Suomalainen vetäytyy vapaa-ajallaan mieluiten luonnon rauhaan: Nämä harrastukset ovat kaikkein suosituimpia

Suomalainen on ahkera harrastaja, mutta kaikkein kiinnostavin vapaa-ajanviete löytyy luonnon helmasta.

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Rentoudutko parhaiten luonnon ääressä, kaipaatko metsälenkille keskellä viikkoa tai tunnetko olosi tyynimmäksi luontopolulla? Ei mikään ihme, sillä suomalaisille kaikkein kiinnostavin ajanviete omasssa asuinpiirissä on luonnossa liikkuminen ja ulkoilu, selviää Suomen Asuntomessujen asukasbarometrista.

Luonto on suomalaiselle tärkeä voimavara arjessa jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta. Luonnonvarakeskuksen mukaan luonnon vaikutus ihmisen terveyteen on kiistaton: paljon luonnossa oleileva saa onnellisuuden ja tyyneyden kokemuksia useammin kuin muut.

Lähiluonnossa liikkuminen on yhtä tärkeää suomalaiselle asuinpaikasta riippumatta. Kaupungin vilskeessä lähiluonto voi löytyä puistosta, vesistöjen ääreltä tai lähimmältä kuntopolulta. Hauskaa kyllä, suomalaiset kokevat olevansa yhtä lähellä luontoa kaikkialla Suomessa.

Näin suomalaiset viettävät vapaa-aikansa mieluiten:

1. Lähiluonnossa liikkuminen ja ulkoilu

2. Muut liikuntaharrastukset

3. Kulttuuri

4. Lepääminen ja perheen kanssa oleskelu

5. Ystävien tapaaminen

6. Puutarha

7. Internet, pelit ja tv

8. Shoppailu

9. Ravintolat, baarit ja kahvilat

10. Käsityöt

Lähde: Suomen Asuntomessujen asukasbarometri

Luonnossa liikkumisen jälkeen toiseksi kiinnostavin ajanviete on liikunta ylipäänsä. Suomalaisten keskuudessa mieluisin liikuntalaji on kuntosalilla treenaaminen. Seuraavana tulevat pyöräily, tanssi, erilaiset pallopelit, uinti, hiihto, golf ja frisbeegolf.

Säännöllisellä, jo kevyelläkin liikuntaharrastuksella on merkittävä vaikutus terveyteen. Tärkeintä on, että liikuntaa harrastaa riittävän usein ja kerralla riittävän pitkään. Terveysliikunnan kriteerit saattavat täyttyä jo arjen tiimellyksessä: fyysinen työ, remontointi tai ahkera kotitöiden teko voi jo täyttää viikon liikuntatarvetta huomattavasti.

Harrastajien kansa

Suomalaisilla on tunnetusti paljon harrastuksia. Jotakin harrastusten määrästä kertonee myös erilaisten yhdistysten määrä. Jokaiselle vapaa-ajanvietteelle löytyy takuulla oma seuransa. Patentti- ja rekisterihallituksen tilastojen mukaan yhdistyksiä perustetaan joka vuosi enemmän.

Tilastokeskuksen mukaan lähes jokaisella suomalaisella on jokin liikuntaharrastus. Joka kolmas harrastaa lisäksi jotain luovaa. Suomen mielenterveysseuran mukaan erityisesti kulttuuriharrastamisella on merkittävä vaikutus ihmisen hyvän elämän kokemuksiin sekä pitkään ikään.

– Teatteri ja elokuvat ovat harvaan käyttöönsä nähden listalla korkealla eli ne tarjoavat siten varsin merkittäviä ”high lighteja” arjen keskelle. Palveluiden lähellä olo on niiden lähellä asuville tärkeää henkisesti, vaikka tyypillisesti melko harvakseltaan eli joitain kertoja vuodessa kulutettuna niiden äärelle pääsisi vähän kauempaankin kohtuullisin matkoin, kommentoi Suomen Asuntomessujen tutkimuspäällikkö Kari Tervonen.

Lue myös:

    Uusimmat