Mainos

Suomalaiset kierrättävät maailman parhaiten pahvinsa, muovin kierrättäminen sujuu heikommin – Moni olisi valmis maksamaan enemmän uusiutuvista pakkausmateriaaleista

6:06

Suomalaiset kierrättävät ahkerasti ruokapakkauskartonkeja ja toivovat lisää uusiutuvia materiaaleja pakkauksiin. Muutokseen tarvitaan Kemiran johtajan mukaan sekä tuotemerkkien ja lainsäätäjien tekoja. 

Suomessa, Saksassa, Yhdysvalloissa ja Kiinassa toteutettiin yli 4 000 ihmisen tutkimus kierrätystottumuksista. Tutkimuksesta selvisi, että yli 90 prosenttia suomalaisista vie kartongit kierrätykseen, mutta muovin kierrätys ei vielä ole iskostunut niin voimakkaasti suomalaiseen kierrätyskulttuuriin.

– Suomalaiset kierrättävät varmaan maailman ahkerimmin kartonkia. Sen sijaan biojätteitä ja muoveja kierrätetään Saksassa Suomea ahkerammin. Kaksi viidestä kierrättää muovin Suomessa, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut Kemiran johtaja Antti Matula

Jotta muovin kierrätyksen suosio kasvaisi myös Suomessa, tarvitaan Matulan mukaan sekä valmistajien tekoja.

– Brändit ovat suuressa vastuussa, mutta myös ihmisillä on suuri kyky vaikuttaa niihin. Jos ihmiset toteavat, että esimerkiksi McDonaldsilla on vastuu siitä, miten ruoka pakataan, ja jos niiden maiden, joissa mäkkäri toimii, lainsäädäntöä saisi yhtenäistettyä, sillä saataisiin muutosta nopeutettua.

Matula muistuttaa myös lainsäätäjien merkityksestä siinä, muinka nopeasti ihmisten asennetta saadaan muutettua.

Toiveena uusiutuvia pakkauksia markkinoille

Tutkimuksen mukaan 44 prosenttia suomalaisista olisi valmiita maksamaan enemmän, jos tuotteen pakkaamiseen käytettäisiin uusiutuvaa materiaalia. 

Noin 30 prosenttia ruoan tuotannosta päätyy tällä hetkellä Matulan mukaan jätteeksi. Avainasemassa on hänen mukaan se, miten pakkausten hygieniaa ja säilyvyyttä saadaan parannettua. 

– Väestö kasvaa koko ajan, emmekä voi lisätä ruoan tuotantoa samassa suhteessa. Ruoan tuotantoprosessi vaikuttaa kuitenkin ilmastokuormaan, veden käyttöön, energiakulutukseen. Pakkausprosessin osuus siinä arvoketjussa on äärimmäisen tärkeä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja