Suomalaiset innostuivat säästämisestä ja sijoittamisesta korona-aikana – ekonomisti vinkkaa, mihin piensijoittajan kannattaa nyt kiinnittää huomiota

7:17
Videolla Nordean ekonomisti Juho Kostiainen kertoo myös, millaisia vaikutuksia Yhdysvaltain inflaatiolla voi olla Eurooppaan ja Suomeen nähden.

Nordean teettämän kyselyn mukaan suomalaisten sijoittaminen ja säästäminen on kasvanut roimasti muutamassa vuodessa. Nordean ekonomisti Juho Kostiainen kertoo MTV:n Uutisaamussa, mihin piensijoittajan kannattaa nyt kiinnittää huomiota.

Kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista laittaa rahaa muuallekin kuin kuluttamiseen.

– Keskeisintä on se, että neljä viidesosaa suomalaisista säästää tai sijoittaa. Jos katsotaan mitä on tapahtunut viimeisen kolmen vuoden aikana, niin huomataan että säästämissummat ovat kasvaneet huomattavasti, Kostiainen sanoo.

Hän kertoo, että suomalaiset säästävät keskimäärin 4000 euroa vuodessa. Määrä on tuplaantunut, sillä aikaisemmin summa oli noin 2000 euroa.

– Se oli yllättävä tulos. Tietysti korona on vaikuttanut jonkin verran. 14 prosenttia kyselyyn vastanneista kertoi lisänneensä säästämistä ja sijoittamista pandemian aikana. 

– Rahaa on jäänyt enemmän kuin on ollut kuluttamismahdollisuuksia. Toki joillakin myös vähän vähemmän, jos on tullut lomautusta ja muuta.

Korona-aika on ollut poikkeuksellista aikaa ja tilastollinen piikki säästämisessä ja sijoittamisessa laantunee jonkin verran, kun normaaliin palataan.

– Varmasti ainakin kasvu saattaa hidastua jonkin verran jatkoa kohden, Kostiainen arvioi.

Pandemian jälkeistä talouskasvua on ennakoitu. Mihin piensijoittajan sitten kannattaisi kiinnittää huomiota?

– Kyllä se on hyvä tarkkailla nyt kun kaikki näyttää menevän ylöspäin. Eri alueet ja eri firmat hyötyvät eri tavalla talouden noususta ja kannattaa tarkkailla, ketkä ovat niitä voittajia. Ehkä kannattaa katsoa pidemmällekin, mikä maailmassa muuttui. Oliko se digitalisaatio vai oliko se joku muu asia, mikä on se uusi juttu? 

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja