Mainos

Suomalaiset vastustavat hanakasti verojen korotuksia – enemmistö tehostaisi mieluummin julkista taloutta: "Suomessa halutaan hyvä vastine veroeuroille"

Suomalaiset eivät ole valmiita korottamaan veroja. Asia selviää Elinkeinoelämän valtuuskunta EVAn teettämästä Arvo- ja asennetutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin suomalaisilta yhdeksän eri verolajin kohdalla, pitäisikö niitä korottaa, alentaa vai pitää ennallaan. Enemmistö ei ollut valmis veronkorotuksiin yhdessäkään verolajissa.

Peräti 77 prosenttia vastanneista torjui kokonaisveroasteen korottamisen. Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen näkee, että suomalaiset ovat viime vuosien perusteella oppineet, että korkea veroprosentti ei aina ratkaise.

– Kun talous kehittyy hyvin, niin vähän pienempikin prosentti voi riittää ja kokonaisuus toimii silloin. Pelkästään kiristämällä verotusta ei pärjätä, kun talous sukeltaa. Näinhän kävi edellisellä vaalikaudella taantuman aikana. Nyt taas viime vuosina on koko ajan kertynyt paremmin verotuloja, vaikka veroprosentit ovat laskeneet, Lehtinen arvioi MTV Uutisille.

Suomalaisista vajaa neljännes olisi valmis maksamaan mielellään henkilökohtaisesti lisää veroja, mutta yli 56 prosenttia torjui korotukset. Enemmistö haluaisi jopa alentaa perintö- ja lahjaveroa sekä ruoan arvonlisäveroa.

Enemmistö tehostaisi julkista taloutta

Tutkimuksen perusteella suomalaisista 64 prosenttia ajattelee, että verotuksen kiristämisen sijaan julkisen talouden toimintaa pitäisi tehostaa.

– Tämä kertoo minusta juuri siitä, että kun ajatellaan sitä kolikon toista puolta, eli mitä veroilla saa, niin halutaan, että se tuotetaan tehokkaasti. Suomalaiset arvostavat kyllä hyvinvointiyhteiskunnan palveluja, mutta selvästi haluavat, että sielläkin toimitaan tehokkaasti ja tuottavasti. Halutaan hyvä vastine veroeuroille, sanoo Lehtinen.

Taloustutkimuksen internet-paneelilla toteutetun tutkimuksen tulokset perustuvat 2 059 henkilön antamiin vastauksiin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja