjoituksen läpikotaisin, joten tiedän, mitä näyttelijät sanovat.

Renny Harlin sanoo, että Hollywoodissa on syytä tietää, että Kiinan elokuvateollisuus on räjähdysmäisessä kasvussa.

– Kiinalaiset näyttelijät tienaavat yhtä paljon kuin Hollywood-tähdet. Joskus jopa enemmän.

Harlin sanoo, että Los Angelesissa on mukavaa käydä välillä.

– Mutta jos on pakko valita, että missä haluan asua ja työskennellä, valinta osuu Kiinaan.

4:06

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja