Mainos

Suomalaiskäännynnäisen piti lähteä taistelemaan Syyriaan ajatuksena kuolla marttyyrina – "Pikku hiljaa minulle valkeni, että porukka ympärilläni oli jihadlinjalla”

24-vuotiaan miehen oli tarkoitus mennä taistelemaan Syyriaan vuonna 2013. Suunnitelmat muuttuivat, kun hän luopui uskostaan saman vuoden juhannuksena. 

Mies oli kääntynyt islaminuskoon 1. lokakuuta vuonna 2011 Roihuvuoren moskeijassa.

– Siellä oli avoimet ovet ja tein siellä islamilaisen uskontunnustuksen. Tuohon aikaan opiskelin Kirkkonummella sähköalaa ja minulla oli siellä islamilainen ystävä, joka ei edustanut islamin radikaalia laitaa. Hän toi minulle islamilaista luettavaa. Minulla oli halu uskoa korkeimpaan ja ei niin kovin pitkän harkinnan jälkeen eli noin kuukauden aikana tein päätöksen, että islam oli rationaalisin usko siinä vaiheessa minulle, mies kertoi keskusrikospoliisin kuulusteluissa. 

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tiistaina oikeudenkäynti, jossa kolmea miestä syytetään terrorismirikoksista. Syytteen mukaan miehet laativat kahden muun henkilön kanssa suunnitelman liittyäkseen Syyriassa toimivaan, hallituksen joukkoja vastaan taistelevaan Katiibat al-Muhajireen -terroristiryhmään.

Syyttäjän mukaan miehet valmistautuivat tappamaan tai ainakin törkeästi pahoinpitelemään Syyrian hallituksen joukkoja perinteisenä maasodankäyntinä käytävissä taisteluissa.

24-vuotiasta miestä ei syytetä terrorismirikoksista vaan veropetoksista, jotka kuitenkin linkittyvät juttukokonaisuuteen.

Lähentyi terrorismijutun pääepäillyn kanssa

Mies kertoi, että vuodesta 2012 lähtien hän alkoi olla enemmän tekemisissä muiden niin sanottujen käännynnäisten muslimien kanssa. Yksi näistä oli terrorismijutun pääepäilty, 33-vuotias helsinkiläinen mies. Miestä pidetään näiden terrorisimirikoksista syytteessä olevien miesten johtajana.

– Syntyperäisten muslimien kanssa kulttuurit eivät oikein täsmänneet. Pikku hiljaa minulle valkeni, että porukka ympärilläni oli jihadlinjalla ja uskoi sataprosenttisesti fundamentalistisiin islamin opetuksiin.

– Haluan vielä todeta, että porukallamme ei ollut mitään nimeä. Olimme joukko suomalaisia, radikaaleja fundamentalistimuslimeja.

Mies kertoi, että jutun pääepäillystä ja ryhmän johtajasta tuli hänelle eniten ohjaaja uskonasioissa.

Johtaja oli käynyt tiedustelumatkalla Syyriassa loppuvuodesta 2012. Muille hän oli kehunut maan olevan paratiisi, ja että tie olisi auki sinne.

Aikoi viedä puolisonsa ja lapsensa Syyriaan

24-vuotias mies kertoi, että myös hän halusi lähteä Syyriaan taistelemaan. Päätös lähteä Syyriaan oli syntynyt loppuvuoden 2012 ja kevään 2013 aikana.

– Ajatus Syyriasta oli olla, taistella ja toivottavasti kuolla marttyyrinä. Minulla oli tarkoitus ottaa mukaan puolisoni ja lapseni ja viedä heidät jonnekin alueelle missä ei olisi taisteluja, mutta puolisoni on jälkikäteen sanonut, ettei hän varmasti olisi lähtenyt sinne. Tuohon aikaan hän ei vain voinut sanoa sitä suoraan.

Mies ei kuitenkaan koskaan matkustanut Syyriaan, koska hän luopui islaminuskosta juhannuksena 2013. Kolme muuta ryhmään kuulunutta miestä lähti kuitenkin matkalle. Kaksi heistä pääsi Syyriaan.

– Painin pari päivää ahdistuksen ja epäilyksien kanssa. Varsinainen luopuminen tapahtui nopeasti. Jotenkin eeppinen kuva katosi, heräsin hurmoksesta ja tajusin minkälaisista asioista on oikeasti kyse.

"Olen ollut aika sekaisin"

Poliisikuulusteluissa mies sanoi, ettei ymmärrä itsekään mitä on ajatellut omista valmiuksista lähteä taistelemaan Syyriaan.

– En ole käynyt armeijaa enkä olisi valmis tappamaan ketään tai tekemään muutakaan pahaa muuta kuin puolustautumistarkoituksessa. Olen ollut aika sekaisin. Olin kuitenkin niin täysillä mukana ennen kuin heräsin hurmoksesta.

24-vuotiasta miestä syytetään kahdesta veropetoksesta. Poliisin esitutkinnassa kertonut, että hän laati verottajalle tekaistuja ilmoituksia kahden eri yrityksen nimissä. Väärin perustein maksettuja arvonlisäveron palautuksia kertyi syytteen mukaan yli 28 000 euroa.

Syyttäjä vaatii miehelle vähintään kolmen vuoden liiketoimintakieltoa ja 3-4 kuukauden vankeusrangaistusta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.