Mainos

Suomalaiselle puulle uutta yllättävää käyttöä: Kuusta voi pian löytyä virvoitusjuomista ja kosmetiikasta

Kuusipuusta saatava kuusikumi voi tulevaisuudessa korvata elintarvikkeissa ja kosmetiikassa käytettäviä lisäaineita. Helsingin yliopiston apulaisprofessori, akatemiatutkija Kirsi Mikkonen kehittelee parhaillaan kuusikumista kotimaista vaihtoehtoa nykyisin paljon käytetylle arabikumille, kertoo Suomen Akatemia tiedotteessaan.

– Idea lähti siitä, että metsissämme kasvaa tällaista ainetta, jota vastaavanlaisia me tuomme tuontituotteina ulkomailta. Miksei hyödynnettäisi tätä kotimaista luonnonvaraa, sillä sitä pystyttäisiin tuottamaan metsäteollisuuden prosesseissa, Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Kuusikumia voitaisiin käyttää stabilointiaineena esimerkiksi salaatinkastikkeissa ja virvoitusjuomissa. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää kosmetiikassa, pinnoitteissa ja lääkkeissä.

– Kuusikumin avulla voidaan valmistaa emulsioita eli rikkoa öljypisarat pieniksi pisaroiksi veteen. Pisaran kokojakauma säilyy hyvin ajan kuluessa eli emulsiot ovat fysikaalisesti erittäin stabiileja, mikä on ruokaan juuri toivottu ominaisuus.

Edessä laajoja turvallisuusselvityksiä

Mikkosen mukaan erilaisia tuotemalleja testataan tällä hetkellä yhteistyössä yritysten kanssa. Hänen hankkeessaan neuvonantajina on edustajia Fazerilta, Valiolta, Stora Ensolta, lääkeyhtiö Montiseralta ja kosmetiikkayhtiö Teampacilta.

Kuusikumin käyttö elintarvikkeissa ja kosmetiikassa vaatii Suomen Akatemian mukaan kattavia turvallisuusselvityksiä. Suomen ja EU:n lainsäädännön mukaan tuotteen kemiallinen koostumus on selvitettävä.

Lisäksi soluviljelmissä ja eläinkokeissa on suljettava pois mahdollisuus, että se olisi haitallista käyttäjille. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.