Suomalaismiljonäärin vierailulle prostituoidun luo tuli kurja loppu: Joutui ryöstetyksi ja sidottiin lähes ilkosillaan rappukäytävään

Suomalainen miljonääri ryöstettiin ja pahoinpideltiin Helsingin keskustassa tammikuussa 2017, kun tämä oli mennyt tapaamaan prostituoitua yksityisasuntoon. Helsingin hovioikeus antoi tapauksesta tuomion viime kuussa vuosien valitus- ja käsittelyprosessin jälkeen. 

Ryöstö tapahtui tammikuisena yönä vuonna 2017 yksityisasunnossa Helsingin keskustassa Yrjönkadulla. Miljonääri oli mennyt sinne tapaamaan prostituoitua. 

Mieheltä vietiin vierailun aikana noin 50 000 euroa käteistä rahaa, timanttiristillä varustettu panssariketju, timanttisormus ja merkkivaatteita. Kaikkiaan ryöstösaaliin arvo oli noin 73 500 euroa.

Asunnolla enemmänkin väkeä

Miljonäärin mennessä asuntoon siellä oli naisen lisäksi ainakin kaksi miestä.

Mies oli käyttänyt tapahtumailtana alkoholia ja amfetamiinia ja oli kertomansa mukaan hyvin päihtynyt. Hänellä oli tuohon aikaan vaikea päihdeongelma.

Miljonääri meni ylimääräisistä paikalla olijoista huolimatta vierailunsa aluksi heti suihkuun, jonne nainen seurasi häntä. Siellä tämä oli miehen mukaan nähnyt hänen avoimessa laukussaan olleet rahansa. 

Miehen ollessa suihkussa hänen arvoketjunsa hävisi huoneesta.

Käsiraudat käteen, jalat kiinni vyöllä ja käytävään

Tapahtumat etenivät miehen tultua suihkusta niin, että asunnossa olleet ihmiset heittivät hänet sängylle ja yksi heistä kuristi häntä. Kuristaminen oli niin voimakasta, että uhrilta oli hänen itsensä mukaan lähtenyt taju useaan otteeseen.

Uhrin mukaan nainen oli seisonut ulkovaatteet päällä makuuhuoneen ovella.

Miehelle oli pantu sitten käsiraudat, ja hänen jalkansa oli sidottu kylpytakin vyöllä. Lähes ilkosillaan ollut mies oli talutettu kellariin tai kellariin johtavaan käytävään, jonne hän oli "töpöttänyt" jalat sidottuina.

Tämän jälkeen tekijät olivat kiinnittäneet miehen vielä kaiteeseen ja lähteneet paikalta miehen omaisuus mukanaan.

Miljonääri sytytti jalassaan olleet siteet tulitikulla

Käytävässä aikansa kärvistellyt mies sai väännetyksi vapautusvivusta käsiraudat auki. Jaloissa olleet siteet hän sai poikki sytyttämällä ne taskustaan löytyneillä tulitukuilla.

Ulos päästyään mies tilasi taksin ja ajoi Kallioon, jossa hänelle soitettiin ambulanssi. Paikalle tulivat myös poliisit.

Esitutkinnassa mies oli kertonut palovammojen tulleen tekijöiden poltettua hänen jalkojaan. Hän muutti kuitenkin kertomustaan myöhemmin. Oikeuden mukaan mies oli aluksi valehdellut kokemansa suuren häpeän takia. 

Tuomio: Ehdollista vankeutta

Hovioikeus tuomitsi kesäkuussa rikoksista 36-vuotiaan ulkomaalaistaustaisen miehen. Hän sai vuoden ja 8 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ryöstöstä, vapaudenriistosta ja huumeiden käyttörikoksesta. 

Lisäksi hän joutuu maksamaan valtiolle rikosuhrimaksua 80 euroa ja uhrille hovioikeudessa aiheutuneet oikeudenkäyntikulut, 10 300 euroa. Huumesyytettä lukuun ottamatta muut syytteet olivat kaatuneet aiemmin käräjäoikeudessa.

Hovioikeus katsoi, että teko oli suunnitelmallinen.

Epäilty osallistui käsittelyyn välillä videoyhteydellä Espanjasta käsin. Käsittelyä viivytti muun muassa koronapandemia. 

Ryöstöön osallistuneita naista ja asunnossa ollutta toista miestä ei ole tavoitettu.

Tuomittu kiisti ryöstön

Tuomittu on myöntänyt olleensa asunnolla tapahtumailtana miljonäärin kanssa, mutta väitti poistuneensa diskoon väkivaltaisuuksien ajaksi.

Prostituoitu oli tuomitun mukaan hänen seuralaispalvelussa työskennellyt ystävättärensä.

Tuomitun mukaan prostituoitu oli kertonut hänelle, että asunnolle oli tullut yöllä muita ihmisiä ja miljonäärin kanssa olisi järjestetty sadomasokistiset seksijuhlat. 

Miljonääri sai itsekin tuomion

Miljonääri ei saa tuomitulta korvauksia, koska hän oli toimittanut korvausvaatimukset hovioikeuteen vasta määräajan jälkeen.

Ryöstetty sai itse oikeusprosessin yhteydessä 600 euron uhkasakon, koska yksi hovioikeuden käsittelykerroista peruuntui hänen luvattoman poissaolonsa takia.

Helsingin hovioikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa korkeimpaan oikeuteen.

Huumevelat piti maksaa: heroiinihuuruinen Honda-liiga tehtaili ennätysmäärän ryöstöjä lama-ajan Suomessa: kerran kopla räjäytti koko pankin – ryöstösaalis paloi mukana 2:23
Katso myös: Heroiinihuuruinen Honda-liiga tehtaili ennätysmäärän ryöstöjä lama-ajan Suomessa. Kerran kopla räjäytti koko pankin – ryöstösaalis paloi mukana.

Lue myös:

    Uusimmat