Yhdysvallat: Iran saattaa osallistua Venäjän sotarikoksiin – MTV seurasi Ukrainassa käytävää sotaa 9.1.2023

Oliko Putinin tulitauko vain silmänkääntötemppu? – Bahmutissa haastattelu keskeytyy räjähdysten vuoksi 3:11
Bahmutissa haastattelu keskeytyi Putinin "joulutulitauon" aikana räjähdysten vuoksi

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 9. tammikuuta 2023.

  • Suomi selvittää panssarivaunujen lähettämistä Ukrainaan

  • USA ja Saksa vahvistivat panssarivaunutoimitukset Ukrainaan 

  • Putinin tulitaukoilmoitus herättää epäilyjä Ukrainassa ja maailmalla

  • Putin ilmoitti ehdottavansa aselepoa jouluksi

  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Tämä seuranta on päättynyt. Lue tiistain 10.1. tapahtumista täältä

23.42: Yhdysvallat: Iran saattaa osallistua Venäjän sotarikoksiin

Yhdysvaltain viranomaisten mukaan Iran saattaa osallistua ja edesauttaa Venäjän sotarikoksia lähettämällä sotaan lennokkeja. 

– Iran oli valinnut tien, jolla sen aseita käytetään siviilien tappamiseen Ukrainassa ja kaupunkien syöksemiseen kylmyyteen ja pimeyteen, mikä meidän näkökulmastamme asettaa Iranin tilanteeseen, jossa se voi mahdollisesti osallistua laajamittaisiin sotarikoksiin, Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sanoi tänään.

Yhdysvallat ilmoitti 6. tammikuuta uusista pakotteista Iranin ilmailu- ja puolustusalaa vastaan lennokkien lähettämisen vuoksi.

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin hallinto on on yrittänyt estää Teherania toimittamasta lennokkeja, joista monissa käytetään länsimaisia osia. 

Asiasta uutisoi The Kyiv Independent.

23.30: Kaksi brittimiestä kadonnut Ukrainassa

The Guardianin mukaan Britannian ulkoministeriö on julkaissut tiedotteen kahden brittimiehen katoamisesta Ukrainassa. 

Britannian ulkoministeriön mukaan kaksi miestä oli Ukrainassa vapaaehtoisina. Viimeisimmän tiedon mukaan miehet matkustivat Kramatorskista Soledariin 6. tammikuuta.

20.21: Ukraina: Venäjä aloittaa uuden voimakkaan hyökkäyksen Soledariin

Venäjän joukot ovat epäonnistuneen valloitusyrityksen jälkeen muuttaneet taktiikkaansa ja aloittaneet uuden ison hyökkäyksen Soledariin Donetskin alueella, Ukrainan varapuolustusministeri Hanna Maliar kertoo The Kyiv Independentin mukaan.

Uuden iskun odotetaan olevan voimakas, kun Venäjän joukot ovat ryhmittyneet uudelleen ja siirtäneet uusia yksiköitä Soledariin. Maliarin mukaan joukkoihin on liittynyt Wagner-joukkoja.

Ukrainan itäisen sotilasjohdon tiedottaja Serhii Cherevatyin mukaan Soledarin kaupunki on "käytännössä tuhottu".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi sunnuntaina videopuheessaan Soledarin olevan yksi "verisimmistä paikoista etulinjassa".

17.28: Naton Euroopan-joukkojen komentaja muistutti siviilijohtajuuden merkityksestä sodassa 

Naton Euroopan-joukkojen komentajan, kenraali Christopher G. Cavolin mukaan sota Ukrainassa on osoittanut, että aseilla ja ammuksilla aikaan saadut vaikutukset ovat edelleen ratkaisun avain taistelukentällä.

Sälenin turvallisuuskonferenssissa Ruotsissa puhuneen Cavolin mukaan elintärkeää on kuitenkin myös hyvä siviilijohtajuus.

Nato-kenraalin mukaan hyvä siviilijohtajuus yhdistää kansakuntaa, antaa merkitystä sodan kauheille tapahtumille sekä luo näkymää siihen tulevaisuuteen, jonka puolesta asevoimat taistelevat.

Tällainen johtajuus on alku voitolle sodassa, Cavoli tiivisti.

17.15: Ruotsalaisasiantuntija: Venäjä saattaa ilmoittaa liikekannallepanosta tällä viikolla

Ukrainan tiedustelupalvelu ja asiantuntijat uskovat Venäjän valmistelevan valtavaa liikekannallepanoa.

Ilmoitus liikekannallepanosta saattaisi tulla niinkin pian kuin tämän viikon sunnuntaina 15. tammikuuta, Ruotsin yleisradioyhtiö SVT uutisoi.

SVT:n haastattelema turvallisuushallinnon ja Venäjän asiantuntija Katarina Engberg sanoo, että kaikki merkit viittaavat siihen, että Venäjä valmistelee uutta hyökkäystä keväälle. 

– He eivät puhu ainoastaan miesvoiman lisäämisestä, vaan myös sotateollisuuden muuttamisesta ja Venäjän kansan kannustamisesta tukemaan rintamalla olevia sankareita, Engberg sanoo SVT:lle.

SVT:n tietojen mukaan liikekannallepanossa reservistä kutsuttaisiin jopa 500 000 sotilasta.

15.44: Britannia harkitsee tankkien lähettämistä Ukrainaan

Brittimedia Sky Newsin mukaan Britannia harkitsee tankkien lähettämistä Ukrainaan. Tankit olisivat ensimmäisiä Britannian lähettämiä. 

Tankkien lähettämisestä on käyty keskusteluja muutaman viikon ajan, Sky News kertoo.

Asiasta uutisoi Reuters.

14.26: Kreml kiistää liikekannallepanohuhut

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov kiistää huhut mahdollisesta toisesta liikekannallepanoaallosta.

– Tiedon ensisijainen lähde on Venäjän federaation presidentin alaiset viranomaiset. Telegram-kanaviin ei tulisi kiinnittää niin paljoa huomiota.

Venäjä ilmoitti lopettaneensa osittaisen liikekannallepanon lokakuun lopussa. Silloin puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi, että 300 000 mobilisoidun sotilaan tavoite oli täytetty.

14.07: Saksalla ei suunnitelmia lähettää Leopardeja Ukrainaan

Saksalla ei ole ainakaan tällä hetkellä suunnitelmia toimittaa Leopard 2 -taistelupanssarivaunuja Ukrainaan, Saksan hallituksen tiedottaja sanoi tänään aamulla.

Viime viikolla Saksa ilmoitti lähettävänsä Ukrainaan 40 Marder-rynnäkköpanssarivaunua vastauksena raskaampien aseistusten lisäpyynnöille.

Saksa ei kuitenkaan pois sulje Leopardien toimittamista. Leopardit ovat raskaampaa kalustoa kuin Marderit.

13.18: Venäjän iskussa torille kuollut kaksi ja loukkaantunut neljä ihmistä

Venäjän isku Harkovan alueella sijaitsevalle torille tappoi kaksi naista ja haavoitti neljää, aluesyyttäjät sanovat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Loukkaantuneiden joukossa on kymmenvuotias tyttö.

Iskupaikalta jaettu videomateriaali näyttää tuhoutuneita rakennuksia ja valtavan kuopan. Isku tehtiin Shevchenkoveen, joka sijaitsee noin 80 kilometriä Harkovan suurkaupungista.

12.48: Kaksi ministeriä vierailee tänään Ukrainassa

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari ja sisäministeri Krista Mikkonen vierailevat Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa tänään, tiedottaa ulkoministeriö.

Vierailun aikana ministerit tapaavat muun muassa Ukrainan infrastruktuurista vastaavan varapääministerin, energiaministerin, sisäministerin ja Kiovan pormestarin.

Mikkonen ja Skinnari osallistuvat Suomen lahjoittamien väliaikaisten perheasuntojen katselmustilaisuuteen Irpinissä Kiovan alueella. Mikkonen osallistuu myös Suomen lahjoittamien, pelastustoimen henkilöstölle tarkoitettujen suojattujen ja liikuteltavien majoituskonttien luovutustilaisuuteen.

Asunnot tarjoava kodin noin 200 ukrainalaiselle.

– Lahjoitetut perheasunnot ovat konkreettinen osoitus suomalaisesta osaamisesta, jota voimme tarjota avun muodossa kotinsa menettäneille. Jatkamme kehitysyhteistyön ja humanitaarisen avun kautta ukrainalaisten tukemista ja lisäksi kokoamme yrityskenttää ja suomalaista osaamista yhteen jälleenrakennusta varten esimerkiksi energia-, digi- ja opetussektoreilla, ministeri Skinnari sanoo.

– Suojatut ja liikuteltavat majoituskontit auttavat Ukrainan pelastushenkilöstöä jatkamaan työtä siviiliväestön suojelemiseksi. Pelastustoimella on sodan keskellä tärkeä tehtävä esimerkiksi pommituksesta alkaneiden tulipalojen sammuttamisessa ja ihmisten pelastamisessa sortuneista rakennuksista, sanoo ministeri Mikkonen.

12:31 Kreml: asetoimitukset Ukrainaan lisäisivät ukrainalaisten kärsimystä

Kremlin mukaan länsimaiset asetoimitukset Ukrainaan lisäisivät ukrainalaisten kärsimystä, mutta eivät muuttaisi konfliktin kulkua, uutisoi Reuters.

Ukraina on pyytänyt länsimailta raskaampaa aseitusta ja ilmatorjuntaohjuksia.

11.55: Paavi: Sota Ukrainassa on rikos Jumalaa ja ihmisyyttä vastaan

Paavi Franciscuksen mukaan sellainen sota, jota Ukrainassa käydään, on rikos Jumalaa ja ihmisyyttä vastaan.

Paavin mukaan siviilialueita tuhotaan Ukrainassa mielivaltaisesti.

Franciscus lausui sanansa jokavuotisessa puheessaan Vatikaanin diplomaateille. Puhe käsitteli yleisesti maailmantilannetta. Se tunnetaan epävirallisesti paavin Maailmantila-puheena.

10.16: Brittitiedustelu: Venäjä välttää huippukoneidensa lähettämistä Ukrainan ilmatilaan

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjän ilmavoimat ovat lähes varmasti käyttäneet sodassa Ukrainassa Su-57 FELON koneita ainakin kesäkuusta lähtien. Ministeriö kertoo asiasta päivän tiedustelupäivityksessä. 

FELON on brittiministeriön mukaan Venäjän kehittynein, viidennen sukupolven supersooninen taistelualus, joka käyttää muun muassa häiveteknologiaa.

FELONit ovat kuitenkin brittitiedustelun mukaan rajoitettu toimimaan Venäjän alueilla ja laukaissut sieltä pitkän kantaman ohjuksia Ukrainaan.

Venäjä hyvin todennäköisesti priorisoi muun muassa mainehaittojen välttämistä ja herkän teknologian vaarantumista, mikä voisi tapahtua Ukrainan ilmatilassa. Venäjä siis välttelee Ukrainan ilmatilaa brittitiedustelun mukaan tämän vuoksi.

– Tämä on osoitus Venäjän riskejä välttävästä lähestymistavasta käyttää ilmavoimiaan sodassa.

9.03: ISW: Venäjän väitteet aiheuttivat tyytymättömyyttä

Venäjän puolustusministeriön väitteet vastaiskusta Ukrainan vuodenvaihteen tuhoisaan iskuun ovat aiheuttaneet tyytymättömyyttä Venäjän informaatiotilassa, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War tuoreimmassa raportissaan.

Ukraina iski tiettävästi aivan vuoden 2023 alkuminuuteilla Makijivkan kaupunkiin tappaen Ukrainan mukaan jopa 400 venäläistä sotilasta. Venäjä on kertonut iskussa kuolleen 89 sotilasta.

Eilen Venäjä väitti yli 600 ukrainalaissotilaan kuolleen iskuissa Kramatorskin kaupunkiin Donetskin alueella. ISW:n mukaan väite on valheellinen.

9.02: Puolustusministeri Savola kommentoi panssarivaunujen lähettämiskeskustelua

Voisiko Suomi lähettää Ukrainaan panssarivaunuja kansan tietämättä? Puolustusministeri Mikko Savola (kesk.) kommentoi asiaa Huomenta Suomen haastattelussa.

– Emme ole avanneet aiemminkaan julki, mitä Suomi antaa. Emmekä tule niitä avaamaan julki. Tietysti on jo hyvä, että tällaista eurooppalaista keskustelua käydään. Pitää kuitenkin välttää, ettei tule vääriä mielikuvia, mitä Suomi on tekemässä. Tässä olisin tarkka ja pidättyväinen tältä osin, Savola sanoo.

7.11: Zelenskyi: Ukraina pitää asemansa kahdessa avainkaupungissa

Ukrainan joukot torjuvat jatkuvia hyökkäyksiä Bahmutissa ja pitävät asemansa Soledarissa todella vaikeissa olosuhteissa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä videoviestissään.

– Bahmut pitää kaikesta huolimatta. Ja vaikka suuri osa kaupungeista on tuhoutunut Venäjän iskuissa, sotilaamme torjuvat jatkuvia Venäjän yrityksiä edetä, Zelenskyi sanoi.

Soledarinkin puolustus pitää Zelenskyin mukaan, vaikka tuho on merkittävämpää kuin Bahmutissa.

Sunnuntai 8.1.

19.47: Yritysten Ukraina-apu on hiipunut syksyn kuluessa – yksityishenkilöt lahjoittavat droneja ja hygieniatarvikkeita

Joensuulaisen avustusyhdistyksen vastaanottopisteellä on ruuhkaa. Kansalaiset tuovat yhä runsaasti Ukrainaan lähtevää apua, mutta yritysten kohdalla on tapahtunut jo merkittävä muutos.

– Lomien jälkeen elo-syyskuussa tosi moni yritys soitti ja pahoitteli, että kassa on kuiva eikä pysty kuin ykköskymppejä tai satasia antamaan, että se niin kuin väheni, kertoo Hane Peace Ukraine -järjestön Hannu Vähäkoski.

Vähäkoski valmistelee jo kuudennen kuljetuserän lähtöä Ukrainaan. Tämä bussi pakataan täyteen ja autokin lahjoitetaan evakuointikäyttöön.

Katso koko juttu videolta:

Yritysten halu ja mahdollisuus lahjoittaa apua Ukrainaan on hiipunut 2:08

19.26: Haastattelu Bahmutissa keskeytyi räjähdysten ääniin Putinin lupaamasta tulitauosta huolimatta

Paikalliset ja vapaaehtoiset raportoivat, että Putinin julistama tulitauko näytti jääneen pelkälle puheen tasolle.

Kranaatinheitinten tulitus kaikui ukrainalaiskaupunki Bahmutin kaupungin lähes autioilla kaduilla viikonloppuna.

Näin, vaikka Venäjän presidentti Vladimir Putin julisti ortodoksisen joulun ajaksi tulitauon 36 tunniksi alkaen perjantaina 6. tammikuuta ja päättyen puoliltaöin lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Yksi kaupunkiin asumaan jääneistä on 75-vuotias Olga, joka antoi haastattelun samanaikaisesti, kun räjähdykset kumisivat taustalla.

– Voi luoja, kuinka kaupunkimme olikaan kaunis ennen. Kadut olivat puhtaita, ja kaikki oli järjestyksessä....

Olgan muistelu kuitenkin keskeytyi, kun taustalla alkoi kuulua räjähdysten ääniä.

Voit katsoa haastattelun tältä videolta:

Oliko Putinin tulitauko vain silmänkääntötemppu? – Bahmutissa haastattelu keskeytyy räjähdysten vuoksi 3:11

19.12: Vankienvaihdoissa vapautettu yhteensä yli 1600 sotavankia

Venäjä ja Ukraina ovat tänään vaihtaneet yhteensä sata sotavankia, kertoivat molempien maiden viranomaiset CNN:n mukaan.

Neuvottelujen tuloksena 50 ukrainalaista sotavankia palautettiin Ukrainaan. 

Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andri Jermakon mukaan palautetut ukrainalaissotilaat oli vangittu muun muassa Tshernobylin ydinvoimalan, Mariupolin sekä Donetskin alueilla ja Kiovassa. 

Hän vakuutti, ettei kyseessä ole viimeinen sotavankien vaihtaminen vaan neuvottelut jatkuvat.

CNN:n mukaan tähän mennessä on yli 30 vankienvaihdossa vapautettu yhteensä yli 1  600 sotavankia, sekä sotilaita että siviilejä.

18.53: MTV Kiovassa: Sota rikkoi joulutunnelman ja erotti monen perheen – "Ei Venäjään voi luottaa"

Ortodoksista joulunaikaa vietetään Kiovassa surullisissa tunnelmissa. Joulu on myös Ukrainassa perinteinen perhejuhla, mutta useat perheet ovat hajonneet tai ajautuneet erilleen sodan vuoksi.

– Yksi niistä paikoista, jonne ihmiset yrittävät tulla hakemaan edes jonkinlaista tunnelmaa vaikka hampaat irvessä, on tämä Sofian aukio, kertoo paikalla oleva MTV Uutisten toimittaja Niko Nurminen.

Ukrainalainen Viktoria kertoo, että joulutunnelmaa tai uuden vuoden henkeä ei ole.

– Teemme tämän lasten vuoksi, koska kaikki lapset tarvitsevat jonkinlaista juhlaa. Kukaan tai mikään ei saa viedä ajatusta juhlasta ja tulevaisuudesta lapsiltamme, hän sanoo valaistun joulupuun vierestä.

Katso koko raportti videolta:

MTV Kiovassa: Sota vei joulutunnelman ja hajotti monen perheen –"Ei Venäjään voi luottaa" 1:41

Lue lisää lauantain tapahtumia täältä

Lue myös:

    Uusimmat