Mainos

Suomalaisilla selvä kanta anniskeluun: Alkoholin tarjoilu ei ole alaikäisten asia!

1:59

MTV Uutisten teettämän alkoholilakikyselyn tulosten mukaan suomalaiset suhtautuvat enimmäkseen myönteisesti suunniteltuihin alkoholilain muutoksiin.

Mutta aivan kaikkeen ei olla valmiita. 16 vuotta täyttäneiden ei annettaisi anniskella alkoholia edes vuorovastaavan valvonnassa. Vastaajista 23 prosenttia ei hyväksy sitä lainkaan. Vähän lievemmin, mutta kuitenkin kielteisesti ajatukseen suhtautuu 29 prosenttia vastaajista.

Yhteensä 52 prosenttia vastaajista on siis sitä mieltä, että 16 vuotta täyttänyt ei saa myydä alkoholia edes valvottuna.

Kielteistä kantaansa vastaajat perustelevat sillä, ettei 16-vuotiaan elämänkokemus riitä anniskelutyöhön.

– 16-vuotiaan harkintakyky on vielä näissä asioissa kehittymätön, joten lienee parasta, että vuorovastaava hoitaa homman itse, perustelee kielteistä näkemystään yksi vastaajista.

– 16-vuotiaan arvostelukyky ja vastuunottokyky ei ole vielä sillä tasolla, mitä tuossa tehtävässä pitää olla, perustelee toinen.

– Kännikala voi esimerkiksi uhkailemalla saada lapsen tarjoilemaan itselleen vaikka juopumuksen aste on jo sitä luokkaa, että ”no more is the law” pitäisi olla itsestään selvyys, jatkaa kolmas.

Moni on kirjannut perustelunsa nasevasti.

– Alaikäinen on alaikäinen.

Pienpanimoille suotaisiin vapauksia

Vastaajilta kysyttiin kantaa myös pienpanimojen omiin myymälöihin. Alkoholilain muutos oli kyselyssä muotoiltu näin: ”Pienpanimot voivat myydä enintään 5,5 prosenttia alkoholia sisältäviä juomia suoraan kuluttajille.”

89 prosenttia vastaajista joko hyväksyi tai hyväksyi täysin suunnitellun lain muutoksen. Vastustajia oli vain neljä prosenttia vastaajista. He perustelivat kantaansa tutuilla argumenteilla.

– Alkoholin saatavuuden lisääminen lisää alkoholihaittoja, koska kulutus kasvaa, kirjoittaa yksi vastaaja.

Muutamat vastustajat pelkäävät harmaan talouden lisääntyvän eikä kaikkien toimijoiden lainkuuliaisuuteen jakseta uskoa.

– Huuhaapanimot nousevat trokaamaan olutta esimerkiksi alaikäisille, kirjoittaa toinen vastaaja.

Tutkimus toteutettiin tällä viikolla verkkopaneelissa, ja siihen vastasi lähes 1 300 suomalaista. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy, virhemarginaali on 3 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Alkoholilain muutokset astuvat voimaan todennäköisesti ensi vuoden aikana.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja