Mainos

Suomalaisnainen retuutti näyttelykoiraa kuin märkää rättiä – julkaistu video synnytti someraivon: "En ymmärtänyt, miltä se voi ulkopuolisen silmin näyttää"

1:14

Facebookissa on kerännyt valtaisaa huomiota video, jossa suomalaisnainen näyttää retuuttavan mäyräkoiraa perässään koiranäyttelyssä.

Videon kuvannut henkilö ei halunnut kommentoida tapausta MTV Uutisille, mutta hänen seurassaan tapahtunutta todistanut nainen kertoo, että tapahtuma oli käynnissä heidän tullessaan paikalle. Tapahtunut sattui Valgan kansallisessa koiranäyttelyssä Virossa. Naisen mukaan tilanne ei päättynyt videon jälkeenkään, vaan toinen käsittelijä jatkoi koiran käsittelyä samaan tapaan.

– Koira oli erittäin haluton liikkumaan, mutta sitä vietiin kuin märkää rättiä perässä, nainen kuvailee.

Koiran käsittelijä kiistää retuuttamisen

MTV Uutiset tavoitti kohun keskelle joutuneen koirankasvattajan. Hän kiistää koiran kaltoinkohtelun täysin.

– Se on pieni pala kokonaisuudesta, hän puolustautuu.

Hänen mukaansa kyseistä videota ennen itsepäisesti liinat kiinni pistänyttä koira yritettiin maanitella liikkeeseen leikkimällä, herkuin ja koirakaverein. Aiemmin hyvin kulkenut koira piti kuitenkin päänsä. Kasvattaja päättikin kokeilla jättää koiran temppuilut huomiotta, ja saada päättäväisyydellä koira peräänsä sen huomatessa sen olevan hauskempi ratkaisu.

”Se kerta kaikkiaan juntturoi”

Naisen mukaan videon päätyttyä koira alkoikin pikkuhiljaa liikkua.

Koira ei ole naisen oma, vaan sijoituskoira. Naisen mukaan se ei kärsinyt tilanteessa, ja pärjäsi myös myöhemmin hyvin näyttelyssä. Koiralla oli videoituna aikana kaulassaan naisen mukaan leveä vinttikoirakaulapanta, joka on nahkainen ja pehmeä.

– Se esiintyi normaalisti, eikä ole sairas eikä pelkää. Se kerta kaikkiaan juntturoi, nainen kuvailee koiran videoitua käytöstä ennen näytöstä.

Joutui somemyrskyn silmään

Nainen kertoo olevansa harmissaan huomattuaan, miten pahalta tilanne näyttää videolla.

– Mitä on tapahtunut, on se että vastaan panevaa koiraa on kävelytetty pätkä väkisin. Näyttelyalueella ja muuten koira on ollut normaalisti ja leikkinyt koirakavereiden kanssa. Olin ajattelematon kun en ymmärtänyt, miltä se voi ulkopuolisen silmin näyttää, hän sanoo.

Hänen mukaansa kukaan ei paikan päällä kuitenkaan tullut kysymään mitä tapahtuu tai kertomaan tilanteen näyttävän pahalta. Hänen mukaansa asia olisi pitänyt ratkaista paikalla. Nyt tilanne on paisunut someraivoksi.

– Kaikki minut tuntevat tietävät, että teen kaikkeni eläinten vuoksi. On aivan järkyttävää tuo someraivon voima. Olen kasvattajana toiminut aina eettisesti, ja yhdestä tuollaisesta typerästä virheestä lynkataan.

– Ei tuolla somemaailmassa ole ihmisen mahdollista puolustautua. Milloin vain voi tulla kotiini koiranpitoa tarkastamaan. Koirat ovat osa perhettä ja nukkuvat samassa sängyssä, hän kertoo.

Hänen mukaansa tapaus aiheuttaa valtavaa vahinkoa hänen persoonaansa ja harjoittamaansa kasvatustoimintaa kohtaan. Jossain sosiaalisessa mediassa esitetyissä viesteissä hänet on hänen mukaansa jopa uhattu lynkata, jos hän tulee johonkin näyttelypaikkaan.


Mäyräkoiraliitto aloittanut selvitystyön

Suomen mäyräkoiraliitto on ilmoittanut aloittaneensa selvitystyön videolla näkyvistä tapahtumista.

– Suomen Mäyräkoiraliitto ei hyväksy minkäänlaisia laiminlyöntejä tai puutteita koirien hyvinvointiin ja käsittelyyn liittyvissä asioissa, liitto toteaa tiedotteessaan.

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen kertoo, että Kennelliitto ottaa asian käsiteltäväkseen, jos saa asiasta virallisen varoituksen jäsenjärjestöltä tai yksityishenkilöltä. Kennelliitto käsittelee jäsenistönsä toimintaa riippumatta siitä, missä maassa toiminta on tapahtunut. Tässä kyseisessä tapauksessa asiaa käsiteltäisiin näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnassa, joka keräisi vastineita, todisteita ja todistajia tapaukseen liittyen. Tämän perusteella liiton hallitus päättää, viedäänkö asia kurinpitolautakunnalle tai annetaanko asiasta huomautus.

Kurinpitorangaistuksia on erilaisia, mukaan lukien koiran näytteilleasettamiskielto, kasvattajan rekisteröintikielto, tuomarinoikeuksien evääminen tai jopa liitosta erottaminen. Rangaistukset voivat olla määräaikaisia tai pysyviä.


– Some on tuonut tähän paljon uutta. Takavuosina tuli valituksia, joissa oli sana sanaa vasten ilman todisteita. Nyt videot pyörivät somessa. Toisaalta tutkijat saavat olla aika tarkkana, koska muutaman sekunnin videopätkä voi antaa helposti vääristyneen kuvan, Lehkonen kertoo.

– Samaan aikaan some toimii poliisina, syyttäjänä, poliisina ja pyövelinä. Tulee vahvoja tunnereaktioita, ja pitää olla asiaa käsitellessä pää kylmänä.

Monesti sosiaalisen median tuoma myllytys on sinänsä hänen mukaansa suuri rangaistus.

– Kyllä tämä on ihmisille sosiaalinen tuomio, kuin ennen vanhaan sellainen jalkapuu kirkon porstuassa, hän toteaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja