Mainos

Suomalaisjohtaja: Osa työntekijöistäni ei pääse kotiin

Japanin voimakas maanjäristys koetteli myös suomalaisen mittalaiteyrityksen Vaisalan konttoria Tokiossa.

8,9 magnitudin järistys ravisutti Japanin itäosia iltapäivällä paikallista aikaa. Varsinaista pääjäristystä seurasi useita voimakkaita jälkijäristyksiä.

- Maanjäristys tuntui hyvin voimakkaana. Koko rakennus huojui eikä siellä päässyt juuri liikkumaan. Ihmiset olivat hyvin hädissään tilanteesta. Paikallisen tavan mukaan laitoimme kypärät päähämme ja menimme valmiusasentoon evakuoinnin varalta, kuvailee Tokion konttorin toimitusjohtaja Veli Solehmainen Vaisala KK:sta.

- Se oli aika pelottava kokemus, vaikka Tokiossa on ollut aiemmin pienempiä järistyksiä. Kun katsoi ikkunasta, niin näki vain naapurirakennusten heiluvan.

Solehmaisen mukaan Vaisala KK:n työntekijät seurasivat tilanteen kehittymistä tiedotusvälineistä.

- Useita minuutteja kestänyttä isointa järistystä seurasi koko ajan pienempiä jälkijäristyksiä. Tiedotusvälineistä katsoimme, mitä missäkin on tapahtunut ja missä järistyksen keskus oli. Matkapuhelimet eivät juuri toimineet, mutta lankapuhelin ja internet kylläkin koko ajan.

Järistys sekoittanut liikenteen täysin

Tokiossa arvioidaan olevan edelleen miljoonia työmatkalaisia jumissa, sillä järistys sekoitti pääkaupungin liikenteen täysin. Tämän sai kokea myös osa suomalaisyrityksen työntekijöistä, jotka joutuvat viettämään yönsä konttorin tiloissa.

- Monet ihmiset käyvät töissä Tokion ulkopuolelta, ja junaliikenne tietenkin keskeytyi järistyksen takia. Tälläkin hetkellä meillä on kahdeksan henkilöä Tokion toimistossa odottamassa, että huominen päivä valkenee ja junaliikenne palautuisi normaaliksi, Solehmainen sanoo.

- Lisäksi monet ihmiset ovat olleet huolissaan sukulaisistaan tai omaisistaan, jotka ovat jossakin päin Japania matkalla tai asuvat järistysalueella.

Japanissa on kaikkiaan yli 500 suomalaisia, kuten yritysten työntekijöitä, virkamiehiä, lähetystyöntekijöitä ja turisteja. Finpron mukaan maassa toimii ainakin 23 suomalaisyritystä, joista suurimpia ovat Outokumpu, Wärtsilä ja Ahlstrom.

Katso toimitusjohtaja Veli Solehmaisen puhelinhaastattelu (Seitsemän uutiset 11.3.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.