Huikea suoritus: Tapio purjehti yksin maailman ympäri ilman nykyaikaista teknologiaa – salamatkustajat hidastivat matkaa kahdella kuukaudella

Tapio Lehtinen purjehti yksin ympäri maailman 9:30

Tapio Lehtinen purjehti yksin maailman ympäri maailman haastavimmaksi kutsutussa purjehduskilpailussa, Golden Globe Racessa. Matka, joka taitetaan ilman pysähdyksiä, kesti 322 päivää. Maaliin Ranskaan Lehtinen saapui 19. toukokuuta.

Kilpailu järjestettiin tänä vuonna 50. kertaa. Ensimmäinen Golden Globe purjehdittiin vuonna 1968. Tänä vuonna kilpailuun oli laadittu tiettyjä sääntöjä 50-vuotisjuhlan kunniaksi.

– Veneiden piti olla 32-36 jalkaisia, eli 9,5-11 metrisiä ja suunniteltu ennen vuotta 1988.

Lehtisen vene oli kisan vanhin.

– Se on alun perin rakennettu vuonna 1965, mutta suomalainen venesuunnittelija Kamu Stroman suunnitteli rakenteet ja kaiken uusiksi, mies kertoo.

– Pohjanmaalla rakennettiin käytännössä kokonaan uusi vene toissa talvena. Se on pieni, kapea ja matala. Siellä on tarkoituksella vähän tilaa sisällä, koska se heiluu ja heittelehtii aallokossa. On turvallisempaa, että saa koko ajan tukea jostain.

60-luvun teknologiaa

Vuoden 1988 jälkeen tullutta teknologiaa ei saanut veneessä olla.

Kaikki mikä liittyi purjehtimiseen ja navigointiin toteutettiin 60-luvun teknologialla. Tarkoittaen, että esimerkiksi kaikki satelliittiseen digitaalitekniikkaan perustuvat järjestelmät oli kielletty.

Mekaaninen tuuliperäsin ohjasi venettä sähköisten autopilottien sijasta. Navigointi tapahtui GPS:n sijaan perinteisesti sekstanttia käyttämällä ja auringon korkeutta mittaamalla.

– Se on työlästä, mutta ei kovin vaikeaa. Yhteen- ja vähennyslaskuilla onnistuu, mutta toki se vaatii rutiinin kehittymistä ja tuollaisessa isossa aallokossa auringon korkeuden mittaaminen on sukua haulikkoammunalle; tarkkuus kehittyy, ja oli aikaa harjoitella, Lehtinen sanoo.

Kotilot pidensivät purjehdusaikaa kahdella kuukaudella

Isoin yllätys kilpailun aikana oli vauhdin äkillinen hidastuminen. Syy selvisi, kun Lehtinen sukelsi tarkistamaan tilanteen.

– Puolessa välissä reissua veneen vauhti hidastui viikko toisensa jälkeen. Kävin tyynenä päivänä maski päässä meressä katsomassa, onko potkuriin tarttunut kalastushärveli, mutta koko veneen pohja olikin täynnä 7-10 sentin mittaisia heiluvia pikkukikkeleitä, eli kotiloita.

Salamatkustajilla oli merkittävä vaikutus Lehtisen purjehdukseen.

– Ne pilasivat itse purjehduskilpailun, koska ne hidastivat veneen vauhtia 1,5-2 solmua ja kun matka on niin pitkä ja veneet pieniä ja hitaita, niin merkittävä vauhdin hidastuminen pidensi purjehdusaikaa reilusti yli kahdella kuukaudella, hän sanoo.

– Olen purjehtijana fanaattinen merien suojelija ja purjehtijoille on tärkeää, että meidän pelikenttä säilyy puhtaana myös tuleville sukupolville.

Katso Lehtisen koko haastattelu ylhäällä olevalta videolta.  

Lue myös:

    Uusimmat