Suomalaiset ovat digitaidoissa maailman kärkeä – silti yli joka kolmas tarvitsee tukea eikä kyse ole suinkaan vain ikäihmisistä

Raportti: Suomalaiset ovat digitaidoissa maailman kärkeä 8:58
Suomalaiset ovat digitaidoissa maailman kärkiluokkaa, mutta parannettavaa on – katso lisää aiheesta Uutisaamussa

"Tärkeintä onkin rohkeus käyttää ja kokeilla uusia laitteita ja palveluja."

Suomalaiset ovat digitaalisten palveluiden käyttäjinä maailman kärkeä, kertoo Digi- ja väestötietovirasto.

Digitaitoraportin mukaan 79 prosentilla suomalaisista on hyvät digitaidot ja jopa 84 prosenttia kokee, että pysyy digitalisaatiokehityksen mukana tulevina vuosina.

Raportista selviää myös, että 39 prosenttia suomalaisista tarvitsee silti usein tukea digin käytössä. Lähes joka seitsemäs kokee olevansa heikompi internetin ja digitaalisten palveluiden käyttäjä kuin suomalaiset yleensä. Yleisimmin digituki tarkoittaa läheisiltä saatavia neuvoja tai työssä opittavia digitaitoja.

Virasto kertoo, että kokemus omasta osaamisesta ei ole ainoastaan ikäsidonnainen asia. Sen mukaan kouluterveyskysely osoitti, että lähes joka kymmenennellä nuorella on vaikeuksia opiskeluissa käytettävien laitteiden kanssa. Toisaalta on paljon ikäihmisiä, jotka ottavat mielellään käyttöön uutta teknologiaa.

Osaamista on täydennettävä jatkuvasti

Digi- ja väestötietovirasto muistuttaa, että digitaalinen maailma muuttuu jatkuvasti, minkä vuoksi digiosaamista täytyy ylläpitää ja täydentää.

–  Digiosaavakin ihminen tarvitsee välillä tukea, etenkin jos hoidettava asia vaikuttaa ratkaisevasti omaan elämään. Digitaidot eivät ole staattinen kokonaisuus, vaan uusia asioita tulee jatkuvasti ja niitä täytyy opetella, sanoo johtava asiantuntija Minna Piirainen Digi- ja väestötietoviraston tiedotteessa.

– Tärkeintä onkin rohkeus käyttää ja kokeilla uusia laitteita ja palveluja. Tarvitsemme digirohkeutta aina, kun kohtaamme uuden tai päivittyneen digipalvelun. Jatkossa digitalisoituvassa arjessa mukana pysyminen mitataankin ihmisen kyvyillä oppia uusia taitoja ja uskaltaa rohkeasti kokeilla uusia digilaitteita ja -palveluja.

Digi- ja väestötietovirasto julkaisi digitaitoraportin nyt ensimmäistä kertaa ja vastaisuudessa se julkaistaan vuosittain. Raportti kokoaa yhteen digiosaamista käsitteleviä tutkimuksia ja täydentää niitä haastattelukyselyjen tuloksilla.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Oikaisu kello 14.22: Korjattu kirjoitusvirhe 4. kpleen 1. lauseesta: po. osaamisesta, ei osaamista.

Lue myös:

    Uusimmat