Suomalainen taidemesenaattina Berliinissä – "Meillä on noin 500 taideteosta"

Sähköauton latureja, satavuotiaita taloja ja suomalaista taidetta. Pitkäaikainen liikemieskokemus on mahdollistanut suomalaiselle Timo Miettiselle intohimoisen taideharrastuksen. Hän sijoittaa taiteeseen ja toimii samalla suomalaisen taiteen markkinamiehenä niin Berliinissä kuin Suomessakin. 

– Meillä on tällä hetkellä noin 500 taideteosta, joten onhan se aikamoinen määrä. Minä ostan taidetta, en myy sitä, kertoo Timo Miettinen.

Taideteoksia on esillä mm. EM Groupin tiloissa ja Berliinissä on pieni näyttelytila, jossa on vaihtuvia näyttelyjä. 

–Nyt esimerkiksi Matti Kujasalon geometristä taidetta. Hän on yksi lempitaiteilijoistani. Pidän tärkeänä, että taulut vaihtuvat esimerksi täällä puoliksi edustuskodissani. 4-5 kertaa vuodessa huoneiston ripustus vaihtuu.

Suomalaisen taiteen tuominen maailmalle on haasteellista, eikä kansainvälinen menestys tule helpolla.

- Toivoisin, että suomalaiset taiteilijat myös omalta osaltaan tätä kautta löytäisivät markkinoita, hyviä gallerioita ja asiakkaita. Se on yksi osa minun kulttuuriprojektiani. Berliini on mielenkiintoinen taiteen keskus. Täällä taiteen ostajalle avautuu hienoja mahdollisuuksia, kun täällä ollaan tavallaan tapahtumien ytimessä.

Miettinen omistaa sisarustensa kanssa muun muassa sähköjärjestelmiä- ja laitteita valmistavan Enston, jolla on noin 280 miljoonan liikevaihto. Konsernin emoyhtiö EM Group Oy harjoittaa myös kiinteistöliiketoimintaa. Miettisten omistuksiin kuuluu mm. talo Marburgerstrassella Berliinin ydinkeskustassa, kivenheiton päässä Gedächtniskirchestä (Keisari Vilhelmin muistokirkko) ja kuuluisasta tavaratalosta KaDeWesta.

- Marburgerstrasse 3:n talo oli ainutlaatuinen tilaisuus, jota ei voinut ohittaa. Tärkeää ei ollut vain kiinteistön arvonnousu, vaan halusin perustaa näihin tiloihin salongin ja esitellä taidetta. Lisäksi talon päävuokralainen on Triad, joka sattumalta on myös design - ja suunnittelutoimisto. Esittelemme täällä myös perheyritykseni Enston suunnittelemia sähköauton lataustolppia, joita yritämme saada Saksan markkinoille.

Sijoittaminen ei kuitenkaan ole Miettisen tärkein tavoite, vaan hän haluaa tuoda suomalaista taidetta maailmalle.

- Olen esitellyt mm. Janne Räisäsen, Marianna Uutisen ja Kirsi Mikkolan taidetta. Räisäsen töitä on nytkin Etelä-Saksalaisessa pikkumuseossa ja Uutisella on galleria Berliinissä. Mikkola on esimerkiksi nimitetty Wienin taideakatemian professoriksi. Hän on ihan tunnettu Saksassa, mutta ei niinkään Suomessa. Lisäksi pidän kovasti Jussi Nivan töistä ja olen esitellyt hänen töitään täällä.

Miettisten omistamia taideteoksia on esillä myös Suomen suurlähetystön lehdistöneuvoksen tiloissa.

- Taulut seinilläni vaihtuvat usein ja kutsun mielelläni vieraita, mm. toimittajia, katsomaan niitä. . Mikä olisikaan parempaa taidemarkkinointia ja Suomen taitelijoiden esiin tuomista, kertoo lehdistöneuvos Merja Sundström.

Juttua muokattu 10.10. klo 14:36: Tarkennettu yritystoiminnasta koskevaa kappaletta sekä muokattu alun ingressiä ja otsikkoa. 

Lue myös:

    Uusimmat