Suomalainen Tapio purjehtii yksin maailman ympäri ilman nykyteknologiaa – ainoa apu on radioyhteyden päässä

Suomalaispurjehtija kiertää maapalloa ilman huoltoa 2:01

Tapio Lehtinen purjehtii parhaillaan Australian eteläpuolella kohti Tasmaniaa. Lehtinen osallistuu maailmanympäripurjehduskilpailuun, jossa maapallo kierretään ilman pysähdyksiä tai huoltoa yksin.

Sääntöjen mukaan kilpailijat eivät saa käyttää apunaan nykyteknologiaa, vaan kurssit lasketaan sekstantin lukemien avulla.

Heinäkuun ensimmäisenä päivänä Ranskasta alkanut kilpailu etenee nyt Australian suunnalla. Kilpailijoiden on selvittävä maailman ympäri yksin ilman tarviketäydennyksiä tai huoltoa.

Kahdeksastatoista matkaan lähteneestä veneestä mukana kisassa on enää kahdeksan. Sääntöjen mukaan ainoa sallittua apu on VHF-radio. Ilman radioamatööritiimiään Lehtinen ei uskoisi olevansa enää kilpailussa mukana.

– Paljon mahdollista, että en olisi. Koska tuota, melkeinpä todennäköistä, että en olisi, hän kertoo radion välityksellä.

Ongelmia heti alkutaipaleella

Päivittäisissä yhteyksissä käydään läpi tuuliennusteet, merivirrat ja kilpailutilanne. Päivän tärkeisiin rutiineihin kuuluu myös aikamerkin antaminen, sillä ilman satelliittien apua suunnistettaessa kellon on oltava oikeassa.

Asteria-veneen kippari on yksin liikkeellä. Radioamatööritiimi vaikuttaa silti kuuluvan miehistöön, vaikka onkin muutaman tuhannen merimailin päässä aluksesta.

– Kun Tapio oli päässyt jonkin matkaa lähtösatamasta, kaikki hänen kolme virtalähdettään hajosivat. Sekä dieselmoottori, aurinkopaneelit että vesigeneraattori. Yksi kerrallaan saatiin ne toimimaan, paitsi dieselmoottori ei toimi vieläkään, kertoo Jari Jussila.

Kilpailu alkoi heinäkuussa. Siitä lähtien yhteyttä on pidetty päivittäin.

– Joka päivä olemme olleet radioyhteydessä. Paitsi yhtenä päivänä ei ollut radiokelejä.

Tapio Lehtistä odotetaan maaliin maaliskuussa, mutta jo ensi viikolla vene kippareineen saadaan huutoetäisyydelle Hobartinlahdella Tasmaniassa.

Lue myös:

    Uusimmat