Suomalaiset paljastivat tatuointinsa – ja kertoivat tarinansa

Helmi tarttui hihasta kuutta suomalaista ja pyysi paljastamaan tatuointinsa – ja syyt niiden takana. Osa kuvista oli otettu hetken mielijohteesta, kun taas toisia oli harkittu vuosia. Kaikki kuvia ja tarinoita yhdisti kuitenkin ylpeys ihossa kannetusta leimasta.

Helmi esittelee kuuden suomalaisen ottaman tatuoinnin ja kertoo tarinan niiden taustalla. Joukosta löytyy niin fanitytön tatuointi, unelmiaan tavoittelevan muusikon muistutus itselleen, tatuointeihin hurahtaneen miehen tarina ja tatuointi, joka löytyy myös läheiseltä.

Spice Girls -mustetta iholle

"Otin tatuoinnin ollessani noin 18-vuotias. Olin koko nuoruuteni kova Spice Girls -fani ja olin jo vuosia aiemmin päättänyt, että täysi-ikäisenä otan yhtyeeseen viittaavan tatuoinnin.

Tatuoimani kuva on kiinalainen naisen merkki, joka löytyy myös Melanie C:n (Melanie Chisholm) käsivarresta. Alun perin tarkoitukseni oli ottaa sekä naisen että voiman merkit allekkain – niin kuin idolillanikin – mutta pelkäsin niin paljon tatuoimisen sattuvan, että päätin alkuun ottaa vain toisen merkeistä. Toisen voisi ottaa sitten joskus myöhemmin!

Muistan vain, että äiti kauhisteli kun ilmoitin meneväni ottamaan tatuointia. Jälkeenpäin hän olikin yllättynyt siitä, miten pieni, sievä ja siro lopputulos oli. Yleensä kukaan ei edes huomaa koko tatuointia sen sijainnin takia.

Halusin tatuoinnin niskaan, jotta se olisi tarvittaessa helppo myös piilottaa hiuksilla/vaatteilla. Halusin paikan olevan myös sellainen, josta se ei ensimmäisenä näkyisi kaikille. Alun perin olisin halunnut tatuoinnin vielä ylemmäs niskaan, aivan hiusrajan tuntumaan, mutta jostain syystä tatuoijani ei suostunut tekemään ensitatuointia näkyvälle paikalle. Jälkikäteen on ärsyttänyt, ettei hän niin tehnyt, koska tarkoitukseni oli ottaa myöhemmin voiman merkki alapuolelle ja nyt tuntuu, että se menisi aivan liian alas. Sen takia toinen merkki on jäänyt kokonaan ottamatta.

Minulla ei ole siis toista tatuointia, vaikka kuvittelin, että olisin jäänyt koukkuun niin monen tavoin. Olen kyllä miettinyt, että nykyistä tatuointia voisi joskus suurentaa, ja pohtinut myös sitä, että ottaisin voiman merkin tatuoinnin alapuolelle. Toisaalta pelkkä naisen merkki on saanut vuosien saatossa muitakin merkityksiä, joten olen ollut tyytyväinen siihen sellaisenaankin.

Olen törmännyt yllättävän monella samaan tatuointiin, yleensä jopa samassa paikassa!"

Tatuointi kertoo eletystä elämästä ja muistuttaa nykyisestä

"Minulla on kaiken kaikkiaan 5 tatuointia. Otin ensimmäisen tatuointini heti samana päivänä, kun täytin 18 vuotta, ja siitä eteenpäin noin vuoden välein. Olen kuitenkin harkinnut ja suunnitellut jokaista tatuointiani pitkään, en ikinä ottaisi tatuointia hetken mielijohteesta tai sen takia, että se on trendikästä. Tatuointi symboloi minulle omaa persoonallista tyyliä, tiettyä itseilmaisun vapautta, rock-asennetta ja muistojen tuomista iholle.

Otin nuottiavaimen, tarkemmin bassoavaimen oikeaan ranteeseeni koska olen laulaja/lauluntekijä. Oikealla kädellä pitelen joko mikkiä tai soitan kitaraa. Halusin ottaa musiikkiin liittyvän symbolin tatuoinniksi, jotta muistaisin aina vaikeina hetkinä, kuinka paljon musiikki on minulle antanut. Haluan myös muistuttaa itseäni siitä, miksi teen musiikkia, ja miksi on tärkeää jaksaa sinnikkäästi tavoitella unelmiaan, jotka minulla liittyvät pitkälti musiikkiin työnä.

Niihin aikoihin, kun otin kyseisen tatuoinnin, kiersin Eurooppaa kitara selässä ja elätin itseni tekemällä keikkoja baareissa sekä soittamalla kadulla. Ottamalla musiikillisen symbolin tatuoinniksi, halusin kai, että muistaisin jokaisena loppuelämäni päivänä tuon ajan elämästäni. Muusikon ura ei ole helppo tie ja sillä alalla on vaikea tienata elantonsa. Tärkeintä on kuitenkin, että itse uskoo itseensä ja tekemisiinsä, eikä välitä siitä, mitä muut ajattelevat."

Lisää kuvia haaveissa

"Olin pitkään makustellut sopivia, itseäni säväyttäviä tatuointiaiheita, joista voisi saada tyylikästä taidetta iholle. Jossain vaiheessa päädyin ottamaan toiseen käteeni merimiesaiheisen kuvan, josta ensimmäinen osio näkyy kuvassa – kuva tulee siis vielä kasvamaan.

Käsivarret ovat hyvää aluetta ottaa tatuointi, ja kuvat näkyvät hyvin, jos käyttää vaikkapa lyhythihaisia paitoja. Toisessa kädessä oleva ruusu aloitti käsivarsikuvat, nyt on ympärille ja tähän toiseen käteen tullut täytettä. Käsivarsitatuointieni lisäksi yksi tatuoinneistani on oikeassa olkavarressa ja yksi vasemman jalan sivussa, joten ympäri kroppaa niitä on läiskitty.

Molemmat käsivarret pitäisi tehdä jossain vaiheessa valmiiksi, ihan ylös olkapäähän saakka. Yksi kuva pitäisi ottaa toiseen pohkeeseen, toivottavasti lähiaikoina. Selkään ja rintaan mahdollisesti tulevia kuvia en ole ehtinyt vielä harkitsemaan lainkaan...

Äitini oli aluksi kauhuissaan tatuoinneistani, nykyään haluaa jo nähdä heti uuden kuvan, kun sellaisen olen saanut. Vaimo kehuu kuvia ja taiteilijaa, ja ihan aiheesta."

Ystävätatuointi läheisen kanssa

"Kädestäni löytyvä tulitikku on tatuoinneistani neljäs, mutta tuskin viimeisin. Toimin melko impulsiivisesti usein – niin myös tätä tatuointia ottaessa. Päätimme ottaa niin sanotusti lennosta hyvän ystävättäreni kanssa samanlaiset tatuoinnit, mutta eri käsiin. Yksinkertainen, mutta pirteä ideamme on herättänyt paljon positiivista huomiota. Miten näin pieni kuva voikin saada niin paljon ihailua? Monesti tuntemattomat ihmiset ovat tarttuneet minua hihasta ja kertoneet pitävänsä tatuointini ideasta. Niissä tilanteissa on helppo hymyillä ja kertoa, että kuvalla on merkityskin, sillä se löytyy myös jopa siskoksi vertaamalta ystävättäreltä.

Ensimmäisen tatuointini ottamisesta on nyt 9 vuotta ja kuvia on ripotellut säännöllisesti lisää. Vasta nyt olen kuitenkin toteuttamassa ensimmäistä suurta, koko yläselän kokoista tatuointi-ideaani. Ennen tätä aika ei ole tuntunut sopivalta, vaikka idea kuvasta onkin muhinut mielessä jo pitkään.

Olen värikäs persoona, joten haluan, että myös kuvani kertovat siitä. Ilman tatuointejani kehoni tuntuisi alastomalta. Osasta niistä löytyy viitteitä esimerkiksi epäonnistuneisiin menneisiin parisuhteisiini, mutta en jaksa kantaa huolta asiasta. Menneisyyteni on osa minua ja saa näkyä vaikka jopa kehossani."

Tuntemattomat ihailevat tatuointeja

"Perhostatuointi on neljäs, joka ihooni on hakattu. Olin pidemmän aikaa haaveillut kuvasta nilkassa, ja pidän perhosista tatuointien aiheena. Nilkassa perhosten liihottelu näkyy kesällä mukavasti, kun on shortseja ja hamosia päällä. Perhosen lisäksi vasemman lapaluun yläpuolelta löytyy ihan ensimmäinen tatuointini, jonka otin joskus 18-kesäisenä. Lisäksi rinnasta olkapäähän kulkee hieman isompi tatuointi, joka on jatkettu alkuperäisestä pienemmästä. Perhosten seuraksi nilkkaan tulee vielä jotain vehreää, ehkä kukkasia. Nyt kaksikko lentelee vielä kovin irtonaisen näköisenä.

Ystäväpiirissäni todella monella ihmisellä on tatuointi, joten asia ei herätä juurikaan reaktioita. Tuntemattomat ovat kyllä ihastelleet tatuointejani."

Yhteinen tatuointi rakkaan kanssa

"Otin hetken mielijohteesta tatuoinnin kyynärpääni yläpuolelle. Miehelläni ja minulla on samanlaiset kuvat ja halusimme ottaa samanlaiset tatuoinnit, jotka eivät kuitenkaan olisi minkäänlaiset perinteiset rakkaiden jakamat nimitatuoinnit. Ajatuksena oli se, ettei kuvaa joutuisi tuijottamaan jatkuvasti, mutta että se näkyisi kuitenkin ilman sen kummempaa paljastelua esimerkiksi T-paidassa. Toisessa kyynärpäässäni on muuten samanlainen, mutta väritykseltään erilainen tähti."


MTV3/Helmi

Kuvat: Shutterstock ja Jenni Junkala/MTV3 Helmi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja