Suomalaisfirma löysi ratkaisun sähköautojen latausongelmiin?

2:14

Helsinkiläinen, kiinteistöalan start-up -yrityspalkinnolla syksyllä palkittu Parkkisähkö aikoo osaltaan ratkaista autojen latausongelmaa.

Parkkisähkö Oy aikoo ratkaista sähköautoilua haittaavat lataushaasteet hyödyntämällä jo olemassa olevaa sähköverkkoa.

- Suomi on maailman ainoa maa maailmassa, jossa on jo yli miljoona parkkipaikkaa, joilla on jo sähköt valmiina näissä vanhoissa lämmitystolpissa. Se mitä me tehdään on se, että me tuodaan näihin tolppiin äly. Tällöin pystytään laskuttamaan nyt esimerkiksi sähköauton latausta ja samalla saadaan esimerkiksi lämmityksen etähallinta toimimaan kännykkäsovelluksella, Parkkisähkö Oy:n toimitusjohtaja Jiri Räsänen kertoo.

Käytännössä palveluna latauspisteitä pystyttävä yritys asentaa olemassa oleviin tolppiin uudenlaisen tekniikan, joka mahdollistaa sähköautojen latauksen. Parkkisähkössä sähköautojen yleistymiseen uskotaan ainakin vahvasti.

- Sähköautot tulee vuoden parin sisällä kovalla rytinällä Suomeenkin, vaikka kannustimia ei lisättäisikään, Räsänen uskoo.

Latauspisteitä reilut 200

Latauspisteiden määrä ja sähköautojen akkujen kesto ovat olleet toinen monia arveluttanut ja sähköautojen yleistymistä hidastanut tekijä. Akkuteknologia kehittyy kuitenkin kokoajan.

- Tällä hetkellä uusimmissa autoissa range (ajomatka) on noin 200 kilometriä, kun se aikaisemmin oli noin 150 kilometriä. Teslalla range on jo 500 kilometrin luokassa, Aalto-yliopiston Malinen kertoo.

- Myös latauspisteiden määrä on kehittynyt. Kolmen vuoden aikana latausinfra on levinnyt jo koko valtakuntaan. Tilanne kehittyy kyllä hyvään suuntaan, Malinen jatkaa.

Käyttäjät toivoisivat latauspisteitä enemmän.

- Etelä-Suomi alkaa olla jotenkuten katettu ja eteenkin pääkaupunkiseutu, mutta jos miettii esimerkiksi Itä-Suomea, niin latausverkko loppuu käytännössä Kuopioon. Esimerkiksi Kajaanin reitti tarvitsisi täydennystä, sähköautolla ajava Jorma Rinkinen kertoo.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja