Suomalaisbongareita hämmästyttänyt lintuharvinaisuus kuoli Ruotsissa

Suomeen kaukomailta ilmeisesti eri laivoilla päätynyt ruskosuula on kuollut, kertoo Ruotsin radio.

Ruotsin villieläinsairaalan johtajan Viktor Perssonin mukaan lintu oli niellyt kalastuskoukun syvälle ruoansulatuselimistöönsä. 

Ruotsalaisviranomaiset olivat ottaneet linnun hoidettavakseen Silja Serenadelta, jonka kannella lintu matkusti Suomesta Ruotsiin alkuviikosta.

Ruskosuula havaittiin ensimmäistä kertaa Suomessa maanantaina ulkomerellä Helsingin edustalla.

Birdlifen tiedotteen mukaan Jukka Haukijärvi kuvasi Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turvan kaiteella istuneen linnun, joka kuvista voitiin määrittää nuoreksi ruskosuulaksi.

Suomen kärkibongareihin kuuluva lintuharrastaja Mika Ohtonen kertoi tiistaina MTV:lle, että ruskosuula on esimerkki lintulajista, jota harrastajat eivät ole käytännössä ajatelleetkaan voivansa nähdä Suomessa. 

– Yleisesti merilinnut viihtyvät merialueilla, jotka ovat syvempiä ja joissa on korkeampi suolapitoisuus, ja enemmän ravinteita. 

Ruskosuula pesii trooppisilla valtamerillä. Eurooppaa lähimmät pesimäpaikat ovat Punaisenmeren saarilla ja Kap Verdellä. 

Lajia on Birdlifen mukaan havaittu satunnaisesti Atlantin rannikolla esimerkiksi Portugalissa ja Espanjassa, ja viime vuosina havaintoja on tehty myös Ranskassa, Brittein saarilla, Saksassa, Alankomaissa, Tanskassa ja toissa syksynä myös Ruotsissa. Itämerellä ruskosuulaa ei ole havaittu aikaisemmin.

Lue myös:

    Uusimmat