Raportti: Kauramaitovalmistaja Oatly harhaanjohtaa sijoittajia – keinoina kirjanpitokikkailuja ja ristiriitaisia lukuja

Oatly kiistää väitteet, mutta yhtiön osake vajosi syytösten julkitulon jälkeen.

Kauramaitovalmistaja Oatly on antanut sijoittajille harhaanjohtavia ja liioittelevia tietoja talousluvuistaan, väittää amerikkalainen Spruce Point Capital Management -sijoitusyhtiö.

Spruce Point tutkii ja myy lyhyeksi yrityksiä, joiden katsoo syyllistyneen väärinkäytöksiin. Yritys kertoo myyneensä Oatlyn osaketta lyhyeksi, jolloin se hyötyy Oatlyn kurssin laskiessa.

Viime viikolla julkaistussa 124-sivuisessa raportissa Spruce Point esittää Oatlyn esittäneen muiden lähteiden kanssa ristiriitaisia lukuja ennen ja jälkeen toukokuun listautumista. Väitteiden mukaan Oatly olisi muun muassa liioitellut Yhdysvaltain vuoden 2018 myyntiään ja esittänyt ristiriitaisia työntekijämääriä eri dokumenteissa.

– Kun myyntiluvut eivät täsmää, se asettaa koko tilinpäätöksen rehellisyyden kyseenalaiseksi, raportissa todetaan ja huomautetaan, että Oatlylla on ollut kuuden vuoden aikana kolme eri tilintarkastajaa.

Kustannuksia piilotellaan kirjanpitokikkailuin

Ristiriitaisten lukujen ohella Spruce Point väittää, että Oatly liioittelee katteitaan kirjanpidon avulla. Raportin mukaan Oatly ei laske kuljetuskustannuksia mukaan myytyjen tavaroiden hankintamenoon, jolloin ne eivät vaikuta käyttökatteeseen. Tämä saa katteen näyttämään liian suurelta suhteessa Oatlyn verrokkiyrityksiin.

Raportissa arvellaan, että Oatly liioittelee varastonsa kokoa, mikä pienentää myytyjen tavaroiden hankintamenoa ja kasvattaa tilikauden voittoja.

Investointien osalta raportissa viitataan Oatlyn epäselvään käytäntöön New Jerseysta hankitun tuotantolaitoksen investointikustannusten kirjaamisessa. Ohjaamalla suuremman osan noin kymmenen miljoonan dollarin investoinnista maahan ja rakennuksiin, yhtiö voi hyödyntää pidempiä poistoaikoja, mikä kasvattaa yrityksen tulosta.

Oatlyn tulos on monen kasvuyhtiön tapaan negatiivinen. Spruce Point kuitenkin arvioi, ettei yhtiö tule koskaan saavuttamaan voitollisuutta, sillä yritys kohtaa yhä voimakkaampaa kilpailua, eikä sillä ole hallussaan kestäviä kilpailuetuja.

– On olemassa pitkän aikavälin mahdollisuus, että Oatlysta tulee maksukyvytön kun sijoittajat huomaavat, että kauramaitotrendi on kypsynyt ja kiinnostus tappiollisten liiketoimintojen rahoittamiseen hiipuu, raportissa todetaan.

Osake laski ennätysalas

Oatly on kiistänyt raportissa esitetyt väitteet. CNBC:lle lähettämässään lausunnossa Oatly syytti Spruce Capitalin hakevan taloudellista hyötyä esittämällä väitteitä, jotka saavat osakkeen laskemaan.

– Oatly kiistää kaikki lyhyeksimyyjän valheelliset väitteet ja seisoo toimintojensa ja taloudellisen raportointinsa takana, yhtiö kommentoi.

Oatlyn osake laski kuitenkin seitsemän prosenttia raportin julkaisun jälkeen torstaina. Osake oli myös loivassa laskussa perjantaina, jolloin kurssi päätti ennätysalas 19,28 dollariin.

Oatlyn osakkeen korkein päätösnoteeraus on 28,73 dollaria kesäkuun alkupuolelta. Yhtiö listautui Yhdysvaltain Nasdaq-markkinalle 20. toukokuuta noin 10 miljardin dollarin arvostuksella.

Lue myös:

    Uusimmat