Mainos

Eurosta haittaa vai hyötyä? Tätä mieltä ovat presidenttiehdokkaat: "Se on tullut meille kalliiksi"

MTV:n Presidentinvaalikoneen kysymys siitä, onko eurosta ollut Suomelle enemmän hyötyä kuin haittaa, jakaa presidenttiehdokkaita aika rajustikin kahtia.

Eniten haitallisena euroon liittymistä pitävät perussuomalaisten ehdokas Laura Huhtasaari ja kansanliikkeen ehdokkaana oleva Paavo Väyrynen.

– On vaikea löytää yhtään asiantuntijaa, jonka mielestä euro on ollut Suomen etu ja menestystarina. Olemme ainoana Pohjoismaana mukana euroalueessa, ja se on tullut meille kalliiksi, perustelee Huhtasaari vastaustaan.

– Suomi on menettänyt raha- ja talouspoliittisen itsenäisyytensä liityttyään euroon, mikä on heikentänyt ratkaisevalla tavalla valmiuksiamme sopeutua kansantalouteemme kohdistuviin ulkoisiin shokkeihin, kuten maailmantalouden suhdanteisiin tai muutoksiin ulkomaankauppamme rakenteissa, Väyrynen sanoo.

Vasemmistoliiton ehdokas Merja Kyllösen vastaus on lähes keskellä, mutta kallistuu kuitenkin hieman enemmän hyötyjen kuin haittojen suuntaan. Sosiaalidemokraattien Tuula Haatainen on hieman positiivisempi euron käytön seurauksista.

"Matala korkotaso on auttanut meitä"

Keskustan Matti Vanhanen on sitä mieltä, että eurosta on ollut enemmän hyötyä.

– Matala korkotaso on auttanut meitä paljon. Suomen on opittava euron oloissa huolehtimaan kilpailukyvystään, Vanhanen kuitenkin muistuttaa.

Hieman Vanhasta pessimistisempi euron hyödyistä on istuva presidentti Sauli Niinistö.

– Se on tuonut rahatalouden vakautta ja alhaista korkokantaa. Ongelmaa kyllä on ollut sen vuoksi, että alkuperäisiä sääntöjä on rikottu ja eräät maat ovat ajautuneet velkataakkaan.

RKP:n Nils Torvaldsin mielestä eurosta on enemmän hyötyä ja hän perustelee vastaustaan ytimekkäästi:

– Kyllä! Mutta ei siinäkään yksinomaisesti helppo ja hyvä.

Samoilla linjoilla, hyötyjen puolella, on myös vihreiden Pekka Haavisto:

– Vaikka olemme juuri kulkeneet läpi joidenkin euromaiden syvän talouskriisin, pidän silti euron hyötyjä sen haittoja suurempina.

Kuka on sinun ehdokkaasi presidentiksi? Tee MTV:n Presidentinvaalikone ja selvitä! 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.