Suomalaiset euroehdokkaat suhtautuvat lämpimästi yhteisvaluuttaan – vain perussuomalaisista enemmistö katsoo, ettei eurosta ole hyötyä

Yhteisvaluutta euro jakaa eduskuntapuolueita. MTV:n uutisten eurovaalikoneen perusteella jakolinjan myönteisessä päässä on paljon puolueita, kielteisessä päässä yksi eduskuntapuolue, perussuomalaiset.

Eurovaalikoneen kysymyksiin ovat vastanneet myös europarlamenttiin pyrkiviä tai siellä jo istuvia ehdokkaita.

Kysymykseen siitä, onko Suomelle hyötyä kuulua euroon, RKP, Kokoomus, SDP ja Vihreät liputtavat hyvin voimakkaasti yhteisen valuutan puolesta. RKP:läiset ovat 98-prosenttisesti euron kannalla, Vihreistä 92 prosenttia, SDP:n kohdalla luku oli 90, ja Kokoomuksella 88.

Keskustalaisista, kristillisistä ja vasemmistoliittolaistakin selvä enemmistö on euron kannalla. Ensin mainituista 77 prosenttia, KD:n ehdokkaista 61, ja Vasemmistoliiton kandidaateista 63 prosenttia.

Sen sijaan Perussuomalaisista vain noin joka viides, 19 prosenttia, pitää euroa hyödyllisenä.

Tee MTV Uutisten eurovaalikone (juttu jatkuu vaalikoneen jälkeen):

"Asuntolainakorot pysyneet kurissa"

SDP:n eurokansanedustaja Miapetra Kumpula-Natri muistuttaa asuntolainoista.

– Me muistamme vanhemmat politiikkaa seuranneet tai asuntolainoja joskus aiemmin omanneet, että korko asuntoveloissa huiteli jopa 15 prosentissa, emme sellaista kukaan kaipaa.

Asuntolainakoroista muistuttaa myös Kokoomuksen ehdokas Aura Salla, joka on ulkopolitiikan neuvonantajana Euroopan komission puheenjohtajan neuvonantajaryhmässä.

– Ja jos katsotaan maksettuja valtionvelankorkoja, niin euro on tuonut meille paljon vakautta ja paljon hyvää. Ja meidän yritykset voivat toimia näillä 500 miljoonan ihmisen sisämarkkinoilla ilman valuutanvaihtokustannuksia, mikä on merkittävä etu yrityksille.

"Ruotsin talous kasvanut, Suomen ei"

Perussuomalaisten kansanedustaja Laura huhtasaari puolestaan sanoo, ettei eurosta ole ollut mitään hyötyä Suomelle.

– Jos vertaamme Ruotsiin, joka on pitänyt oman valuuttansa, niin vuodesta 2007 ja siitä kymmen vuotta eteenpäin, niin Suomen talous ei ole juuri kasvanut, mutta samassa ajassa Ruotsin bruttokansantuote on noussut 20 prosenttia.  

Lue myös:

    Uusimmat