Mainos

Suomalaisilla on lainaa, jonka kuluista ollaan perillä – vain 21 % kokee silti kulutusluottojen vertailun helpoksi

Suuri osa suomalaisista on perillä lainojensa ja kulutusluottojensa kustannuksista, mutta niiden vertailua ei tulisi unohtaa. Taloustutkimuksen tulokset osoittavat, että ennen kaikkea kulutusluottojen vertailussa on edelleen parannettavaa.

Sortter teetti maaliskuun alussa Taloustutkimuksella tutkimuksen, joka selvitti suomalaisten tyytyväisyyttä ja luottamusta pankkien palveluihin. Samalla tutkittiin, kuinka paljon suomalaiset vertailevat eri pankkien laina- ja luottotuotteita sekä niiden välisiä kustannuksia. Vuosittainen tutkimus toteutettiin nyt neljättä kertaa, ja siihen vastasi 1093 kuluttajaa.

Iloinen uutinen erityisesti pankkien näkökulmasta on se, että suomalaiset olivat kokonaisuudessaan tyytyväisempiä pankkeihin kuin edellisenä vuonna: asteikolla yhdestä viiteen (1–5) pankkien saamien yleisarvosanojen keskiarvo kohosi 3,86:sta tasan neljään.

Tutkimuksessa mukana olleista seitsemästä pankista kärkikolmikkoon pääsivät S-Pankki, POP-Pankki ja Säästöpankki, joista S-Pankki keräsi parhaat kokonaisarviot. S-Pankilla ja Osuuspankilla näytti olevan myös uskollisimmat asiakkaat, sillä edellä mainituista vain pieni osa vaihtaisi todennäköisesti pankkia seuraavan vuoden aikana.

Kulutusluottojen vertailu koetaan hankalaksi

Erilaisia rahoitustuotteita käyttäviltä vastaajilta kysyttiin, kuinka hyvin he tietävät rahoitustuotteista maksamiensa korkojen ja kulujen määrän vuodessa. Tutkimuksen mukaan parhaiten tiedossa olivat autolainan (92 % vastaajista) ja asuntolainan (90 % vastaajista) kustannukset. Mitä kulutusluottoon tulee, tiesi 86 % sitä käyttävistä suomalaisista lainojensa kustannukset.

Vaikka onkin positiivista huomata, että suomalaiset ovat varsin perillä kulutusluottojensa kustannuksista, kertoi silti vain 38 % kilpailuttavansa niitä: viimeisen vuoden aikana kulutusluottojaan kilpailuttaneita oli vain 5 % vastaajista ja sitä ennen 15 % vastaajista.              

Yksi syy lainojen vähäiseen kilpailutusintoon voi johtua siitä, että vertailu koetaan hankalaksi: tutkimuksen mukaan vain 21 % vastaajista kertoi kokevansa kulutusluottojen vertailun helpoksi. Vielä haasteellisemmaksi koettiin pikavippien vertailu, joiden kohtalla vastaava luku oli 9 %.

Jos on lainaa, kannattaa vertailla ja kilpailuttaa 

Kuten tutkimustuloksetkin osoittavat, lainojen kustannukset ovat suomalaisille tärkeitä, ja niistä ollaankin melko hyvin perillä. Tulosten mukaan vastaajat myös kokivat lainojen kilpailuttamisen tuovan säästöjä, mikä pitää paikkaansa: omien lainojen ja kulutusluottojen kustannuksiin voi vaikuttaa kilpailuttamalla ja vertailemalla niitä.

Suomalainen lainavertailupalvelu Sortter on on yksi lukuisista palveluista, joiden avulla on helppoa löytää itselleen edullisin vaihtoehto: Sortterin lainavertailupalvelun kautta voit ilmaiseksi selvittää, onko nykyinen kulutusluotto sinulle edullisin vai voisitko saada paremmat ehdot joltain toiselta pankilta tai rahoituslaitokselta. Kilpailutus kannattaa tehdä säännöllisesti esimerkiksi kerran vuodessa.

Me Sortterilla vertaamme pankkien lainatarjoukset puolestasi ja järjestämme lainatarjouksesi aina edullisuusjärjestykseen. Näytämme reilusti kaikki lainaehdot, jotta edullisimman lainan valinta on sinulle mahdollisimman helppoa.

Oletko ottamassa lainaa tai haluatko kilpailuttaa jo olemassa olevat lainasi? Vertaa lainat jo tänään Sortterin lainavertailupalvelun avulla.

Lue myös:

    Uusimmat