Suomalaisia rajavartioita lähetetään Kreikkaan – tilanne EU:n ulkorajoilla muuttunut nopeasti pakolaisvyöryn seurauksena

7:35
Video: Miksi Turkki haluaa avata rajan Eurooppaan? Tutkija kertoo, voiko vuoden 2015 pakolaisaalto toistua

Euroopan raja- ja merivartiosto Frontex on päättänyt käynnistää nopean rajaturvallisuuden hallintaoperaation Kreikassa. Maan rajalle on saapunut sankoin joukoin siirtolaisia sen jälkeen, kun Turkki lauantaina kertoi avaavansa EU:n vastaisen rajansa pakolaisille.

Operaatio päätettiin käynnistää Kreikan pyynnöstä. Operaatiota varten EU:lla on käytössään 1 500 henkilön nopean toiminnan reservi, josta Suomen osuus on 30 henkilöä.

Rajavartiolaitoksen yksikönpäällikön Matti Pitkäniityn mukaan operaatio keskittyy merirajan valvontaan, eikä kaikkia Suomen reserviin kuuluvia tarvittane Kreikassa.

– Ei varmasti lähde Suomelta kaikkia kolmeakymmentä. Meidänkin kansallisessa osuudessa on maarajavalvontaan soveltuvia osia, Pitkäniitty toteaa.

Yksikönpäällikön mukaan Rajavartiolaitoksen henkilökuntaa saadaan Kreikkaan aikaisintaan loppuviikosta, mutta todennäköisesti vasta ensi viikolla. Aikataulu riippuu myös Kreikan kyvystä vastaanottaa henkilökuntaa.

Rajavartiolaitos osallistuu tällä hetkellä Kreikan operaatioon 14 virkamiehen ja yhden partioveneen voimin. Nopea rajainterventio on itsenäinen operaatio, joten jo paikalla olevat suomalaiset eivät osallistu siihen.

Frontex käyttää nopeaa rajainterventiota kolmatta kertaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja