Suomalaisnainen kirjoitti maailman ensimmäisen koodisatukirjan

Punahiuksinen Ruby-tyttö pukee mekon pyjaman päälle. Isä kun ei muistanut käskeä riisumaan pyjamaa ensin.

Kuulostaa hassulta, mutta näin lastenkirjailija ja ohjelmoija Linda Liukas havainnollistaa, miten tietokoneille täytyy antaa selkeitä käskyjä.

– Ruby-hahmo syntyi ahdistuksessa, kun viisi vuotta sitten opettelin ohjelmoimaan ja yritin ymmärtää, mitä vieraat termit, kuten automatisoitu roskien keräys tarkoittaa. Mietin, miten ja kuinka yksinkertaisesti 6-vuotias selittäisi asiat, Liukas kertoo esikoiskirjastaan.

Hello Ruby -kirja tutustuttaa lapset teknologiaan ja ohjelmoinnilliseen ajatteluun tarinoiden ja tehtävien kautta. Päähenkilö Ruby oppii esimerkiksi nopeasti, että suuret ongelmat ovat oikeasti nippu pienempiä ongelmia, jotka täytyy ratkaista.

Rubyn ystävät ovat aikuiselle lukijalle tutunoloisia: kaunis ja kirkkaita värejä inhoava lumileopardi on Apple, tehokas mutta hieman vaikeaselkoinen pingviini on kuin Linux ja sotkuiset robotit edustavat Android-käyttöjärjestelmää.

Maailman ensimmäiselle lasten koodisatukirjalle oli kysyntää. Projekti saavutti joukkorahoituspalvelu Kickstarterissa 10000 dollarin tavoitteensa runsaassa kolmessa tunnissa. Lopulta rahoitusta kertyi lähes 350000 euroa.  

Kirjan oikeudet on myyty jo muun muassa Australiaan, Japaniin ja Hollantiin.  

Ohjelmointi on nykylasten värikynäpaketti

Liukas on opiskellut liiketaloutta ja työskennellyt New Yorkissa ohjelmointialan yrityksessä. Hänellä ei ollut aavistustakaan, miten kirjoitetaan ja kuvitetaan lastenkirja.  

– Ajattelin, että piirtäminen on mekaanista toistoa. Jos piirrän tuhat ympyrää, pikkuhiljaa ne alkavat parantua.  

Liukas on osa maailmanlaajuista liikettä, joka haluaa näyttää ohjelmoinnin olevan osa yhteiskuntaa eikä vain matemaattisesti lahjakkaiden ja hieman introverttien poikien laji.  

– Kaikista ei tarvitse tulla koodareita, mutta kenenkään ei pitäisi pelätä teknologiaa. Kaikilla tulisi myös olla mahdollisuus altistua ajatukselle, että ohjelmointi voisi olla se oma ala.  

Liukas näkee ohjelmoinnin mielikuvituksen välineenä siinä missä värikynätkin.  

Ohjelmistoja on myös hyvä ymmärtää, koska ne ovat tulevaisuutta. Tämän päivän lapset tekevät aikanaan töitä, joita ei osata vielä edes kuvitella.

Ei hänkään aavistanut lapsena elättävänsä itsensä koodausaktivistina.

Lue myös:

    Uusimmat