Suomalaisäiti käynnisti #vapautarinnat-kampanjan – tältä näyttää pukeutuminen ilman rintaliivejä: "Kenen takia niitä liivejä pidetään?"

0:17

Jasmin Kauko kehitti blogiinsa haasteen, jossa naiset kuvaisivat itseään tavallisissa arkivaatteissa ilman rintaliivejä. Tekstiä rintaliivittömyydestä lukivat tuhannet ja taas tuhannet ihmiset.

Kaikki alkoi, kun bloggaaja Jasmin Kauko oli ystävänsä häissä. Ylleen hän oli pitkän ajatustyön jälkeen valinnut asun, jonka alla ei ollutkaan rintaliivejä.

– Vaatteista liivittömyys ei näkynyt. Sitten tämä asia tuli toisen häävieraan kanssa puheeksi, eikä hänelläkään ollut liivejä!

Häävieraan mielessä pyörivät kuitenkin hiljaiset kysymykset siitä, näkyykö liivittömyys, ja huomaako joku sen. Kauko alkoi jutella vieraan kanssa aiheesta.

– Aloimme keskustella siitä, että mitä väliä sillä on? Todennäköisesti ajatus siitä, että joku näkee, on omassa päässämme. Mitä me häpeämme, miksi häpeämme ja kenen takia niitä liivejä pidetään?

Kuvia tavallisissa arkivaatteissa – ilman rintaliivejä

Siitä syntyi idea. Kauko kehitti Munakoisoni ja minä -blogiin haasteen, jossa naiset kuvaisivat itseään tavallisissa arkivaatteissa ilman rintaliivejä.

– Olen aiemminkin kirjoittanut aika paljon kehonkuvasta, kehollisuudesta ja siitä, että meillä olisi valta omaan kehoomme, valta olla sellaisia kuin haluamme, ilman ympäristön paineita, Kauko kuvaa.

– Rintaliivit ovat vähän kuin silmälasit: niitä pitäisi käyttää sen takia, että niitä tarvitsee, tai jos haluaa käyttää niitä esimerkiksi asunsa takia. Mutta ei sen takia, että olettaa näyttävänsä ällöttävältä, rumalta tai irstaalta ilman. Että olisi vapaus olla, miten haluaa, kaikennäköisiä kehoilla.

Kärsinyt voimakkaasta kehohäpeästä vuosien ajan

Kauko itse on opetellut kehonsa hyväksymistä pohjan kautta. Hän on kärsinyt voimakkaasta kehohäpeästä vuosien ajan.

– Minulla on ollut voimakasta häpeää lähes koko elämäni ajan, kaiken kokoisena ja -näköisenä. Sitä on joutunut työstämään vuosia, että kehtaisi, että saisi olla oma itsensä.

Puolitoista vuotta sitten kauko julkaisi blogissaan kirjoituksen rinnoistaan. Hän halusi kertoa, miltä keho voi näyttää raskauden, imetyksen ja rajun laihdutuksen jälkeen.

– Oli roikkuvaa ihoa ja roikkuvat rinnat. Se oli sensuroimaton matka G-kupista A-kuppiin. Siitä se ajatus varmaan lähti: että olisi lupa minkä näköisenä tahansa olla sen näköinen kuin haluaa, ilman häpeää.

"Ihmiset katsoisivat"

Kauko pyysi lukijoiltaan kuvia asuista ilman rintaliivejä. Niitä tuli noin 70.

– Olin viivyttänyt tekstin julkaisua jo monta päivää, kun kuvia tuli aika paljon. Ihmiset alkoivat kysellä, että missä postaus viipyy. Yli puolet saamistani kuvista julkaisin, ja kuvia ripotteli monta päivää senkin jälkeen vielä viestiboksiin.

Kuvien mukana saapui tarinoita. Tekstiä rintaliivittömyydestä lukivat tuhannet ja taas tuhannet ihmiset.

– Osa kertoi siitä, että on välillä ilman liivejä eikä heitä kiinnosta, näkeekö joku. Ne olivat hirveän voimaannuttavia kokemuksia. Sitten oli paljon kokemuksia siitä, että on häpeää ja inhottaa, rinnat ovat rumat ja ihmiset katsoisivat, jos lähtisi ilman liivejä johonkin. Oli aika kauheitakin tarinoita, Kauko kuvailee.

"Osa kommenteista oli sellaisia, että on vain niin rumat ja riippuvat rinnat"

Sosiaalisessa mediassa satoi kommentteja ja mielipiteitä, puolesta ja vastaan. Osa ymmärsi hyvin – osa ei lainkaan. Osa kommentoijista kertoi omaavansa niin suuret rinnat, ettei liivittömyys ole mahdollista.

– Ymmärrän tämän aivan täysin. Tuossa tilanteessa liivittömyys sattuu, tuntuu pahalta ja aiheuttaa päänsärkyä. Tämä on aivan ymmärrettävää. Jonkun verran sanottiin, että helppo se on pienirintaisena huudella. Minulla rintojen hajonta on elämän aikana ollut A-kupista D- ja H-kuppiin. Eli väitän tietäväni jotakin isoistakin rinnoista, Kauko kuvaa.

– Osa kommenteista oli sellaisia, että on vain niin rumat ja riippuvat rinnat, ettei yksinkertaisesti kehtaa olla ilman liivejä. Että ohikulkijoiden silmät särkyisivät, jos he näkisivät.

"Haluaisin kannustaa ihmisiä tuomaan esille sitä vapautta"

Kauko halusi tekstillään korostaa naisten valinnanvapautta.

– Haluaisin kannustaa ihmisiä tuomaan esille sitä vapautta ja normaaliutta. Eli tämä hashtag #vapautarinnat ei tarkoita sitä, että nyt rintaliivit poltetaan nuotiolla, vaan vapautta, hän kuvaa.

Liivejä voisikin siis käyttää, tai olla käyttämättä, vain itsensä takia.

– Voisi pysähtyä ajattelemaan sitä, että teenkö tämän itseni, häpeän vai tarpeen vuoksi. Tarkoituksenani ei ole se, että kukaan ei enää käytä rintaliivejä, vaan että ne voi jättää kotiin ja kukaan ei välttämättä edes huomaa sitä. Tai sitten niitä voi käyttää, tai olla käyttämättä, vain joskus, Kauko kuvailee.

– Haluaisin korostaa vapautta. Että ihmiset pysähtyisivät miettimään sitä, että rinnat ovat osa ihmiskehoa eivätkä ne aina ole mitään seksuaalista. Että sen ei tarvitse olla mikään irstas juttu, että lähtee ulos ilman liivejä.

#Vapautarinnat, #NoBra – tältä rintaliivittömyys näyttää

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.​​​​​​​

Jos kuva ei näy, katso se täällä.

Jos kuva ei näy, katso se täällä.


Tekstiä korjattu 26.3.2108 klo 6.26: muokattu sitaattia, muokattu kohta "tekstiin satoi kommentteja" muodon "sosiaalisessa mediassa satoi kommentteja".

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja