Mainos

Suomalaiset vievät perunaa ja hammashoitoa Pohjois-Koreaan

Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestön Fidan tekninen neuvonantaja Markku Toimela on vieraillut Pohjois-Koreassa lukuisia kertoja. Toimela kertoi Radio Novan Enbuske & Linnanahde Crew -ohjelmassa avustustyöstään.

Toimela ei voinut puhua vapaasti Pohjois-Koreasta eikä ottaa kantaa maan poliittiseen tilanteeseen, koska hänen viisuminsa saatettaisiin evätä. Toimela saattoi kuitenkin kertoa Fidan tekemästä kehitysavusta.

Fida toimittaa ruoka-apua ainoana suomalaisjärjestönä Pohjois-Koreaan. Toimela vahvistaa tiedot siitä, että osa pohjoiskorealaisista kärsii aliravitsemuksesta.

– Pohjois-Korean peltopinta-ala ei riitä tuottamaan niin paljoa ruokaa kuin ihmiset tarvitsevat. Sateet ja tulvat vievät entisetkin pois ja joillain alueilla on huomattava nälkä. Arviolta 3 miljoonaa ihmistä kärsii aliravitsemuksesta.

Nälän kitkemiseksi Fida on vienyt Pohjois-Koreaan siemenperunaa. 

– Ruokaturvaohjelmassa olemme rakentaneet perunavarastoja ja opettaneet viljelytekniikkaa. Olemme joutuneet pitämään huolen siitä, etteivät ihmiset syö siemenperunoita. Olemme onnistuneet saamaan joitakin alueita siemenperunaomavaraiseksi, iloitsee Toimela.

Uusin hanke sijaitsee Japanin rannikon tuntumassa vuoristossa, jossa 17 kylässä pyritään takaamaan ruokaperunan saaminen.

Fida on vienyt Pohjois-Koreaan myös hammashuoltoa. Muun muassa Helsingin kaupungin käytöstä poistettuja hammashoitotuoleja palvelee tällä hetkellä suomalaisvoimin rakennetussa hammashoitolassa Pjongjangissa. Lisäksi suomalaiset ovat kouluttaneet pohjoiskorealaisia hammaslääkäreitä ja hammashoitajia.

Avustustyöntekijät eivät voi liikkua maassa vapaasti. Toimelaa kuljetetaan autolla ja vieressä on aina valtion työntekijä. 

Toimelan mukaan nykyteknologialla voitaisiin saada merkittävää parannusta 24 miljoonan ihmisen elinolosuhteisiin Pohjois-Koreassa, jos maa antaisi luvan laajempaan kehitysyhteistyöhön.

Toimela lähtee Pohjois-Koreaan seuraavan kerran tämän kuun lopussa. Kyseessä on miehen 24. matka.

Eilen julki tullut YK:n raportti kertoo, että  Pohjois-Koreassa tehdään jatkuvasti vakavia ihmisoikeusrikkomuksia. Poliittisiksi toisinajattelijoiksi epäiltyjä voidaan kiduttaa kuukausia. Kiinasta Pohjois-Koreaan väkisin palautetuille ihmisille tehdään mielivaltaisesti pakkoabortteja, seksuaalista väkivaltaa ja teloituksia. Ihmisiä myös pidetään suurilla vankileireillä karmeissa elinoloissa. YK:n tutkijat haluavat Pohjois-Korean johdon kansainvälisen oikeuden eteen vastaamaan teoistaan.  Pohjois-Korea kiistää kaikki syytökset.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.