Suomalainen laji valloittaa maailmalla – mitä on Method Putkisto?

Method Putkistolla on useita yhtymäkohtia Pilatekseen. Ulkomaillakin suositun lajin kehittäjä on suomalainen Marja Putkisto.

Method Putkiston perusajatuksena on pidentää kehon lyhyitä ja kireitä lihaksia syvävenytysharjoitteilla, jolloin keho vapautuu takaisin neutraaliasentoonsa. Neutraaliasentoa ja sen hallintaa pidetään Method Putkistossa onnistuneiden fyysisten suoritusten perustana.

Lajin kehittäjä on suomalainen MarjaPutkisto. Hän on kirjoittanut useita kirjoja aiheesta, ja hänet on valittu Harper's Bazaar -lehdessä kymmenen parhaan kehonhallinnan asiantuntijan joukkoon sekä vuosina 2010 että 2011.

– Tänä päivänä kehonhallinnan alla tarjotaan montaa eri vaihtoehtoa. Usein on vaikea tietää, miten ne eroavat toisistaan, ja mikä on juuri minun keholleni paras mahdollinen vaihtoehto. Harjottelun tulos muuntuu sen mukaan, kuinka kehoa harjoitetaan, ja millä dynamiikalla, kuinka usein ja niin edelleen, Marja kuvaa.

Yhtymäkohtia Pilatekseen

Method Putkistolla on useita yhtymäkohtia Pilatekseen. Täysin samasta lajista ei kuitenkaan ole kyse. Pilateksen kehitti nyt jo edesmennyt, saksalaissyntyinen JosephPilates. Pilates perustuu itämaisiin liikuntamuotoihin, esimerkiksi joogaan.

– Pilates on menetelmä keskivartalon hallintaan, se on omistettu kokonaan sille. Jokainen liike lähtee keskivartalosta ja tuetaan keskivartalolla. Pilateksessa harjoitellaan jäsenten koordinaatiota suhteessa keskivartaloon. Method Putkistossa tavoitteet ovat erilaiset. Siinä tavoite on kokonaisvaltainen tasapaino, oman kehon optimi. Läpi elämän tapahtuva harjoite, niin, että liikumme hyvin loppuelämämme, Marja kuvaa.

– Sinun kehosi optimi on aivan eri kuin naapurin kehon optimi. Optimi muuttuu riippuen siitä, millaisia vastuksia meillä on elämässä. Tämän päivän optimi on hyvin erilainen kuin sinä päivänä, jona palaudut flunssasta.

Jos oikea puoli kehoa on paljon painavampi kuin vasen, ajan saatossa maan vetovoima alkaa aiheuttaa ongelmia. Moni tunnistaa ongelman laukun kantamisesta: jos kantamuksia rahtaa vuosikausia aina samalla olkapäällä, se johtaa kipuihin ja särkyihin.

Neutraali asento

Method Putkistoon kuuluu syvävenytyksiä, syväjumppaa ja syvähengitystä. Termi "syvä" on vahvasti läsnä: syvissä harjoituksissa asiat tapahtuvat eri tasoilla.

– Annan karkeita esimerkkejä: tapahtuuko muutoksia solutasolla, lihastasolla, lihaskalvotasolla? Onko muutos hermoston tasolla? Onko muutos jänteissä? Kudoksen tasot ovat yksi taso, oppimisen taso on toinen, Marja sanoo.

Ensin Putkistossa pidennetään lyhyet, kireät lihakset. Seuraavaksi ihmiselle opetetaan oikea asento – hänen oma optimiasentonsa.

– Se on mahdollisimman lähellä neutraalia asentoa. Mitä symmetrisempi olet, sitä paremmin voit. Mitä kauempana olet keskilinjastasi, sitä huonommin voit. Se on niin yksinkertaista, Marja kuvaa.

Sitten ovat vuorossa liikkumisen perusteet.

Method Putkisto tähtää siihen, että ihminen pystyy itsenäisesti hallitsemaan kehoaan pitkin päivää. Eihän kenelläkään ole aina avustajaa tai valmentajaa mukanaan.

– Tunneilla asetamme ihmisen hyvään linjaukseen. Sanon aina, että nyt alkaa työ, kun astumme tunnin jälkeen ovesta ulos. Kukaan ei saa lysähtää.

Ihminen menettää ketteryyttä

Ulkoisista eroistamme huolimatta kehomme "säännöt" ovat melko samanlaisia. Keho ei veny mahdottomiin: se voi tehdä vain tiettyjä liikkeitä. Tapa, jolla liikkeitä tehdään, muuttuu Method Putkisto -menetelmän vaikutuksesta.

– On monta osaa, joista liikkeen hallinta koostuu. Method Putkistossa liikkeen hallinta rakennetaan osissa ja sitä progressoidaan tasolta toiselle monesta osasta. Kokemuksena kukin kokee sen eri tavalla kehossaan.

Vanhetessaan ihminen menettää ketteryyttä ja tasapainoa jatkuvasti.

– 30-vuotiaasta lähtien vuodessa menettää vuosittain useita prosentteja ketteryydestä jopa neljä prosenttia ketteryydestä. Sitä voi hidastaa vain ylläpitämällä notkeutta! Marja kertoo.

– Lihasten kiristyminen ja lyhentyminen on kokonaisuudessaan hirveän iso ongelma jokaiselle tietokoneen ääressä istuvalle. Pään asennon kautta vaikutamme koko kehon tasapainoon.

Marja vertaa Method Putkiston harjottelua musiikkiin: nuotit ovat samat, vaikka tyylilaji eli harjoitteen tekemisen tapa onkin jokaisella soittajalla erilainen. Musiikin laatu muuttuu sen mukaan, miten nuotit toteutetaan. Marja kehottaa kokeilemaan rohkeasti, miettimättä liikaa.

– Sama kuin mennessäni hiusstylistille, en oikeastaan mieti sitä, mitä tekniikkaa hän käyttää. Minulle riittää, että lopputulos on hyvä. Siksipä mekin pyydämme osallistujia vain rentoutumaan, rauhoittumaan ja keskittymään tähän hetkeen!

Tunnetko nämä lajit?

– Alexander-tekniikka opettaa tekemään asioita niin, ettet käytä turhan paljon voimaa. Kyse ei ole rentoutustekniikasta, vaan uuden tekemisen tavan opiskelusta. Tekniikka korjaa esimerkiksi painon jakautumista ja pään asentoa. Tekniikka auttaa esimerkiksi selkäkipuun.

Taiji on kiinalainen tekniikka, jossa keho pyritään pitämään rentona ja mieli tyhjänä harjoitusten aikana. Liikkeet tehdään niin, etteivät ne keskeydy harjoitteen aikana hetkeksikään.

Viisi tiibetiläistä riittiä on nimitys viidestä liikkeestä koostuvalle ohjelmalle, joka on omanlaisensa jooga.

Naurujoogassa tehdään harjoituksia nauramalla.

Kontakti-improvisaatiossa harjoituksia tehdään niin, että ollaan kontaktissa toisen treenaajan kehoon.

Falun Gong on kiinalainen harjoitusmenetelmä, joka yhdistää filosofisen opetuksen ja meditoinnin sekä hitaat harjoitukset.


Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat