Kotimaista hunajaa kannattaa tutkijoiden mukaan suosia flunssaisena.
Tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaisilla hunajilla saattaa olla erityistä merkitystä bakteerien aiheuttamien hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisyssä. Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston Ruralia-insituutissa ja siinä tutkittiin kotimaisten yksikukkahunajien vaikutuksia erilaisia tulehduksia ja bakteereja vastaan. Hunajan vaikutusta testattiin hengitystieinfektioita aiheuttavaan pneumokokkiin, kurkunpääntulehdusta aiheuttavaan Steptococcus pyogenes -bakteeriin sekä sairaala- ja haavainfektioita aiheuttaviin Staphylococcus aureus- ja MRSA -bakteereihin.
Tutkimuksessa havaittiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta kaikkia tutkittuja neljää tautia aiheuttavaa bakteeria vastaan. Erityisen aktiivisia olivat horsma-, kanerva- ja tattarihunajat, mutta myös puolukka- ja lakkahunajissa todettiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta.
– Tutkimus avaa monenlaisia uusia sovelluksia kotimaisille hunajille, sanoo tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista Mikkelistä.
Hunajasta apua flunssassa
Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan Hunajalla on jo aiemmin tiedetty olevan antimikrobisia vaikutuksia noin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa maailmassa hunajan antimikrobinen vaikutus pneumokokkia vastaan. Suomalaisten hunajien antimikrobisuutta ei myöskään ole aiemmin tutkittu. Hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisi merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.
