Pekka Toveri: Venäjän suurhyökkäys voi alkaa jo lähiviikkoina – MTV Uutiset seuraa sotaa

Mitä merkitys Ukrainan suolakaivosten tunneliverkoston valtaamisella olisi? Haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas 11:56
Mikä merkitys Ukrainan suolakaivosten tunneliverkoston valtaamisella olisi? Haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 13. tammikuuta 2023.

Lisää uutisia aiheesta voit lukea lauantain seuranta-artikkelista.

  • Putin pisti jälleen sodan johtoa uusiksi

  • Brittitiedustelu: Venäjä hallitsee todennäköisesti valtaosaa Soledaria

  • Ukrainan mukaan Soledarissa on edelleen satoja siviilejä, taistelut raivoavat

  • Venäjä aikoo nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa tänä keväänä

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

PERJANTAI 13.1

23.10: Suurhyökkäys voi alkaa jo lähiviikkoina, sanoo Pekka Toveri

Venäjän uumoilu suurhyökkäys voisi alkaa jo lähiviikkoina, maalailee kenraalimajuri evp Pekka Toveri Twitterissä.

Hän pohtii Leopard-panssarivaunujen merkitystä Ukrainalle ja korostaa, että Venäjän tulevalta suurhyökkäykseltä suojautuakseen Ukraina tarvitsee pitkän kantaman ohjuksia ja raketteja, joilla puolustuskykyä voitaisiin nostaa nopealla aikataululla.

– Tällainen kyky olisi helposti ja nopeasti luotavissa, antamalla Ukrainalle pitkän kantaman (150 km) GMLRS-raketteja ja jopa 300 km:iin lentäviä tykistöohjuksia. Molempia voidaan ampua Ukrainan jo taitavasti käyttämillä Himars-raketinheittimillä, Toveri kirjoittaa.

22.42: Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA tehostaa läsnäoloaan Ukrainassa

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi perjantaina tehostavansa läsnäoloaan Ukrainassa. Järjestön mukaan sen edustajia tulee pian olemaan paikalla kaikissa Ukrainan viidessä ydinlaitoksessa, myös Tshernobylissä, missä tapahtui maailman pahin ydinonnettomuus vuonna 1986.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi vierailee Ukrainassa ensi viikolla panemassa operaation käyntiin. Maahan on tarkoitus sijoittaa 11–12 IAEA:n asiantuntijaa.

–  Meidän on edelleen tehtävä kaikki mahdollinen, jotta voimme välttää vakavan ydinonnettomuuden vaaran. Se aiheuttaisi vielä nykyistä enemmän tuhoa ja kärsimystä Ukrainan kansalle ja myös muualle, Grossi sanoi.

Tällä hetkellä vain lähellä rintamalinjaa sijaitsevassa Zaporizhzhjan ydinvoimalassa Etelä-Ukrainassa on pysyvä IAEA:n edustus. Grossin on ensi viikon vierailunsa aikana tarkoitus yrittää myös edistää hanketta, jossa Zaporizhzhjan ydinvoimalan ympärille saataisiin suojavyöhyke.

(STT)

21.11: Berdjanskissa havaittu räjähdyksiä, kirjoittaa ukrainalaismedia

Ukrainska Pravda kirjoittaa, että venäläisten miehittämässä Berdjanskissa on raportoitu kolme voimakasta räjähdystä lentokentän lähellä.

20.59: CNN: Soledar on päätymässä venäläisille – Ukrainan joukot vetäytymässä

Länsimaisten lähteiden mukaan Ukrainan joukot olisivat jättäneet tai jättämässä Soledarin.

Uutiskanava CNN:n paikalla olevien toimittajien mukaan Ukrainan sotilaat olivat vetäytymässä rauhallisesti ja järjestelmällisesti kaupungista.

(STT)

Lue lisää täältä.

13.03: Venäjän puolustusministeriön mukaan Soledar on vallattu

Ukrainan Soledarin kaivoskaupunki on vallattu, ilmoitta Venäjän puolustusministeriö. Venäjä väittää, että kaupungin haltuunoton myötä Venäjä voisi katkaista Ukrainan joukkojen liikkumisen läheiseen Bahmutin kaupunkiin, jossa on taistelu jo pitkään.

Reuters ei ole pystynyt varmistamaan Venäjän lausunnon paikkansapitävyyttä. Amerikkalainen ajatushautomo ISW arvioi hieman aiemmin Venäjän ottaneen Soledarin haltuunsa.

09.43: Brittitiedustelu: Venäjä käyttänee vankityövoimaa lisätäkseen puolustusteollisuuden tuotantoaan

Venäjän puolustusteollisuus on todennäköisesti turvautunut vankityövoimaan vastatakseen sodan takia kohonneisiin tuotantovaatimuksiin, arvioi Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan.

Brittitiedustelun mukaan vankityövoiman käyttö tarjoaa Venäjälle ainutlaatuisen voimavaran puolustusteollisuuden tuottavuuden kasvattamiseen. Raportin mukaan vankityövoimalla on todennäköisesti kysyntää erityisesti suhteellisen matalan teknologian tuotteiden valmistajilla. (STT)

09.41: Ukraina voi saada Ranskan panssaroituja taisteluajoneuvoja kahden kuukauden sisällä

Ranskan tavoitteena on toimittaa Ukrainalle panssaroituja AMX 10-RC-taisteluajoneuvoja kahden kuukauden sisällä. Asiasta kertoo Ranskan asevoimista vastaava ministeri Sebastien Lecornu.

Hän oli keskustellut torstaina puhelimessa Ukrainan puolustusministerin Oleksii Reznikovin kanssa. Ranska oli jälleen toistanut tukensa Ukrainalle jatkuvan. (Reuters)

08.11: ISW: Venäjä on todennäköisesti valloittanut Soledarin kaivoskaupungin

Venäjä on todennäköisesti valloittanut Soledarin kaivoskaupungin, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo ISW. Sen analyysin mukaan kaupunkiin uhrattiin merkittävä määrä voimavaroja ja operaatio kulutti selvästi jo ennestään pahasti rasitettuja joukkoja.

ISW:n mukaan Venäjän huomio siirtyy nyt Bahmutin kaupungin valtaamiseen. Bahmutista on taisteltu verisesti jo pitkään.

07.42: Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat käynnistää yhteisten sotaharjoitusten ryppään

Venäjä ja Valko-Venäjä aikovat käynnistää yhteisten sotaharjoitusten ryppään, kertoo Venäjän ulkoministeriö. Ministeriön mukaan harjoitusten tarkoituksena olisi ”ehkäistä eskalaatiota ja provokaatiota potentiaalisten vastustajien toimesta”.

Venäjä on alusta saakka käyttänyt Valko-Venäjän alueita iskeäkseen Ukrainaan, mutta Valko-Venäjä ei ole missään vaiheessa liittynyt varsinaisesti sotaan. (Reuters)

07.16: Zelenskyi kiitti kansalle pitämässään puheessa Soledarin kaupunkia puolustavia sotilaita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti kansalle pitämässään puheessa Soledarin kaupunkia puolustavia sotilaita. Kaupunki on ollut kiivaiden taisteluiden keskellä Venäjän yrittäessä vallata sen. Presidentti kohdisti kiitoksensa erityisesti eräälle tietyllä laskuvarjojääkärijoukolle. Eräs kaupungissa taistleeva Ukrainan armeijan yksikkö kertoi torstaina tilanteen Soledarissa olevan kriittinen.

Soledarin suolakaivoskaupungin sotilaallinen merkitys on melko vähäinen, mutta sen valtaaminen mahdollistaisi Venäjälle aiempaa suurempien voimavarojen kohdistamisen Bahmutin valtaamiseen. (CNN)

TORSTAI 12.1

22.43: Venäjä voisi nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa kevään kutsunnoissa

Venäjä aikoo nostaa asepalvelukseen kutsuttavien yläikärajaa tänä keväänä. Asevelvollisten yläikärajan nostaminen on osa Venäjän suunnitelmaa lisätä joukkojensa määrää 30 prosentilla.

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi tukensa puolustusministeriön ehdotukselle, joka laajentaisi armeijan kutsuntaiän 21–30-vuotiaisiin, aiemmasta 18–27-vuotiaista.

Venäjän parlamentin puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Andrei Kartapolov sanoi lausunnossaan, että asevelvollisten ikärajaa voitaisiin nostaa jo kevään kutsuntoihin mennessä. Sen sijaan siirtymäaika kutsuntaiän alaikärajan nostamisessa 18:sta 21:een tulisi 1–3 vuoden siirtymäaika.

Kriittiset äänet ovat sanoneet, että siirtymäaika on läpinäkyvä yritys lisätä asekelpoisten venäläismiesten määrää, joilla paikkaillaan Ukrainassa koettuja valtavia menetyksiä miesvahvuudessa.

Kartapolov viittasi kintaalla moisille näkemyksille sanomalla, ettei Venäjällä ole aikomusta lisätä varusmiesten määrää sen jälkeen, kun ikäraja on saatu nostettua 21:een.

– Varusmiestemme määrä laskee vuosittain, eikä tätä numeroa ole aikomusta nostaa, Kartapolov sanoi Venäjän valtionmedia TASSille.

Venäjän armeija on sekoitus palkkasotilaita ja varusmiehiä. Puolustusministeri Sergei Shoigu on sanonut, että suunnitelmana on kasvattaa taistelukelpoisten miesten vahvuus 1,5 miljoonaan 1,15 miljoonasta.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina, että presidentti Putin kannatti ajatusta varusmiesten kutsuntaiän nostamista, mutta tarkat yksityiskohdat hioo puolustusministeriö.

Venäläisten varusmiesten rooli Ukrainan sodassa nousi tapetille Venäjän hyökättyä Ukrainaan viime helmikuussa, kun Venäjä myönsi lähettäneensä rintamalle myös varusmiehiä, vaikka Putin oli lausunnoissaan sanonut, ettei näin tultaisi toimimaan.

Syyskuussa Venäjä julisti ensimmäisen liikekannallepanon sitten toisen maailmansodan kutsumalla rintamalle yli 300 000 sotilasta – mukaan lukien entisiä varusmiehiä – vahvistamaan hyökkäyssotaansa Ukrainassa. Länsimaiden arvioiden mukaan Venäjä on menettänyt rintamalla kymmeniätuhansia sotilaita miltei 11 kuukautta kestäneessä sodassa. Asiasta kertoi Reuters.

21.22: Ukraina julkaisi videon rajusta taistelusta Soledarissa

Ukrainan valtion rajavartiolaitos julkaisi keskiviikkona videon, jossa Ukrainan joukkojen väitetään pysäyttävän venäläisyksikön eteneminen Soledarissa.

Valtion rajavartiolaitoksen mukaan Ukrainan ilmatiedustelu havaitsi venäläissotilaita alueella.

Tieto välitettiin puolustusvoimien komentokeskukseen, jossa ryhdyttiin toimenpiteisiin.

Videolla näkyy, kuinka Ukrainan sotilaat havaitsevat dronen avulla venäläissotilaiden lähestyvän betonimuurin takaa, minkä jälkeen ukrainalaisjoukot avasivat tulen kohti vihollista.

Ukraina julkaisi videon rankasta taistelusta Soledarissa 0:51


14.57: Putinin äänitorvi ylistää Soledarin valtaamiseksi kamppailevien joukkojen sankarillisuutta: "Suurin työ vielä edessä"

Venäjän joukot ovat taistelleet kovasti Ukrainan Soledarin kaupungista, mutta lisää taistelua on edessä, sanoo Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov.

Kremlin äänitorven mukaan Soledarin vuoksi on ponnisteltu valtavasti.

– Nämä ovat sankarillisia tekoja. Ei vain Soledarissa, vaan monilla muillakin alueilla, joissa hyökätään. Suurin työ on vielä edessä, Peskov lisäsi.

Tiistaina venäläinen palkka-armeija Wagner väitti jo ottaneensa koko Soledarin haltuunsa, mutta keskiviikkona Venäjän puolustusministeriö toppuutteli kommentteja ja kertoi saartaneensa osan kaupungista.

Tänään Ukraina on kertonut raskaiden taisteluiden jatkuvan ja Venäjän kärsivän raskaita tappioita yrityksessään vallata Soledar. (CNN)

14.43: Saksan ei pidä seisoa muiden maiden Ukrainalle antaman aseavun tiellä, sanoo varaliittokansleri

Saksan ei pidä seisoa muiden maiden Ukrainalle antaman aseavun tiellä, sanoo maan varaliittokansleri Robert Habeck. Lausunto liittyy länsimaiden aikeisiin antaa Ukrainalle saksalaisvalmisteisia Leopard-taistelupanssarivaunuja. Taistelupanssarivaunujen lahjoittamiseen tarvitaan vielä valmistajamaan Saksan lupa.

Saksan ja Ranskan päätös kevyiden panssaroitujen taisteluajoneuvojen ja rynnäkköpanssareitten luovuttamisesta Ukrainalle on voimistanut vaatimuksia myös raskaiden Leopardien antamisesta Ukrainan käyttöön. (Reuters)

13.37: Ukrainan mukaan Soledarissa on edelleen satoja siviilejä, vaikka taistelut raivoavat

Ukrainalaisten sotilaslähteiden mukaan Soledarin kaupungissa on edelleen yli 500 siviiliä vaikka raivokkaat taistelut kaupungin hallinnasta raivoavat Venäjän ja Ukrainan välillä.

Ukrainan mukaan kaupunkiin jääneet ovat pääsääntöisesti yli 50-vuotiaita. Evakuointeja kuvataan tällä hetkellä epärealistiseksi toteuttaa. Ukrainan mukaan ihmiset yritetään saada pois kaupungista, kun mahdollisuus evakuoinnille aukeaa. (CNN)

12.39: Venäjä kiukuttelee Ruotsille – haluaa päästä käsiksi Nord Stream -tutkintaa koskeviin tietoihin

Venäjä vihjailee, että Ruotsilla on mahdollisesti jotain salattavaa Nord Stream -kaasuputkien räjähdyksen suhteen. Venäjä sättii Ruotsia koska Ruotsi ei ole suostunut jakamaan Venäjälle räjähdyksiä koskevan tutkinnan tietoja.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova kutsui Ruotsin linjaa olla tekemättä yhteistyötä Venäjän syyttäjäviranomaisten kanssa ”hämmentäväksi”.

Zaharovan mielestä Venäjällä olisi oikeus saada tutkintaa koskevia yksityiskohtaisia tietoja. (Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat