Suomalaisilta huumeidenkäyttäjiltä kerättiin pussukoita, joiden sisältöä tutkittiin laboratoriossa – moni olisi ollut valmis jättämään aineen käyttämättä kuultuaan, mitä se todellisuudessa oli

Suomen huumekaupassa liikkuu selvästi aineita, joita myydään muuna kuin mitä ne ovat, vahvisti A-klinikkasäätiön tuore tutkimus. 

Tutkimuksessa huumeita käyttäviltä ihmisiltä kerättiin vajaa sata huumeiden säilytyksessä käytettyä muovipussia, jotka tutkijat analysoivat laboratoriossa pussissa olleen aineen selvittämiseksi.

Kertyneet pussit analysoitiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laboratoriossa noin kerran kuukaudessa.

Pusseja tutkittiin huumeiden sijaan, sillä huumeiden hallussapito olisi laitonta. Tutkimus oli ensimmäinen laatuaan.

Vajaassa puolessa tapauksista pussissa oli myös jotain muuta ainetta kuin mitä piti tai aine oli jotain muuta kuin luvattiin. Osassa ei ollut lainkaan vaikuttavia aineita.

Tutkimus mukaili Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen aiempaa tutkimusta, jossa analysoitiin terveysneuvontapisteisiin jätettyjen injektioruiskujen sisältämiä huumausaineita.

Monenlaiset ihmiset toivat pussinsa tutkittavaksi

Tutkija Teemu Kaskelan mukaan terveysneuvontapisteessä järjestetyt pussikeräykset tavoittivat yllättävän monipuolisen joukon erilaisia ihmisiä.

Osa vaikutti käyvän huumeita käyttäville suunnatussa pisteessä muutenkin, mutta osalla ei ollut lainkaan aiempaa kontaktia päihdepalveluihin.

Erot näkyivät myös jonkin verran pussien sisällössä.

– Huumeita käyttävät eivät ole mikään yhtenäinen porukka. Hyvin monenlaiset ihmiset käyttävät huumeita, Kaskela kertoo.

Uusien ihmisryhmien tavoittaminen on hänen mukaansa erittäin positiivista.

– Tavoitettiin henkilöitä, joille voitaisiin antaa tietoa aineiden riskeistä ennen päihdeongelmia, hän kuvailee.

Varoittivat vaarallisesta pilleristä

Pussin luovuttaneet saivat halutessaan myöhemmin tiedon siitä, mitä pussissa oli tosiasiassa ollut.

Kaskela kertoo, että tulokset haluttiin kertoa näytteiden antajille jo sen takia, että olisi ollut vastuutonta olla varoittamatta esimerkiksi tilanteessa, jossa väärä käsitys aineen koostumuksesta olisi voinut johtaa hengenvaaraan.

Tutkijat päätyivätkin julkaisemaan yleisen varoituksen rauhoittavana bentsodiatsepiinina myydyistä tableteista, jotka sisälsivätkin cocktailin kolmea vanhaa lääkeainetta.

Vaikka yhteisvaikutukset ovat epävarmoja, päätettiin riskistä tiedottaa, sillä löydös tuli vastaan kahdessa tabletissa. Kaikista poikkeuksellisista löydöksistä ei tehty tiedotetta.

– Pilleristä on helpompi varoittaa kuin jostain jauheesta. Voitiin varoittaa selkeästi ja kuvailla, millainen tabletti on kyseessä, Kaskela kertoo.

Moni muuttaisi toimintaansa tulosten takia

Moni pussin tuonut myös palasi kuulemaan viikkojen päästä saapuneet tulokset, minkä yhteydessä kerrottiin myös tietoja aineiden riskeistä. Käyttäjät pitivät Kaskelan mukaan saatuja tietoja tärkeinä.

Huomionarvoista on, että kun pussin aine ei vastannut odotettua, jopa 70 prosenttia henkilöistä ilmoitti, ettei olisi käyttänyt ainetta ollenkaan. Moni myös ilmoitti, että olisi muuttanut käyttötapaansa.

Kaskela kuitenkin painottaa, että vastaus on spekulatiivinen, koska monesti aine oli käytetty ennen tulosten saapumista.

Kaskela kertoo, että tulosten pohjalta he ovat hakeneet rahoitusta uudelle hankkeelle, jossa vastaavassa tutkimuksessa keskityttäisiin vielä enemmän uusien käyttäjäryhmien tavoittamiseen ja riskitiedon jakamiseen.

Lue myös:

    Uusimmat