Suomalainen koronarokote tarvitsee nyt valtiolta rahaa ihmiskokeisiin – poliittiselle päätökselle ei ole kuitenkaan mitään aikataulua

Kalle Saksela kertoo, missä vaiheessa suomalaisen koronarokotteen kehitys on 8:14
Katso video: Näin Kalle Saksela kommentoi suomalaisen koronarokotteen kehitystä helmikuussa

Suomessa on kehitteillä kaksi rokotetta: Rokote Laboratories Finlandin adenoviruskuljettimeen perustuva rokote valmistautuu ihmiskokeisiin. Toinen, viruksen pintaproteiineihin perustuva rokote on kehitteillä Tampereen yliopistossa.

Rokote Laboratories Finland tarvitsee valtiolta rahaa ihmiskokeisiin. Samalla Suomeen olisi tarkoitus kehittää rokotetuotantoa, joka mahdollistaisi valmistuksen Suomessa. Tämä kiinnostaa erityisesti Huoltovarmuuskeskusta.

Rokotteen valmistus tapahtuisi todennäköisesti ainakin FinVectorin tehtaalla Kuopiossa.

Rahoitusta koskeva virkamiestyö on tehty työ- ja elinkeinoministeriössä. Nyt odotellaan poliitikkojen päätöstä asiassa.

Rokote Laboratories Finland tarvitsee kymmeniä miljoonia euroja. Tällä katetaan ihmiskokeiden vaiheet, eli faasi I, II sekä laaja faasi III, jonka hinta on noin 60 miljoonaa euroa.

Kaikki raha ei suinkaan tulisi Suomen valtiolta. Mukaan haalitaan pääomasijoittajia, säätiöitä ja valtioita. Valtiot, ja esimerkiksi Euroopan Unioni voisivat olla mukana omien rokoteohjelmiensa kautta.

– Olemme jo jättäneet hakemuksen Business Finlandiin, sanoo professori Kalle Saksela.

Hän ei kerro kuinka suurta summaa yhtiö on hakenut Business Finlandilta.

Rokote Laboratories Finland on myös neuvotellut lääkevirasto Fimean ja Euroopan lääkevirasto EMA:n kanssa ihmiskokeiden järjestämisestä.

Nyt rokotteelta edellytetään enää paria eläinkoetta. Sakselan mukaan rokote on valmis ihmiskokeisiin eikä siihen enää tule muutoksia.

Sakselan lisäksi rokotetta kehittävät huippututkijat Seppo Ylä-Herttuala ja Kari Alitalo. Omistajina ovat heidän lisäkseen Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot sekä yhtiössä työskentelevä diplomi-insinööri Pasi Kemppainen.

Valtio halukas tukemaan

Työ- ja elinkeinoministeri Mika Lintilä, jonka ministeriö vastaa rokotushankkeen kehittämisestä, on ilmoittanut, että valtiolla ”vahva tahtotila” tukea rokotteiden ja rokotustuotannon kehittämistä.

Ministeriöstä on aiemmin kerrottu, että virkamiesten valmistelema ehdotus suosittaa faasi III:n rahoittamista Business Finlandin kautta.

Kauppalehti ei tavoittanut Lintilää haastatteluun.

Rokote Laboratories Finlandissa tuskaillaan päätöksen venymistä.

– Meille on näytetty vaaleanvihreää valoa hallituksen taholta. Muun rahoituksen kannalta olisi tärkeää, että valtio on mukana takaamassa hanketta. Harmillista, että tämä näyttää kestävän, sanoo Saksela.

Poliittiselle päätökselle ei ole mitään aikataulua. Työ- ja elin keinoministeriössä päätöstä ei välttämättä pidetä kiireisenä. Perusteluna on kehitystyön hitaus.

Lintilä on todennut, ettei rokote ehdi ”tähän akuuttiin tilanteeseen.”

Tässä hän voi olla väärässä. Pandemia jatkuu ennustusten mukaan vielä pitkään, jopa vuosia ja virus saattaa jäädä pysyvästi kiertämään maailmaa.

– Rokote voisi olla valmis jakeluun jo vuoden päästä. Rokote Laboratories Finland ottaa kehitystyössä huomioon viruksen uudet variantit ja ensi vuonna joudutaan todennäköisesti antamaan jo rokotetuille vahvistusannos, sanoo suurlähettiläs Päivi Sillanaukee.

Hän on sosiaali- ja terveysministeriön entinen kansliapäällikkö. Ulkoministeriössä hän edistää suomalaisten terveyteen ja hyvinvointiin liittyvien innovaatioiden ja yritysten vientiä.

Rokote Laboratories Finlandin rokotteella on Sillanaukeen mukaan useita etuja. Sumutteena se ei kilpaile piikitettävien rokotteiden kanssa valmistuskapasiteetista. Sumute annetaan nenään ja nieluun.

Todennäköisesti se estää piikitettäviä rokotteita tehokkaammin myös itse tartuntaa ja uusien varianttien kehittymistä. Nykytiedon perusteella piikitettävät rokotteet estävät vakavia tautimuotoja.

– Se on todennäköisesti myös paremmin siedetty kuin nykyiset rokotteet, jotka saattavat aiheuttaa vahvoja reaktioita.

Lue myös:

    Uusimmat