Mainos

"Suomalaislapset joka viikonloppu humalassa, viinansaanti ei ongelma"

Viinan myynti alaikäisille on puhuttanut MTV3:n lukijoita. MTV3 Uutisten viime viikolla tekemässä pistotestissä kahdeksan kauppaa kahdestakymmenestä myi alkoholia alaikäiselle kysymättä papereita.

Uutisten Facebook-sivuilla moni tunnusti, että tulos huolestuttaa.

– Aika hälyttävää. Kaupat haluavat tietysti voittoa itselleen, mutta joku vastuu heilläkin on oltava. Toivottavasti eivät puolustaudu tuolla, että "on pitkä päivä takana, eikä jakseta kaikilta kysyä papereita".

Papereita kysytään jopa yli kolmekymppisiltä

Osa uskoi tuloksesta huolimatta, että papereita kysytään kaupoissa riittävän tiukasti. Asiasta löytyi myös omaa kokemusta, jopa niiltä jotka kertoivat olevansa reilusti täysi-ikäisiä.

– Minulta kysytään edelleen paperit siideriäkin ostettaessa ja täytän tänä vuonna 33 vuotta. Kohteliaisuutena menee vuosi vuodelta

– No ei myydä, ainakaan kaupoissa, kioskeissa tai Alkoissa, joissa itse asioin. Niissä paperit kysytään vielä 34-vuotiaaltakin lähes joka kerta ostaessani mitä tahansa K18-tuotteita. Oletettavasti niitä kysytään sitten nuoremmiltakin. Eipä se silti ongelmaa poista, kaveriporukassa on aina joku joka on jo täyttänyt, tai jonkun veli suostuu hakijaksi palkkiota vastaan, tai joku on nyysinyt pari pulloa kotoa

Useat muutkin totesivat, että nuorten viinansaanti tuskin papereiden kysymisestä kiinni jää. Moni esimerkiksi tunnusti, että omassakin nuoruudessa homman hoiti täysi-ikäinen "hakumies".

– Tuskin on yhdenkään alaikäisen ryyppyilta jäänyt toteutumatta sen takia, ettei olisi juomia saanut, joskus se vaan vaatii enemmän työtä. Näin se oli silloin kun asia koski itseäni. Ja näin se on nyt ja varmaan tulevaisuudessa.

– Suomalaiset lapset on joka viikonloppu humalassa, viinansaanti ei näytä olevan koskaan ongelma

On sitä osattu ennenkin – ja myös muualla kuin kaupoissa

Jotkut katsoivat, että kaupoissa ongelmia aiheuttavat pikemmin yksittäiset kassahenkilöt kuin myymälöiden suhtautuminen asiaan. Osa esimerkiksi näki, että pätkätyöläisten sitoutuminen kaupan sääntöihin ei ole välttämättä yhtä tiukkaa kuin vakituisen väen. Moni uskoi, että myös myyjän iällä saattaa olla merkitystä siinä, kysytäänkö ostajalta papereita.

– Varsinkin kassahenkilöt, jotka itse ovat ehkä juuri täyttäneet 18, eivät " kehtaa " kysyä papereita. Kaupoissa pitäisi olla sääntö, että kaikki alle 25-vuotiaat automaattisesti esittävät henkilöllisyys todistuksen pyytämättä - aina kun ostoksissa on alkoholi tai tupakkatuotteita.

– Aika paljon myydään kysymättä papereita esimerkiksi kavereille, monissa kaupoissa on 18-vuotiaita kassalla.

Moni huomautti, että ongelma on ollut olemassa jo iät ja ajat, eikä kosketa pelkästään kauppoja.

– En muista 17-vuotiaana saaneeni kaupasta mitään, mutta eräisiin baareihin ja ravintoloihin kyllä pääsin vielä sen ikäisenä.

– Ollessani 16-vuotias hain itse kaljani ja kävin baareissa. Näyttäen ikäistäni nuoremmalle. Ei kysytty mitään missään.

– Vuonna 1972, kun vein pulloja Alkoon, olin 14-vuotias. Kauppias kysyi, saako olla muuta? Nauroi kun sanoin että olen vasta 14 vuotta. Tosin olin hyvin kehittynyt jo silloin!

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.