Suomalaisesta herkusta paljastui merkittävä terveyshyöty

Kotimaista hunajaa kannattaa tutkijoiden mukaan suosia flunssaisena.

Tuoreen tutkimuksen mukaan kotimaisilla hunajilla saattaa olla erityistä merkitystä bakteerien aiheuttamien hengitystieinfektioiden ennaltaehkäisyssä. Tutkimus toteutettiin Helsingin yliopiston Ruralia-insituutissa ja siinä tutkittiin kotimaisten yksikukkahunajien vaikutuksia erilaisia tulehduksia ja bakteereja vastaan. Hunajan vaikutusta testattiin hengitystieinfektioita aiheuttavaan pneumokokkiin, kurkunpääntulehdusta aiheuttavaan Steptococcus pyogenes -bakteeriin sekä sairaala- ja haavainfektioita aiheuttaviin Staphylococcus aureus- ja MRSA -bakteereihin.

Tutkimuksessa havaittiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta kaikkia tutkittuja neljää tautia aiheuttavaa bakteeria vastaan. Erityisen aktiivisia olivat horsma-, kanerva- ja tattarihunajat, mutta myös puolukka- ja lakkahunajissa todettiin merkittävää antimikrobista aktiivisuutta.

– Tutkimus avaa monenlaisia uusia sovelluksia kotimaisille hunajille, sanoo tutkimuksesta vastannut tutkimusjohtaja, dosentti Carina Tikkanen-Kaukanen Ruralia-instituutista Mikkelistä.

Hunajasta apua flunssassa

Suomen Mehiläishoitajain Liiton mukaan Hunajalla on jo aiemmin tiedetty olevan antimikrobisia vaikutuksia noin 60 eri bakteerilajia kohtaan. Tuoreessa tutkimuksessa osoitettiin kuitenkin ensimmäistä kertaa maailmassa hunajan antimikrobinen vaikutus pneumokokkia vastaan. Suomalaisten hunajien antimikrobisuutta ei myöskään ole aiemmin tutkittu. Hunajan käyttö hengitystieinfektioiden yhteydessä saattaisi merkittävästi vähentää pneumokokin aiheuttamia jälkitauteja, kuten korva- ja poskiontelotulehduksia.

– Seuraavaksi olisi tärkeää tehdä kliininen koe, jolla voitaisiin osoittaa hunajan mahdolliset ennalta ehkäisevät vaikutukset pneumokokki-infektioihin, Tikkanen-Kaukanen toteaa.

Ruralia-instituutin yhteistyökumppanina hankkeessa oli Itä-Suomen yliopisto. Tutkimus oli osa suurempaa tutkimuskokonaisuutta, jota ovat rahoittaneet Tekes ja Euroopan aluerahasto, Suomen Mehiläishoitajain Liitto, Kiantama Oy, Fazer Makeiset Oy, Vip-Juicemaker Oy, Foodfiles Oy ja Suomen Akatemia.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja