Suomalaisliikemies kiistää syyllistyneensä someyhtiönsä kanssa rikoksiin Singaporessa

Entisestä Nokian Aasian-aluejohtajasta on annettu pidätysmääräys Singaporessa.

Suomalainen liikemies Thomas Zilliacus kiistää syyllistyneensä poliisin epäilemiin rikoksiin Singaporessa. Asia ilmenee torstaina julkaistusta Zilliacuksen yhtiön tiedotteesta.

Keskiviikkona muun muassa uutistoimisto Bloomberg kertoi, että Zilliacuksesta on annettu pidätysmääräys Singaporessa. Lisäksi hänestä on annettu Interpolin punainen tiedoksianto.

Kyseessä on maailmanlaajuinen pyyntö lainvalvontaviranomaisille etsiä ja pidättää henkilö, jota odottaa luovuttaminen toiseen maahan tai vastaava oikeustoimi.

Syynä Singaporen pidätysmääräykseen on epäily, että Zilliacus olisi osallistunut perustamansa someyhtiö Yuuzoon harhaanjohtavien tulosilmoitusten julkaisemiseen vuosina 2015–2016.

Singaporen poliisin mukaan Yuuzoon tiedotteissa liioiteltiin tuolloin yhtiön liikevaihtoa 4,6–18,8 miljoonan dollarin (4,2–17,4 miljoonan euron) edestä.

Zilliacus toimi yhtiön hallituksen puheenjohtajana huhtikuuhun 2018 asti.

"Ei ole kieltäytynyt palaamasta"

Bloombergin lisäksi Zilliacuksen pidätysmääräyksestä uutisoi keskiviikkona muun muassa singaporelainen The Straits Times -lehti. Lehden mukaan Zilliacus ei olisi palannut Singaporeen paikallisen poliisin pyynnöstä huolimatta.

Torstaina julkaistussa Zilliacuksen nykyisen yhtiön, Mobile FutureWorksin, tiedotteessa sanotaan, että Zilliacus kiistää kaikki lehden jutussa esitetyt väitteet.

Tiedotteen mukaan Zilliacus ei ole koskaan kieltäytynyt palaamasta Singaporeen, kun paikallinen poliisi on sitä pyytänyt.

Tiedotteessa myös lisätään, että Zilliacus kärsii vakavista terveysongelmista, joiden vuoksi pitkät lentomatkat voivat olla hänen lääkärinsä mukaan Zilliacukselle hengenvaarallisia.

Yhteys korvausvaatimuksiin?

Yuuzoo lopetti toimintansa vuonna 2019 sen jälkeen, kun Singaporen pörssi keskeytti epäselvyyksien takia kaupankäynnin sen osakkeilla. Paikallinen poliisi aloitti tutkinnan yhtiöstä vuonna 2018.

Zilliacuksen yhtiön tiedotteen mukaan Yuuzoo on vaatinut kaikkiaan kolmessa eri maassa korvauksia kyseiseen tutkintaan liittyen. Tiedotteen mukaan kaksi korvausvaatimusta pantiin vireille keskiviikkona ja kolmas torstaina.

Yuuzoo kertoo vaativansa korvauksia "tietyiltä tahoilta epätarkoista, harhaanjohtavista ja selvästi vääristä lausunnoista", joiden perusteella Singaporen pörssi päätyi yhtiön mukaan pyytämään poliisia aloittamaan tutkinnan kuusi vuotta sitten.

Tiedotteessa väitetään, että Singaporen poliisin "yhtäkkinen toiminta" pidätysmääräyksineen voisi olla kytköksissä Yuuzoon tuoreisiin korvausvaatimuksiin.

Zilliacus toimi aikoinaan Nokian aluejohtajana Aasiassa. Nokia-aikojensa jälkeen hän on asettunut Singaporeen ja toiminut siellä useissa eri alojen yrityksissä.

Lue myös:

    Uusimmat