Suomalaisillekin turisteille tuttu Malediivit ajautuu yhä syvempään poliittiseen kriisiin

Tilanne Intian valtameressä sijaitsevassa Malediivien saarivaltiossa alkoi kärjistyä viime viikolla, kun presidentti Abdulla Yameen määräsi turvallisuusjoukot ottamaan haltuunsa korkeimman oikeuden, ja pidätytti istuimen päätuomarin ja yhden toisen sen tuomareista. 

Tätä ennen korkein oikeus oli vapauttanut yhdeksän oppositioedustajaa, jotka olivat aiemmin saaneet tuomion terrorismista. Yameen julisti saarivaltion poikkeustilaan eilen.

Vapauttavan päätöksen saaneiden joukossa oli Malediivien ensimmäinen demokraattisesti valittu presidentti Mohamed Nasheed. Nasheed on tällä hetkellä turvapaikassa Britanniassa, jonne Malediivien hallitus hänet päästi vuonna 2016 terveysongelmien takia.

Nasheed vetoaa Intiaan, jotta se lähettäisi asevoimien tukeman välittäjän Malediiveille vapauttamaan pidätetyt tuomarit. Hän myös kehottaa Yhdysvaltoja osaltaan estämään Malediivien hallinnon rahaliikennettä.

Suomalaistenkin turistien kausikohde

Malediivit on suosittu turistikohde.

Suomen ulkoministeriö (UM) kehottaa tänään antamassaan matkustajatiedotteessa matkustajia pääkaupungissa Malessa erityiseen varovaisuuteen ja välttämään tarpeetonta liikkumista. Muuten UM:n mukaan turvallisuudessa on hyvä noudattaa tavanomaista varovaisuutta.

– Meillä on siellä nyt 19 asiakasta, eikä tilanne vaikuta heihin. He ovat muilla saarilla (kuin Male). Olemme myös laittaneet asiakkaillemme tekstiviestit, että kannattaa olla varovainen ja seurata ulkoministeriön matkustajatiedotteen päivityksiä, sanoo Tjäreborgin maajohtaja Anu Niemelä MTV:n uutisille.

Tjäreborg lennättää matkustajansa reittilennoilla, ja ne laskeutuvat eri saarelle kuin missä Male on, Niemelä kertoo. Suomesta Malediiveille tekee matkoja myös ainakin TUI ja Apollomatkat.

Presidenttiä arvosteltu tukahduttamistoimista

Yameen valittiin presidentiksi 2013. Häntä on sen jälkeen kovisteltu opposition edustajien pidätyksistä, sananvapauden rajoituksista ja oikeuslaitoksen toimintaan puuttumisesta.

Yameen puolestaan sanoi julistaneensa hätätilan 15 päiväksi kansallisen turvallisuuden takia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Poliisi kertoo twitter-viestissään pidättäneensä päätuomari Abdulla Saaedin ja yhden hänen kollegoistaan ”parhaillaan käynnissä olevan tutkimuksen” takia, tarkentamatta mistä on kyse.

Yhdysvallat ilmoittaa olevansa ”huolissaan ja pettynyt” hätätilasta ja korkeimman oikeuden kohtelusta.

Tilanne voi pysyä vaikeana lähikuukaudet, sillä Malediiveilla pidetään kesällä presidentinvaalit.

Malediivit sai toissa vuonna tuloja turismista noin 2,2 miljardia euroa. Poliittinen myllerrys osuu tärkeimpään turistikauteen.

Strateginen sijainti laivalinjojen lähellä

Intian valtamerellä sijaitsevalla saarivaltiolla on kuitenkin muutakin tarjottavaa kuin häikäisevät hiekkarannat ja turkoosinväriset vedet, nimittäin sijainti.

Rahtilaivat kulkevat sen läheltä, ja Kiinan Aasiassa kasvanut mahti näkyy muun muassa sen niin kutsutussa helminauha-strategiassa. Sen mukaan Kiina haluaa rakentaa satamien verkoston Intian valtameren alueelle.

Kiinalla on satamaprojektit Pakistanin Gwadarissa ja Sri Lankan Hambantotassa.

Viime joulukuussa Sri Lanka vuokrasi Hambantotan sataman Kiinalle 99 vuodeksi. Sri Lankan mukaan satamaa ei käytetä sotilastarkoituksiin, uutisoi The Diplomat -julkaisu tuolloin.

Kiinan on spekuloitu myös tavoittelevan laivastotukikohtaa Malediiveihin kuuluvalle Maraon atollille.

Intia tuli väliin 30 vuotta sitten

Niinpä Britanniassa maanpaossa olevan Mohamed Nasheedin vetoomus Intian puuttumisesta tilanteeseen ei ole sattumaa.

Kiinan mahdin kasvua vastustava Intia lähetti asevoimiaan Malediiveille viimeksi 1988 estämänä vallankaappauksen. Se on tämän jälkeen vältellyt puuttumista Malediivien sisäisiin asioihin, mutta antaa saarivaltiolle yhä taloudellista ja sotilaallista tukea, kertoo Reuters.

Lue myös:

    Uusimmat