Suomalaisnaisiakin petkuttanut Tinder-huijari avautuu ensimmäistä kertaa Netflixin kohudokumentin julkaisun jälkeen: "Olin vain sinkkumies, joka halusi tavata tyttöjä"

Näin Tinder-huijari vedätti lukuisia naisia samaan aikaan:"Tekijä tasan tarkkaan tiesi, mitä teki" 2:01
Rikostoimittaja Jarkko Sipilä kertoo – näin Tinder-huijari vedätti lukuisia naisia samaan aikaan: "Tekijä tasan tarkkaan tiesi, mitä teki"

"Tinder Swindler" -nimellä tunnettu Shimon Hayut pyrkii puhdistamaan nimensä Netflixin kohudokumentin ilmestymisen jälkeen. 

Vuoden 2022 alussa Netflixissä julkaistu dokumenttielokuva The Tinder Swindler kohautti maailmalla sekä Suomessakin. Elokuvassa kerrotaan israelilaislähtöisen Shimon Hayutin, joka käyttää sosiaalisessa mediassa nimeä Simon Leviev, toteuttamista naisiin kohdistuneista huijauksista. Miehen oletetut uhrit löytyivät lähes poikkeuksetta deittisovellus Tinderin kautta ja joukossa oli myös kolme suomalaisnaista. 

Dokumentin keskiössä ovat kolme naista: Cecilie FjellhøyPernilla Sjoholm sekä Ayleen Charlotte, jotka kaikki uskoivat Hayutin olevan Simon Leviev – israelilaisen timanttipohatta Lev Levievin poika. Kolmen edellä mainitun naisen lisäksi Hauytilla oli lukuisia muita oletettuja uhreja eri maissa, joilta Hayut huijasi vuosien 2018 ja 2019 välillä arviolta 9 miljoonaa euroa. 

Hauyt itse kiistää häntä kohtaan dokumentissa esitetyt syytökset Insiderille antamassaan haastattelussa. Haastatteluvideolla nähtiin Hayutin lisäksi hänen naisystävänsä, israelilaismalli Kate Konlin.

– En ole tämä hirviö. Olin vain sinkkumies, joka halusi tavata tyttöjä Tinderissä, Hayut kertoo haastattelussaan. 

Hayutin mukaan hänen tapaamansa naiset eivät joutuneet huijauksen kohteeksi tai uhkailluiksi millään tavalla. 

– Haluan puhdistaa nimeni, haluan sanoa maailmalle: tämä ei ole totta. 

Jo ennen dokumentin julkaisua Hauyt oli saanut kolmen vuoden vankeustuomion Suomessa huijauksista, joita oli tehtaillut vuonna 2015. Hänet palautettiin takaisin Israeliin, josta hän oli aiemmin paennut rikoksen tehtyään. Israelissa Hauyt istui ilmeisesti lyhyen vankeustuomion, jonka jälkeen hän palasi Eurooppaan. 

Hayut on uhkaillut haastavansa Netflix-dokumentin tekijät oikeuteen kunnianloukkauksesta sekä valheellisten tietojen levittämisestä. Miehen mukaan hän ei ole koskaan esittänyt olevansa Levievin timanttiperheen jäsen sekä hän ei kertomansa mukaan koe sympatiaa oletettujen huijausten uhreja kohtaan. 

– En ole huijari enkä ole feikki. Ihmiset eivät tunne minua joten he eivät voi tuomita minua. 

Miehen mukaan hän on itse "aito liikemies", joka osti bitcoinin vuonna 2011. 

– On tarpeetonta sanoa, kuinka arvokas se on tänä päivänä. 

Tällä hetkellä Hayut elää ainakin sosiaalisen median perusteella edelleen samaa luksuselämää, jota hän oletettujen uhriensa mukaan esitti heillekin elävänsä. Hiljattain Hayut liitty videopalvelu Cameoon, josta häneltä voi ostaa personoituja videotervehdyksiä 175 euron kappalehintaan. Hayut on myös perustanut nft-linjaston sekä julkisti t-paita-sivuston, joka myy vaatteita "My enemies are after me" -tekstillä (suom. Viholliseni ovat perässäni). Kyseinen lause kuultiin useaan otteeseen myös Netflixin dokumentissa, jonka haastattelemien naisten mukaan Hayut aloitti huijauksensa vakuuttelemalla tapailemilleen naisille olevansa vaarassa ja "vihollistensa uhkaama". 

Dokumentissa nähdyt naiset ovat perustaneet GoFundMe-sivustolla varainkeruukampanjan, jonka myötä he pyrkivät keräämään rahaa voidakseen maksaa valtavat velkansa. 

– Olemme tietoisia siitä, että on tuhansia arvokkaita kohteita, joihin voi tehdä lahjoituksen, ja olemme ikuisesti kiitollisia niille, jotka valitsevat tehdä lahjoituksen tähän. Me kaikki haluamme elämämme takaisin, varainkeruukampanjan tiedotteessa lukee. 

Netflixin dokumenttielokuvassa suomalaisuhrit nousevat esille merkittävästi MTV Uutisten rikostoimittaja Jarkko Sipilän kirjoittaman artikkelin kautta. Sipilän mukaan tapaus on ollut hänenkin uransa aikana erittäin poikkeuksellinen. Hän itse päätyi tapauksen äärelle katsottuaan aikoinaan läpi Helsingin käräjäoikeuden päätöksiä. 

– Rupesin katsomaan, että onpas mielenkiintoinen tapaus, että tällainen naistenhuijari on liikkunut täällä. Esiintynyt asekauppiaana ja saanut sitten naisilta luottokortteja käyttöön, Sipilä kertoo. 

Katso yllä olevalta videolta, kuinka Jarkko Sipilä kertoo itsekin poikkeuksellisena pitämästään huijarista.

Lue myös:

    Uusimmat