Mainos

Poliisi ja ministeri huolestuivat alkoholitestistä - "Aika kova luku"

MTV3 Uutisten tekemä alkoholinmyynnin pistotestin tulos huolestuttaa Helsingin poliisia. Poliisi yllättyikin siitä, kuinka helposti alaikäinen sai ostettua alkoholia kaupoista.

Koehenkilömme, 16,5-vuotias tyttö sai ostettua alkoholia kahdeksasta kaupasta. Testiin valikoitui 20 satunnaista kauppaa Helsingistä.

– Aika kova luku. Tulos kyllä yllätti, eikä se vastaa meidän yleistä käsitystä asiasta. Tämä herättää varmasti keskustelua siitä, kuinka helposti alkoholia alaikäisille myydään, Helsingin poliisin ylikomisario Juha Hakola kertoo MTV3 Uutisille.

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston Valviran ryhmäpäällikkö Kari Kunnas yllättyi testituloksesta. Hänen mukaansa alkoholitarkastajat iskivät viime vuonna noin tuhanteen kauppaan, joista alle kymmenen jäi kiinni alkoholin myynnistä alaikäiselle.

– Hieman yllättävältä ja aika korkealta toi luku (kahdeksan) kuulostaa. Toki alkoholitarkastajat katsovat monia asioita, kun he menevät kauppaan. Ja yleensä alaikäinen nuori on kaupassa vain vähän aikaa, kun hän ostaa alkoholia. Eli meidän alkoholitarkistajien kokonaistilasto ei kerro koko totuutta, mutta silti tämä testitulos oli yllättävä, Kunnas kertoo.

Myös sisäministeri Päivi Räsänen (kd.) kantaa huolensa MTV3 Uutisten tekemästä testistä.

– Testitulos kuulostaa pahalta. Näin ei saisi käydä, Räsänen kommentoi napakasti.

Alkoholin myyntikielto viikoksi

Alkoholien myyminen vähittäistavarakaupoissa on luvanvaraista. Jos kauppa jää viranomaisten testissä kiinni siitä, että se myy alaikäiselle alkoholia, alkoholin vähittäismyynnin luvat saattavat mennä. Kauppa voi saada myös huomautuksen tai varoituksen.

– Jos alkoholinmyynnin luvat menevät, niin ne menevät pääsääntöisesti määräajaksi, viikoksi. Jos alkoholia myydään toistuvasti alaikäiselle, luvat voi menettää myös lopullisesti. Itse en kuitenkaan tällaista tapausta menneiltä vuosilta muista, Valviran ylitarkastaja Juuso Nieminen kertoo MTV3 Uutisille.

Niemisen mukaan alkoholin vähittäismyyntiluvan menettää määräajaksi valtakunnallisesti vuosittain muutamia kauppoja. Räsänen muistuttaakin, että viikon mittaisesta alkoholin myyntikiellosta saattaa koitua kaupalle merkittävät taloudelliset vahingot.

– Myyntikiellosta seuraa merkittävää taloudellista tappiota kaupalle, minkä vuoksi kauppojen kannattaa huolehtia ikärajavalvonnasta, Räsänen kertoo.

Poliisin mukaan myös kassamyyjä voidaan tuomita sakkorangaistukseen alkoholin myynnistä alaikäiselle.

– Vastuu on myyjällä, joka viime kädessä päättää, kenelle hän alkoholia myy, ylikomisario Hakola tähdentää.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.