Suomalainen perheyritys rakennutti koulun Tansaniaan

Brotheruksen perhe oli matkustanut useita kertoja Afrikassa, tutustunut paikalliseen kulttuuriin ja ihmisiin sekä pohtinut omia mahdollisuuksiaan auttaa afrikkalaisia Suomesta käsin. Perhe odotti sopivaa avustusmahdollisuutta, ja vuonna 2006 sellainen löytyi Gendabin paimentolaiskylästä Tansaniasta.

Sinituote oy:n toimitusjohtajan tytär Johanna Brotherus tutustui reppumatkallaan Gendabin kylän asukkaisiin. Hän osallistui keskeneräisen peruskoulun rakentamiseen sekä pienellä summalla rakennuskustannuksiin.

– Hän soitti matkalta, että nyt on löytynyt mahdollinen auttamiskohde, toimitusjohtaja Ilkka Brotherus kertoo.

Gendabin kylän ainoa peruskoulu oli täpötäynnä ja huonokuntoinen. Brotherukset totesivat, että kylä tarvitsi kipeästi ala-asteen rakentamista. Aluksi auttamistoiminta käynnistyi perheen yksityishankkeena, mutta vuoden 2006 lopulla projekti siirtyi Sinituotteen alaisuuteen.

– Projektille tehtiin kymmenen vuoden suunnitelma. Tavoitteena oli rakentaa opetustilat 1 000 oppilaalle, Ilkka Brotherus toteaa.

Kolmessa vuodessa 100 000 euron panostus

Nyt kun Johanna Brotheruksen matkasta on kulunut pian kolme vuotta, SINI Hargushay -koulussa opiskelee 357 oppilasta. Gendabin kylään on rakennettu viisi opettajan asuntoa, kahdeksan luokkahuonetta ja neljä opettajan toimistoa sekä puucee. Yritys on aloittanut myös puhtausprojektin, jonka tarkoitus on muun muassa opastaa paikallisia äitejä ripulin kotihoidossa.

Lisäksi Sinituote on jakanut 31 stipendiä kylän lahjakkaimmille opiskelijoille jatko-opintoihin yläasteelle. Kaikkiaan projektiin on käytetty kolmessa vuodessa noin 100 000 euroa.

– Projektin suunnitelmista ja kustannusarvioista vastaa kyläprojektikomitea, ja kyläläiset osallistuvat rakennustöihin talkooperiaatteella. Valvomme projektin edistymistä viikoittain, saamme raportteja sekä kuvia sähköpostin välityksellä, Ilkka Brotherus sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja