Mainos

Suomalainen rauhanturvaaja kuoli Afganistanissa

Pommi-iskun tapahtumapaikalla oli myös toinen suomalainen rauhanturvaaja, mutta hän ei haavoittunut. Puolustusvoimien mukaan tapauksen tutkinta on aloitettu.

Suomalainen rauhanturvaaja on kuollut aamulla Pohjois-Afganistanissa Maimanassa tehdyssä pommi-iskussa. Surmansa sai 29-vuotias kersantti, kerrotaan puolustusvoimista. Hän oli palvellut Afganistanissa viime vuoden elokuusta asti.

Suomalainen oli jalkapartiossa norjalaisten rauhanturvaajien kanssa, kun tienvarressa räjähti pommi. Puolustusvoimien mukaan partiossa oli toinenkin suomalainen, joka ei kuitenkaan haavoittunut räjähdyksessä.

Suomalaisturvaaja kuoli vammoihinsa noin tunti iskun jälkeen. Kolme mukana ollutta norjalaista rauhanturvaajaa haavoittuivat.

Norjalaisten tila on puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen apulaispäällikön, everstiluutnantti Veli-Matti Rintalan mukaan vakaa. Rintalan mukaan norjalaisten onni saattoi olla se, että paikalla oli heti lääkintähenkilökuntaa.

Pommi räjähti noin kello yhdeksältä aamulla Suomen aikaa, kun jalkapartio oli suojaamassa Isaf-operaation sairaalan henkilökuntaa. Norjalaisen NTB-uutistoimiston mukaan kyseessä oli kotitekoinen tienvarsipommi.

Rintalan mukaan pommi-iskut ovat lisääntyneet Pohjois-Afganistanissa. Yleensä niiden kohteena ovat afganistanilaiset viranomaiset, mutta myös kansainvälisiä joukkoja vastaan tehdyt iskut ovat lisääntyneet. Taistelut alueella ovat sen sijaan harvinaisia.

Afganistanissa on tällä hetkellä noin sata suomalaista rauhanturvaajaa, joista Maimanassa vajaat 30.

Puolustuslähteiden mukaan rauhanturvaajien toiminta Afganistanissa jatkuu suunnitelmien mukaan, vaikka ääriryhmät ovat kesää kohti tultaessa tehneet iskuja kiihtyvään tahtiin.

Pelkästään kuluvan kuun aikana, pommi-iskuissa on kuollut yli 80 ihmistä.

Rintalan mukaan pommi-iskut ovat lisääntyneet Pohjois-Afganistanissa. Yleensä niiden kohteena ovat afganistanilaiset viranomaiset, mutta myös kansainvälisiä joukkoja vastaan tehdyt iskut ovat lisääntyneet. Taistelut alueella ovat sen sijaan harvinaisia.

Afganistanissa on tällä hetkellä noin sata suomalaista rauhanturvaajaa, joista Maimanassa vajaat 30.

Suomalaiset Afganistanissa

Surutyö alkoi heti Maimanassa

Afganistanin Maimanassa alkoi heti surutyö suomalaisten rauhanturvaajien keskuudessa.

- Siellä on järjestetty keskustelutilaisuus ja lisäksi kenttähartaus, kertoi eversti Mauri Koskela Puolustusvoimien kansainvälisestä keskuksesta.

Lisäksi Suomesta saapuu alueelle huomenna sotilaspappi suomalaisten rauhanturvaajien tueksi.

Kaikki Maimanassa tekevät Koskelan mukaan nyt ensimmäistä surutyötään.

- Pyrimme saamaan ihmiset keskustelemaan ja tuomaan esille omia tuntemuksiaan. Eli tekemään sitä kautta työtä eteenpäin pääsemiseksi, Koskela kertoi.

Tämänpäiväinen tilanne ei hänen mukaansa tullut Maimanassa aivan yllättäin, koska uhkavaroituksia ja iskuja on ollut Pohjois-Afganistanin alueella.

- Alue ei ole rauhoittunut niin, että siellä voisi tuudittautua ajatukseen, ettei tuollaisia iskuja voisi tulla. Tällaiseen on koko ajan jouduttu toiminnassa varautumaan.

Rauhanturvaajien työhön Maimanassa ei ole ainakaan vielä tullut muutoksia.

- Ensimmäiseksi täytyy tietenkin tutkia tämä tapahtuma. On selvitettävä, mitä todellisuudessa tapahtui, kuka oli kenties iskun takana ja mitkä olivat sen tavoitteet. Sen jälkeen vasta katsotaan, vaikuttaako tapahtuma toimintaan jollain lailla, vai jatketaanko eteenpäin. Kyllähän me tiedämme, että riskejä on joka operaatiossa. Eihän muuten rauhanturvaajia tarvittaisi, Koskela totesi.

Rauhanturvaoperaatioissa kaatunut 47 suomalaista

Häkämies: Afganistanin tapahtumia selvitetään vielä

Presidentti Tarja Halonen on esittänyt syvän osanottonsa kaatuneen suomalaisen rauhanturvaajan omaisille. Hän sanoo ottaneensa tiedon surullisena vastaan.

Surunvalittelunsa on esittänyt myös puolustusministeri Jyri Häkämies (kok.). Hänen mukaansa tapahtumien yksityiskohtia selvitetään vielä. Mitään johtopäätöksiä Suomen Afganistanin-operaation jatkosta ei vielä ole tehty, kertoi Häkämies.

Hallitus vietti kaatuneen rauhanturvaajan muistoksi hiljaisen hetken aamupäivällä.

Kaskeala esitti surunvalittelunsa rauhanturvaajan kuolemasta

Puolustusvoimain komentaja amiraali Juhani Kaskeala on esittänyt Afganistanissa kaatuneen suomalaisen rauhanturvaajan omaisille ja palvelustovereille surunvalittelunsa puolustusvoimien puolesta. Kaskeala oli Kosovossa, kun hän sai tiedon tapahtuneesta.

Kaskealan mukaan suomalaisten rauhanturvaajien tehtävät Maimanassa ovat erittäin tärkeä osa Afganistanin yhteiskunnan kehityksen tukemista. Valitettavasti näissä olosuhteissa myös humanitäärinen rauhanturvaamistoiminta on usein äärimmäisen vaarallista, hän toteaa

(MTV3-STT-NTB)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.