Suomalaismatkailijat liian luottavaisia – tässä tehdään virhe!

Suomalaisilla on edelleen puutteita matkalle valmistautumisessa. Jopa 43 prosenttia suomalaisista luulee, että valtio järjestäisi kotiinkuljetuksen matkalla sattuvan sairauden tai tapaturman seurauksena.

Finanssialan keskusliiton vuonna 2012 teettämän vakuutustutkimuksen mukaan jopa 43 prosenttia kansalaisista uskoo yhä virheellisesti, että Suomen valtio järjestää matkalta kotiinkuljetuksen vakavan matkasairauden tai -tapaturman satuttua. 31 prosenttia vastaajista lähtee matkalle ilman vakuutusta, joka korvaisi henkilövahingot.

– Syynä on se, että luotetaan hyvään onneen. Kun ei ole tähänkään asti mitään sattunut, ei satu nytkään, tuumaa Finanssialan keskusliiton johtava lakimies Mari Pekonen-Ranta vakuutusten ostolaiskuudesta.

– Suomalaisten luottamus valtion apuun on suuri. Siihen liittyy virheellisesti se ajattelu, että valtio pystyy ulkomaillakin auttamaan, kun oma kansalainen on avun tarpeessa.

Kotimatkan hinnaksi voi tulla jopa 100 000 euroa

Pahimmassa tapauksessa onnettomuuteen joutuneen suomalaisen ambulanssilennon hinnaksi toiselta mantereelta voi tulla jopa 100 000 euroa. Se jää matkavakuutuksen puuttuessa maksettavaksi omasta pussista. Näitä kustannuksia eivät suomalaiset aina osaa ajatella.

– Helpommin voi tulla mieleen suojata omaisuutta, kuin omaa henkeä, tuumaa Pekonen-Ranta.

Pekonen-Ranta kuitenkin painottaa, että suomalaisten matkustaessa entistä enemmän myös kuolemia ja sairastapauksia tapahtuu enemmän. Yksi syy suomalaisten vriheelliseen luuloon valtion avusta voivat olla äärimmäiset poikkeustapaukset.

– On ollut muutamia poikkeuksellisia onnettomuuksia kuten Aasian tsunami ja Malagan bussiturma, joissa lähdettiin apuun eikä mietitty, kenellä on vakuutus. Kaikki suomalaiset tuotiin kotiin. Ne ovat valtioneuvoston erityistoimia, mutta vain äärimmäisen vakavissa tilanteissa tullaan kansalaisten apuun. Yleensä kansalainen vastaa itse itsestään, Pekonen-Ranta muistuttaa.

Matkailijan muistilista vakuutuksen hankkimiseen

– Tarvitsetko matkakohtaisen vai jatkuvan matkavakuutuksen?
– Riittääkö matkustajavakuutus vai tarvitsetko turvaa myös matkatavaroille?
– Selvitä, sisältyvätkö lapset vanhempien vakuutukseen.
– Selvitä, kuuluvatko lomaharrastuksesi vakuutuksen korvauspiiriin.
– Matkavakuutuksissa on eroja. Tutustu vakuutuksesi sisältöön.
– Ota mukaan tärkeät puhelinnumerot, muun muassa luottokortin katoamisilmoitus ja vakuutusyhtiön hätänumero.
– On hyvä ottaa mukaan kaksi maksukorttia, joista toista säilytät hotellin tallelokerossa.
– Jätä yhteystietosi ja matkasuunnitelmasi yhteyshenkilölle kotimaassa.
– Luottokorttiisi tai ay-jäsenyyteesi saattaa liittyä matkavakuutus. Tarkista sen laajuus.

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Colourbox, Finnmatkat

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja