Suomalaiset ovat palanneet koronan myötä yksinkertaisempaan elämäntapaan – "Se on tuntunut oikeastaan ihan hyvältä"

Korona vaikutti ihmisten elämäntapoihin ja kulutuskäyttäytymiseen 5:58
Näin korona on vaikuttanut ihmisten elämäntapoihin ja kulutuskäyttäytymiseen.

Suomalaiset ovat palanneet yksinkertaisempaan elämään korona-ajan myötä, selviää teknologian tutkimuskeskus VTT:n tutkimuksesta.

MTV:n Uutisaamussa vierailleen VTT:n tutkimustiimin päällikön Anu Seiston mukaan muutos on tuntunut ihmisistä hyvältä.

– Vaikka aika on hankala ja erikoinen, niin kyllä ihmiset ovat löytäneet sellaisia uusia tapoja ja ehkä palanneet sellaiseen vähän yksinkertaisempaan elämään, joka on tuntunut oikeastaan ihan hyvältä.

Seiston mukaan ihmiset kertovat kokevansa positiivisuutta esimerkiksi perheen kanssa yhdessäolosta ja läheisten merkityksestä.

Ihmisten elämäntavat ovat siis muuttuneet yksinkertaisemmiksi, mutta toisaalta kaivataan myös monipuolisuutta.

– Siellä kotona olo vähän puuduttaa ja odotetaan, että päästään jo jonnekin reissuun. Puhuttiin siitä, että lomalla ei voi olla kotona, vaan täytyy jotain keksiä, Seisto kertoo.

Myös teknologia ja digitaalisuus rytmittävät suomalaisten arkea ihan uudella tavalla.

Muutoksia on tullut myös ihmisten kulutustottumuksiin.

Vaikka mahdollisuudet kuluttamiseen ovat olleet korona-aikana erilaiset kuin ennen, niin rahaa on silti saatu palamaan.

– Esimerkiksi, kun ollaan oltu kotona hirveän paljon enemmän, niin ruokaostoksiin on käytetty enemmän rahaa. Ja kyllä sitten taas verkkokauppaostoksia tehdään, Seisto listaa.

– Ja sen tyyppistä viestiä tuli myös, että osa on ajatellut, vaikka rahaa ei ole niin paljon käytettävissä, niin on silti haluttu tukea paikallisia yrittäjiä tai käyty ravintoloissa tai tilattu ravintolaruokaa kotiin. Eli kyllä sitä rahaa silti on mennyt, vaikka ollaan oltu paljon kotona.

Katso koko keskustelu koronan vaikutuksesta ihmisten elämäntapoihin ja kulutuskäyttäytymiseen artikkelissa olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat