Suomalaiset seniorit kohtaavat Ruotsin maailman ensimmäisessä seniorimatsissa – Harry, 71: "En ollut ikinä pelannut tietokonepelejä"

Suomalainen Grey Gunners -joukkue ottaa ensi lauantaina mittaa Ruotsista maailman ensimmäisessä senioreiden e-urheiluottelussa. Harry "Dirty Harry" Mälkki kertoo, että pelaaminen on antanut paljon ja muuttanut jopa ajatusmaailmaa.

"Vain koska olemme isovanhempia, se ei tarkoita, että me vain ruokimme puluja ja keräämme kuponkeja. Olemme Suomen ensimmäinen ammattimainen seniori CS:GO-tiimi ja me olemme tosissamme", alkaa senioritiimi Grey Gunnersin kuvailu heidän nettisivuillaan.

Suomalainen tiimi on kohtaamassa ruotsalaisen seniorijoukkueen, Silver Snipersin lauantaina Helsingissä pelattavassa Battle of Nordics -ottelussa. Pelinä on suosittu Counter Strike: Global Offensive -taistelupeli.

Kyseessä on maailman ensimmäinen senioreiden e-urheiluottelu.

Suomen tiimiin kuuluu viisi yli 70-vuotiasta pelaajaa eikä kellään heistä ole ollut aiempaa kokemusta räiskintäpeleistä. Peliin on valmistauduttu nyt kuukauden ajan yksin ja yhdessä valmentaja Otto Takalan johdolla. Takala on toiminut muun muassa Suomen e-urheilumaajoukkueen valmentajana.

Projektin on järjestänyt tietokonevalmistaja Lenovo.

"En ollut ikinä pelannut mitään tietokonepelejä"

Helsinkiläinen Harry Mälkki, pelaajanimeltään "Dirty Harry", 71, on viettänyt eläkepäiviä jo kahdeksan vuotta. Hän halusi heti lähteä projektiin mukaan, kun kuuli Lenovon hakevan harmaapäitä otteluun.

– Olen tehnyt tässä kahdeksan vuoden aikana erialisia aktiviteetteja pitääkseni itseni kunnossa. Teemana on ollut, että joka päivä pitäisi oppia jotakin uutta. Siihen tämä projekti sopikin aivan loistavasti. En ollut ikinä pelannut mitään tietokonepelejä, toki lapseni on pelannut ja yksi lastenlapsista pelaa juuri nyt tätä Counter Strikea, Harry kertoo MTV Digille.

Kuukausi on nyt harjoiteltu ottelua varten. Harry kertoo pelaamisen muuttaneen ajatusmaailmaansa. Hänen mukaansa tietokonepelien pelaaminen voisi esimerkiksi ehkäistä eläkeläisten syrjäytymistä sekä pienentää sukupolvien välistä kuilua.

– Lapsenlapseni kanssa huomasin, että kun hänellä on kuulokkeet korvissa ja vastapelaaja on Amerikasta tai Singaporesta, niin englanti on hyvin äkkiä se käyttökieli. Puhekeskustelun sijaan se terminologia on ehkä se, mitä pelissä käytetään, mutta kaikki opettaa tällaiseen nopeaan toimintaan. Arkielämään siirrettynä siitä on taas apua.

"Pelaaminen kuuluu kaikille"

Samoja ajatuksia sukupuolten välisestä kuilusta on ollut myös projektin pystyyn pistäneellä Lenovolla takana. Ajatus on ollut rikkoa rajoja.

– Pelaaminen mielletään helposti nuorten miesten ja poikien puuhaksi, vaikka todellisuudessa keski-ikä pc-pelaajalle on 35 vuotta ja 40 prosenttia pelaajista on naisia. Uskomme, että pelaaminen kuuluu kaikille ja olemme lähteneet tässä projektissa vähän eri kautta rakentamaan sitä, Lenovon Suomen kuluttajalaitteiden myyntijohtaja Aki Salminen.

– Pelaaminen mielletään välillä vähän epäsosiaaliseksi, vaikka todellisuudessa se on sosiaalista.

Akin mukaan harjoittelut ovat sujuneet hyvin, ja joukkueen kehitysaskeleet ovat olleet isoja. Pelaajat ovat harjoitelleen itse kotona jokainen oman ehtimisensä mukaan ja muutaman kerran joukkue on kokoontunut pelaamaan yhdessä Lenovon pääkonttorille. Viime viikolla joukkue pelasti jo ensi kerran Ruotsia vastaan.

– Henki lähti siinä aika äkkiä, Harry naurahtaa.

"Siinä ei pysty ajattelemaan arkisia murheita"

Vaikka pelin opettelussa on haasteita riittänyt, pitää Harry kokemusta erittäin positiivisena.

– Peli toimii parhaiten ajatusten nollaajana. Siinä ei pysty ajattelemaan ollenkaan arkisia murheita, siinä on pakko keskittyä vain peliin.

– Sivusta seuraajana on ollut ilo nähdä, miten pelaajat ovat ystävystyneet keskenään. Yhteisessä WhatsApp-ryhmässä on keskustelu muistakin kuin peliin liittyvistä asioista, ja jos jollain on vähän ongelmaa koneen kanssa, toinen auttaa, Aki selittää.

Grey Gunners-joukkueeseen kuuluvat

Harry ”Dirty Harry” Mälkki, 71

Markku “Mac 10” Puska, 73

Ulla ”General Ulla” Ström, 70

Kari ”Rock” Walden, 77

Yrjö ”Ice” Warma, 70

Pelillisesti Harryn mielestä Counter Strike on myös ollut hyvä valinta. Vaikka kyseessä onkin sotapeli, täytyy sitä miehen mukaan pelata leikin hengessä. Vielä täysin koukkuun Harry ei ole kuitenkaan jäänyt.

– Pikkusormen olen antanut, mutta ei se ole vielä koko kättä vienyt, hän naurahtaa.

"Ruotsi on aina lyötävä"

Grey Gunners on lähdössä hyvillä mielin kohtaamaan ruotsalaiset lauantaina Elisan Kulmassa pelattavaan The Battle of Nordics -otteluun.

– Luulen, että ruotsalaiset ovat vastustajistamme tavallaan rakkaimmat, mutta samalla se tarkoittaa sitä, että Ruotsi on aina lyötävä, Harry naurahtaa.

Kilpailuvaltteja Ruotsia vastaan ovat kaksikon mukaan ainakin kotikenttäetu ja kotiyleisö, vahva yhteishenki sekä tietenkin kieli. Suomalaistiimi nimittäin ymmärtää myös ruotsia, mutta ruotsalaiset tuskin ymmärtävät suomea.

The Battle of Nordics -ottelu järjestetään Elisan Kulmassa Helsingissä klo 14 alkaen. Peliä voi seurata paikan päällä sekä netin välityksellä.

***

2:34

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja