Mainos

Suomalaislääkäreille suositukset toimenpiteistä, joita ei tulisi tehdä

Lääkäreille valmistellaan uusia suosituksia toimenpiteistä, joita ei kannata tehdä hoidon yhteydessä. Ensimmäiset suositukset on tarkoitus julkistaa loppuvuodesta. Niin sanottuja älä tee -ohjeita valmistelee Lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -toimitus.

Suositukset koskisivat esimerkiksi niitä terveydenhuollossa käytössä olevia toimia, jotka eivät ole vaikuttavia tai joiden hyöty suhteessa riskeihin on epäedullinen.

– Potilasturvallisuus on erittäin tärkeä näkökulma. Jos nousee esiin toimia, jotka aiheuttavat liian suuria riskejä mahdollisiin hyötyihin nähden, ne on varmasti syytä nostaa esille, ennakoi Käypä hoito -päätoimittaja, dosentti Jorma Komulainen ohjeistuksen sisältöä.

Komulaisen mukaan suosituksia valmisteleva työryhmä ei ole kuitenkaan vielä ehtinyt käsitellä sisältökysymyksiä, joten on liian aikaista tarkemmin sanoa, millaisia toimenpiteitä listalle lisätään.

Se on kuitenkin selvää, että uusilla suosituksilla ei ole tarkoitus ottaa kantaa koulukuntaeroihin.

– Jos on perusteltuja koulukuntia, ei ole tarkoitus esittää, että yksi niistä olisi oikeassa ja toinen väärässä. Tarkoituksena on nyt nostaa esille hoitoja, joista tutkimusnäyttö selvästi osoittaa, että näin ei kannata tehdä.

Uusista suosituksista kertoi viime kuussa Lääkärilehti.  


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja