Suomalaisen rock-muusikon on turha kukkoilla

Noin 50 vuotta esiintyneen Jussi Raittisen tahti ei eläkkeellä juurikaan pääse hidastumaan. – Musiikki on sekä työni, että elämäntapani, enkä voisi kuvitellakaan lopettavani musisointia.

Rokkivaariksi ja käveleväksi suomirockin sanakirjaksikin tituleeratun muusikko Jussi Raittisen The Boys -bändi on ollut kasassa jo yli neljä vuosikymmentä. Miehen ikään ehtineet pojat eivät meinaa malttaa hidastaa tahtiaan.

Vaikka Raittinen on ollut rokkistara jo 50 vuotta, on hän onnistunut pysymään poissa iltapäivälehtien lööpeistä.

– Turha kukkoilu karisi jo heti uran alkumetreillä. Suomalainen rock-musiikki soi takahikiän pizzerian nurkassa, ja siitä on glamour kaukana.

Omien sanojensa mukaan Raittinen tunnetaan aika vauhdikkaanakin seuramiehenä ja hauskanpitäjänä. Hänellä ei ole kuitenkaan koskaan ollut tarvetta hölmöillä muiden rokkareiden tapaan.

– Hauskanpito ei vaan koskaan ole mennyt örvellyksen puolelle, hän sanoo

Rokkarin ei siis tarvitse käyttäytyä huonosti ollakseen katu-uskottava.

– Jos totta puhutaan, suurin osa muusikoista ei örvellä, vaan lööpeissä näkyy pelkkä jäävuoren huippu, Raittinen toteaa.

Uusia haasteita riittää eläkkeelläkin

Raittinen on saanut valtion taiteilijaeläkettä vuodesta 2004. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Rokkivaari-Raittinen olisi lopettanut työnteon.

– Nyt saan säännöllistä tuloa ensimmäistä kertaa elämässäni. Se mahdollistaa keikkailun hyvillä mielin, koska kaikkein hankalimpia keikkoja ei enää ole pakko tehdä, hän kertoo.

Hankalalla Raittinen tarkoittaa 600 kilometrin päässä lähiöpubissa kello yksi yöllä alkavaa trubaduurikeikkaa, kun humalaiset teinit eivät edes huomaa esiintyjää, ja kun aikuiset ovat lähteneet pois vaatien pääsylipun hintaa takaisin. Jos pakettiin kuuluu vielä yöpyminen viihteelle vaihtaneen ravintoloitsijan kotona, tietää seuraavana iltana kotiin tullessaan todella tehneensä töitä!

Huomattavasti hedelmällisempää ja mukavampaa on sen sijaan esiintyä koululaisille. Koulukiertueita yhtye on tehnyt 1980-luvulta asti.

– Vaikka skidit eivät meitä etukäteen tuntisikaan, opettajat voivat pedata tilanteen meille hyväksi. Aina ollaan saatu hyvä vastaanotto joka koulussa.

Rokkivaari jaksaa vetää helposti neljän tunnin keikan

Koko illan kestävän keikan vetäminen vaatii hyvää kuntoa.

Itse asiassa muusikon työ käy kuntoilusta, varsinkin jos roudaa soittimensa ja muut tilpehöörit keikkapaikalle ilman apujoukkoja. Myös esiintyminen bändin kanssa korvaa urheilutreenit, mikäli lava on tarpeeksi iso.

Roudaamisen ja lavalla riekkumisen lisäksi Raittinen huolehtii kunnostaan harrastamalla vesijuoksua ja pyöräilyä. Pyöräily ei tosin Raittisen näkökulmasta ole urheilua vaan tapa siirtyä paikasta toiseen.

Studio55.fi/Elina Rantalainen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja